|
Notka | |
Dom, mieszkanie, nieruchomości Tu dowiesz się gdzie kupić dom lub mieszkanie, jakie dokumenty są niezbędne, ile kosztuje notariusz - a jak już kupisz, to dowiesz się, jak urządzić pokój, przemeblować kuchnię, nakryć do stołu, zreperować krzesło, odnowić szafę, wywiercić dziurę w ścianie i jak pielęgnować fikusa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Pokój dzienny połączony z kuchnią porady
Witam
Jestem w trakcie wykańczania mieszkania i potrzebuję pomocy. Zrobiłam taki projekt mniej wiecej i chcialabym zebyscie mi doradzily cos moze... czy cos zmienic np. Oczywiscie meble beda inne koloru, ale w programie w ktorym sie bawilam ten byl najladniejszy jak dla mnie... Pozdrawiam i czekam na opinie ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pokój dzienny połączony z kuchnią porady
ja mam do powiedzenia tylko tyle że nigdy więcej nie skuszę się na takie rozwiązanie. Kuchnię połączoną z salonem miałam przez 2 lata w wynajmowanym mieszkaniu i męczyłam się z nią strasznie. W całym domu śmierdziało obiadem i innymi wątpliwymi zapachami kuchennymi, których nie da się do końca wyeliminować, a do tego goście mieli idealny look na ewentualny bałagan w kuchni. To jest pomysł dla bardzo porządnych pań domu, do których ja niestety nie należę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
ja od roku mieszkam w takim mieszkaniu gdzie kuchnia jest polaczona z salonem i jestem zadowolona
![]() a co do planu ma ktos jakies pomysly czy cos zmienic???
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mielonymi śmierdzi w całym 100-metrowym mieszkaniu, sprzątać trzeba cały czas itp. W Twoim projekcie kuchnia jest w najgorszym miejscu z możliwych - na środku pomieszczenia, pomysł wybitnie nieudany. Niech Ci coś wykipi ... Co chwile zmywanie zachlapanych przez skwierczący tłuszcz podłóg... Ktoś będzie chciał poczytać w salonie, oglądać TV, a Ty mu będziesz nad głową schabowe smażyć ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Moja ciocia ma pokój dzienny połączony z kuchnią i u niej wszystko jest możliwie jak najbardziej na lewo. Poza tym tam w prawym górnym rogu jest jakaś luka, co się tam będzie znajdowało? Ja bym wszystko przesunęła w lewą stronę, albo chociaż tą płytę kuchenną tam pod ścianę. Jeśli jest możliwość, to połączyłabym ją z resztą mebli, pasowałoby i byłoby jednym ciągiem razem ze zlewem, który jest na tej szarej ' posadzce ' ( przepraszam, ale ja nie operuję profesjonalnymi nazwami, bo się na tym nie znam
![]() Poza tym - mała posiadówa w domu, imprezka, a tam na środku takie coś. Byłoby więcej miejsca. Taka jest moja opinia ale u mnie budowanie domu i urządzanie mieszkania jest na poziomie Simsów, tyle mogę od siebie poradzić. :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Twojego projektu - pomysł z wyspą na której ma być płyta grzewcza (bądz zlewozmywak) a przy czym jest wąska jak na projekcie to pomysł może i efektowny ale praktycznie do bani. Bedziesz coś gotować - z patelni będzie strzelać tłuszcz itp. (tak samo jak zlew - coś się porozchlapuje) - podłoga będzie 'wyświniona' ![]() Aneks od pokoju można by umownie oddzielić stawiając niewysoki 'murek' z blatem. Murek mógły być zbudowany z luksferów (np. podświetlonych) i od stronu salony wyłożony sztucznym kamieniem. Edytowane przez listopadowa80 Czas edycji: 2009-04-11 o 23:57 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zasady ergonomii są takie: - blat - lodówka - blat - płyta grzejna - blat - zlewozmywak - blat
U mnie się to sprawdza ale niestety nie mam blatu przed lodówką i wszystkie zakupy lądują u mnie na podłodze zanim je włożę do lodówki. Myśmy właśnie wyburzyliśmy ścianę między małym pokojem a kuchnią i jest super, teraz mam kuchnio-jadalnio-bibliotekę, tam też będę przyjmować gości, bo w największym pokoju zrobiliśmy ogromną sypialnię z komputerami.
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Po wielu pomysłach i aranżacjach zostanie chyba coś takiego
![]() Co myślicie o takiej kuchni?
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje.
![]() Nam tez zabraklo w sumie metrow, ale postanowilismy dobudowac scianke ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
no ja akurat u siebie zmniejszyłam kuchnie na rzecz pokoju.... poprzednia włascicielka miala przedzielone prawie na pół... jak to zobaczylam to zwątpiłam normalnie...
heh... a juz remontujecie czy na razie plany tylko szykujecie? ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
aha czyli masz oddzielnie kuchnie i pokoj ? czy bedzie tez tak polaczone podobnie jak u mnie ?
Narazie mieszkanie w stanie surowym... za tydzien przychodza budowlancy od scian itp ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
tzn podłoga podzielone, bo w czesci kuchennej sa plytki a w pokojowej parkiet... my obcinamy troche pytek i dokladamy parkiet, a jedyne co bedzie oddzielac pokoj od kuchni to taka scianka bedzie i na niej tv powiesimy
![]()
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
oo tez fajnie macie!!
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
heh... nie wiem jak dla Was, ale mi to sie strasznie nie podobalo takie cos wlasnie ze kuchnia z pokojem, ale dostalismy od tesciow wiec co ja mam teraz do powiedzenia....
strasznie ciezko bylo mi cos konkretnego wymyslic co bedzie i funkcjonalne i ladne, ale w koncu jakos stanelo na wersjii ostatecznej ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
sylwusiaaniolek drugi projekt zdecydowanie lepszy, jednak zwróć uwagę na to, że lodówka i kuchenka wraz z mikrofalą powinny być od siebie oddzielone. Najlepszą funkcjonalność zapewnia układ lodówka - zlew - kuchenka, oczywiście oddzielone od siebie blatami roboczymi. To tak jak kolejność przyrządzania potraw, najpierw coś z lodówki bierzesz, potem przygotowujesz i zmywasz, potem pieczesz/gotujesz.
To tylko wskazówki, a obmyślić musisz wszystko sama. Jaki to programik do projektowania? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Edytcia dziekuje, tak wiem ze tak byloby wygodniej, ale tak wyglada lepiej.... jakos sie przyzwczaje...
![]() ![]() To jest program pro100 ale to robila mi firma kuchenna ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
dokładnie u mnie tez bedzie lodowka obok piekarnika a zlew w rogu na koncu kuchni.... moze i niepraktyczne, ale inaczej sie nie da... zreszta powiem szczerze, ze na stronach fim, ktore projektuja kuchnie widxialam wlasnie takie rozwiązania....
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
niestety większość nowobudowanych mieszkań w mojej okolicy ma przewidzianą kuchnie razem z salonem
![]() niestety i ja tak będe mieć ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
oo fajnie
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Moje mieszkanko właśnie się buduje. Będzie kuchnia połączona z salonem. Chcemy ją przedziclić ścianką, na ktrórej będzie wisiał tv. Ile zostawić miejsca (ściany) po bokach tv (ok 1200 cm), żeby nie wyglądało źle?
Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.