Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-05-15, 15:09   #1
pappaya
Zadomowienie
 
Avatar pappaya
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 1 828
zmiękczanie mięsa

Doświadczone kucharki znacie jakieś sposoby na zmiękczenie mięsa? Wiem, ze jest sól zmiękczająca ale ona nie za bardzo pomaga a wczoraj namoczyłam wołowinę w marynacie z czerwonego wina i zostawiłam na noc bo wyczytalam ze wino tez zmiękcza a mięso po ugotowaniu dalej jak kauczuk. Moze znacie inne sprawdzone sposoby?
__________________
pappaya jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 15:26   #2
dominikaj
Raczkowanie
 
Avatar dominikaj
 
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Pyrlandia
Wiadomości: 33
Dot.: zmiękczanie mięsa

Ja zmiękczam specjalną solą. U mnie działa. Jeżeli chodzi o zwykłą sól - używaj jej dopiero przed smażeniem a befsztyki sól po smażeniu - unikniesz wypłynięcia soku z mięsa.
są też dostępne maszynki do zmiękczania jak np. http://www.robin.com.pl/sklep/maszynka-do-zmiekczania choć ja nigdy takowej nie używalam i nie wiem czy faktycznie działają. Można po porstu delikatnie ponacinać mięso czubkiem noża.
Czytałam o sposobie takim, że do smażenia dodać łyżkę spirytusu -ale to zmienia smak mięsa i jakoś mnie nie przekonuje..
Duszenie mięsa też je zmiękcza ale trzeba uwazać by nie rozgotować. W czasie pieczenia dobrze jest mięso podlewać powstającym sosem - sprawi, że będą soczyste i miękkie.
Ponoć wypróbować można też włożenie surowego mięsa na chwilę do wrzątku co ponoć zetnie białko i zapobiegnie wydostawaniu się soków z wewnątrz (nie próbowalam)
dominikaj jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 15:50   #3
amistad.k.m.s
Zakorzenienie
 
Avatar amistad.k.m.s
 
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 835
Dot.: zmiękczanie mięsa

Wiem, że stosuje się do zmiękczania mięsa ananasa. Oglądałam program kulinarny, gdzie facet posypywał mięso sproszkowanym ananasem, ale osobiście nigdy tego nie próbowałam, jak również poza kapsułkami w aptece nigdy nie spotkałam się ze sproszkowanym ananasem.

Tu np. ktoś używa soku z ananasa --> klik klik
amistad.k.m.s jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-17, 12:04   #4
madulka
Zadomowienie
 
Avatar madulka
 
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 1 312
Dot.: zmiękczanie mięsa

Ja znam 2 sposoby. Pierwszy to marynowanie w maslance, ale widzialam takie przepisy tylko z kurczakiem. A drugie to... Coca Cola Za to z nia przepisy podawane sa do kazdego innego miesa poza drobiem. Od razu dodam, ze nie probowalam zadnego z tych sposobow
madulka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-17, 20:10   #5
indywidualistka
Rozeznanie
 
Avatar indywidualistka
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 577
Dot.: zmiękczanie mięsa

ja czytałam, że można mięso 'wymoczyć" w mleku przez noc
__________________

indywidualistka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 11:05   #6
ZuziaFruzia
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 445
Smaczny profil ZuziaFruzia
Smaczne przepisy1
Dot.: zmiękczanie mięsa

Dokładnie jeśli chodzi o schab to moczenie w mleku pomaga. Mięsko jest mięciutkie i kruche. Jeśli chodzi o wołowinę to nie wiem. Ja ją po prostu rozbijam i długo duszę.
ZuziaFruzia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 14:15   #7
anka_85
Zakorzenienie
 
Avatar anka_85
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 5 201
Smaczny profil anka_85
Smaczne przepisy1
Dot.: zmiękczanie mięsa

Cytat:
Napisane przez ZuziaFruzia Pokaż wiadomość
Dokładnie jeśli chodzi o schab to moczenie w mleku pomaga. Mięsko jest mięciutkie i kruche. Jeśli chodzi o wołowinę to nie wiem. Ja ją po prostu rozbijam i długo duszę.
schab przed pieczeniem do mleka - działa nawet kilka kropli mleka do jajka w którym panierujemy powoduje że kotlety wychodzą rewelacyjne!
ja stosuje sól zmiękczającą mięso z Kamisa.
zwłaszcza do karkówki z grilla.
zapach tej soli jest po prostu OCHYDNY na szczęście wogóle nie czuc tego po przygotowaniu mięska
ta sól zawiera papinę - na opakowaniu producenta piszę że jest pozyskana z owoców papai i zmiękcza włókna kolagenowe.
mięso wg. przepisu na opakowaniu posupuję 15 minut przed przygotowaniem i mięso nigdy nie jest jak podeszwa wychodzi kruche i soczyste
__________________
Sometimes the smallest things take up the most room in your heart.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 08:29   #8
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: zmiękczanie mięsa

Wg mojego doswiadczenia sa trzy sposoby:
1) długotrwałe marynowanie w marynacie, która od razu zmiękcza mięso i nasącza je aromatami.
2) umiejętne pokrojenie mięsa (w poprzek włókien)
3) rozbicie go tłuczkiem na cienkie płaty

Moim zdanie powinnas delikatnie rozbic miesko tluczkiem i "macerowac" kilka godziń w marynacie
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 10:18   #9
daisuki
Zadomowienie
 
Avatar daisuki
 
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Toruń
Wiadomości: 1 030
Dot.: zmiękczanie mięsa

Proponuję mięsko moczyć 2-3 godziny w piwie w lodówce.
Mięsko jest po przyrządzeniu kruche i miękkie i nie czuć piwa!
__________________
;(
daisuki jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-24, 12:34   #10
lexie
Super-moderator
 
Avatar lexie
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 29 863
Dot.: zmiękczanie mięsa

Ja bym polecała marynaty z oliwy i octu/cytryny (chodzi o to, żeby był kwas) i przypraw. Nie ma szans nie zadziałać
__________________
BLOG


The definition of stupidity is doing the same thing over and over again and expecting different results. - Albert Einstein
lexie jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-27, 14:19   #11
pappaya
Zadomowienie
 
Avatar pappaya
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 1 828
Dot.: zmiękczanie mięsa

Dziewczyny dziękuję za wszystkie porady Będę probować tych wszystkich sposobów.
__________________
pappaya jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 19:22   #12
cavarro
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 35
GG do cavarro
Dot.: zmiękczanie mięsa

Wołowinę zmiękczam kawałkiem melona. Zawsze mam w zamrażalniku kilka plastrów.
cavarro jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!