Olej z pestek czereśni 100%(BU) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna > Biochemiczne KWC

Notka

Pokaż wyniki sondy: Jak oceniasz produkt?
* 0 0%
** 0 0%
*** 0 0%
**** 0 0%
***** 0 0%
Głosujący: 0. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-03-23, 00:28   #1
Hexxana
Zakorzenienie
 
Avatar Hexxana
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 12 057
Wpisy w blogu: 20
GG do Hexxana Wyślij wiadomość przez MSN do Hexxana

Olej z pestek czereśni 100%(BU)


Nazwa wg. INCI: Prunus Avium (Cherry) Kernel Oil
Pochodzenie: roślinne - Europa
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno pestek owoców czereśni z rodzaju Prunus Avium
Postać: płynny olej o słomkowym kolorze, przechowywany w lodówce - lekko tężeje
Zapach: delikatny, słabo wyczuwalny

Właściwości i działanie:

Czereśnie (Prunus Avium) - to owoc powszechnie lubiany przez wiele osób. Drzewa czereśniowe wywodzą się z ciepłych krajów śródziemnomorskich. W średniowieczu czereśnie upodobali sobie Francuzi, hodując wiele nowych odmian tego drzewa. Drzewo czereśniowe i wiśniowe należy do rodziny Rosacea, podobnie jak migdał, morela, śliwa i brzoskwinia.
Czereśnie są cenione przede wszystkim za bogactwo składników o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią komórki i materiał genetyczny (DNA) skóry przed działaniem wolnych rodników, będących jedną z przyczyn przedwczesnego starzenia i niszczenia skóry, jak i całego organizmu. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki, których nadmiar powstaje m.in. pod wpływem promieniowania słonecznego, dymu nikotynowego, zanieczyszczeń środowiska i niektórych leków.
Miarą określającą siłę działania antyoksydacyjnego danego składnika lub produktu jest jednostka ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Im wyższa wartość ORAC, tym większa siła niszczenia wolnych rodników przez dany składnik. Czereśnie wykazują w badaniach wyjątkowo wysokie wartości ORAC, dlatego zaliczane są do tak skutecznych antyoksydantów.
Olej z pestek czereśni zaliczany jest do lekkich olejów, szybko wchłaniających się w skórę, o własnościach emoliencyjnych i nawilżających. Jest to olej ceniony za obecność licznych składników antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki, w tym witaminy E w postaci alfa i gamma tokoferolu, witaminy A i flawonoidów. Dodatkowo olej z pestek czereśni zawiera unikalny kwas eleostearynowy, który pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego absorbującego promieniowanie UV.
Jest to olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. Obecny w oleju kwas oleinowy odpowiada za jego lekkość oraz sprzyja penetracji składników aktywnych w głąb skóry. Kwas linolowy poprawia barierę lipidową skóry, nawilża oraz reguluje pracę gruczołów łojowych skóry.
Olej z pestek czereśni polecany jest do pielęgnacji cery suchej, delikatnej, podrażnionej, wymagającej nawilżenia, także delikatnych okolic oczu. W przypadku cery tłustej, skłonnej do zatykania porów, olej można rozcieńczać żelem hialuronowym lub stosować jako dodatek do kremów. Olej może być stosowany na dzień, w celu wzmocnienia ochrony przeciwsłonecznej. Polecany jest również do pielęgnacji końcówek włosów, w celu ochrony przed dzałaniem słońca.
Oferowany olej z pestek czereśni jest olejem nierafinowanym, filtrowanym, pozyskanym w wyniku tłoczenia na zimno. Jest to olej o wysokim stopniu stabilności i trwałości, dodatkowo wzbogacony kompleksem witaminy E, zapewniającym jego świeżość podczas użytkowania.
» Sprzedawany w praktycznych, plastikowych butelkach z dozownikiem, ułatwiającym aplikację.


15ml 6,50zl
__________________
Hexxana jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 15:39   #2
loss_lauri
Zakorzenienie
 
Avatar loss_lauri
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Tsukuba
Wiadomości: 3 606
Dot.: Olej z pestek czereśni 100%(BU)

oceniam ten olej na 5*: stosuję go w połączeniu z kremem linoeparol i żelem hialuronowym codziennie rano, pod filtr, wierząc w jego potężną, antyrodnikową moc. wchłania się bardzo szybko, pozostawiając delikatny, bezbarwny film na twarzy, który daje lepszy poślizg dla filtra
mam cerę bardzo suchą, alergiczną z AZS, ale ten olej mnie nie podrażnił, jestem w trakcie używania 2 buteleczki 15ml i kupię go pewnie ponownie, choć zastanawiam się nad dużo tańszą opcją - tzn olejem z pestek wiśni z Naturalnego Piękna (jeśli on jest równie silnie antyoksydacyjny). polecam ten olej jako wzmocnienie ochrony anty-UV na dzień, pod filtr.
__________________
Mój blog o dbaniu o urodę w Japonii i Korei: www.kiyora.pl
loss_lauri jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemiczne KWC


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.