Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-08-20, 11:28   #1
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Witam.
Nigdy się tu nie udzielam, bo kuchnia to dla mnie to pomieszczenie z lodówka i kocimi miskami, gdzie się robi drinki, a gotowanie to czarna magia

Zawsze gotuje mąż, ale ostatnio stwierdziłam, że tak dalej być nie może i ja też mogę.

Zostało mi rzucone wyzwanie - ŻEBERKA - nigdy nie przyrządzaliśmy żeberek, ja... nie wiem czy kiedykolwiek w ogóle jadłam (może jako dziecko, w ciągu ostatnich 20 lat na pewno nie) i potrzebuje jakiegoś niezawodnego przepisu na przepyszne żeberka, który nie będzie wymagał nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych, więc mam olbrzymią prośbę o Wasze przepisy.

I jeszcze jedno - w przepisie nie może być żadnych "przypraw do żeberek", "Przypraw do wołowiny", "granulowanych" przypraw, nic, co zawiera glutaminian sodu, barwniki, jakies konserwanty, taki... możliwie jak najnaturalniejszy

Z góry serdecznie dziekuję!
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 14:30   #2
Dezzire
Zadomowienie
 
Avatar Dezzire
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: krainasnow
Wiadomości: 1 180
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Jesli nie moze byc zadnych takich przypraw a szkoda (ja uzywam przyprawy do zeberek w miodzie pyyyszotka) w takim razie zrob taka mieszanke
-sól
- majeranek
- rozgnieciony czosnek
-pieprz (czarny)
rozetrzyj to ze soba potem natrzyj tym zeberka odstaw do lodowki na ok 1 h zeby troche sie przezarlo ze soba i mozesz to usmazyc na patelni przykrywajac od czasu do czasu pokrywa albo w piekarniku w blaszce lub zaroodpornym
Dezzire jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 15:06   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

sół,
pieprz,
olej

dalej:
4 lyzki miodu,
bazylia,
majeranek,
2 łyzki koncentratu pom,
łyzka octu winnego
czosnek (jak lubisz)

zrobić z tego sos którym dokładnie oblożyć żeberka (pokrojone,umyte) i ja zostawiam na noc aby przeszlo.. Ilość składników trudno dokładnie określic zależy od ilości mięśa i ...gustu
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 16:54   #4
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
sół,
pieprz,
olej

dalej:
4 lyzki miodu,
bazylia,
majeranek,
2 łyzki koncentratu pom,
łyzka octu winnego
czosnek (jak lubisz)

zrobić z tego sos którym dokładnie oblożyć żeberka (pokrojone,umyte) i ja zostawiam na noc aby przeszlo.. Ilość składników trudno dokładnie określic zależy od ilości mięśa i ...gustu
Nutko!!
Dziękuję! Wlaśnie coś o "żeberkach w miodzie" wszyscy mówią, że takie genialne

Myślisz, że można zastąpic ocet winny cytryną?Nie powinnam żadnego octu spożywać
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 18:24   #5
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 7 376
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

kg chudych żeberek
przecier pomodorowy w kartoniku
1/2 słoika miodu
trochę sosu worcester (dostępny w każdym markecie)
duuużo cebuli
sól
pieprz
ja daje jeszcze trochę whisky

żebarka pokroić wg uznania
wymieszać przecier z miodem i pozostałymi składnikami, wkroić do tego cebulkę i wstawić na noc do lodówki,
piec w rozgrzanym piekarniki, u mnie to różnie bywa, zależy ile żeberek, one mają w tym sosie pływać i zapiec się na rumiano, ten przepis to prawdziwy mistrz, serio, to jedyna rzecz, którą robi mój mąż i niestety mnie jako speca od gotowania powala na łopatki tym przysmakiem

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

zapomniałam o odrobinie papryki mielonej, czosnku kurcze i o bulionie, może być nawet taki z kostki, troszkę można podlać ale nie za wiele
marsi11 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 22:26   #6
mooonik
Wtajemniczenie
 
Avatar mooonik
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 2 777
Smaczny profil mooonik
Smaczne przepisy12
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Podam Ci przepis mojego męża
jego popisowe danie
proste i szybko się przygotowuje

ok 70dkg żeberek takich mięsnych( żeby było co obgryźć )
3-4 cebule takie większe
2-3 marchewki w zależności jak słodko lubicie
sól, pieprz, trochę papryki mielonej
my dajemy jeszcze delikat do mięs ale jak nie chcesz to myślę że i tak wyjdzie
czosnek, ziele ang, liść laurowy, olej lub oliwa

przygotowanie:
pokroić żeberka wg uznania
natrzeć solą, pieprzem
na gorącej patelni zesmażyć tak żeby się "ścieły" ( nie wiem jak się fachowo to nazywa, chodzi o to, żeby sok został w środku mięsa)
cebule pokroić w piórka, marchewkę w plastry lub słupeczki

na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę oleju lub oliwy tak żeby było "ślisko" ( można użyć tego ze smażenia)
na to położyć część marchewki z cebulką, na to żeberka, przykryć resztą warzyw, wrzucić ziele, liścia, czosnek w ząbkach, podlać rosołkiem rozpuszczonym w szklance wody i do piekarnika- na 180st
w piekarniku trzymamy aż mięso będzie miękkie i marchewka prawie rozlatująca się myślę, że ok 1-1,5h
w trakcie pieczenia podlewać wodą tak, żeby nie wysychało na wierzchu

smacznego
__________________
Julitka
mooonik jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 18:28   #7
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Nutko!!
Dziękuję! Wlaśnie coś o "żeberkach w miodzie" wszyscy mówią, że takie genialne

Myślisz, że można zastąpic ocet winny cytryną?Nie powinnam żadnego octu spożywać
oczywiście
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 20:22   #8
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 15 641
Wpisy w blogu: 6
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Do zeberek pasuje majeranek i cebulka. Bardzo naturalne przyprawy.

Moj przepis - siekasz cebulke i smazysz na duzym ogniu na patelni, dodajesz odrobine oleju, mozna wcale no chyba ze lubisz tlusta kuchnie, ale uprzedzam, ze zeberka sa dosc tluste, wiec....

Zeberka myje i kroje w poprzek w sensie kazde zebro osobno, bo ciezko tak potem na talerzu jesc taka wielka kosc.

Mieso trafia tez na patelnie. Wszystko podsmazone przerzucam do rondla dodaje wody, majeranku (duuzo), czosnek, lisc laurowy, sol pieprz. Dusze na malym ogniu. Sos zageszczam maka.

Mozna podawac z ziemniakami, chlebem.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2009-08-22 o 20:24
Rena jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 10:42   #9
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję
W ten weekend zrobię wg. przepisu Nutki, a kolejny raz na pewno wykorzystam cebulkowo majerankowy przepis Reny, bo zapowiada sie pyyysznie...
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 08:14   #10
dorkabest
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 85
Przepis na żeberka

moją obecność na forum zaczynam od przepisu na żeberka, naprawdę- rewelacja, czasem ma się poprostu ochotę na mięcho
przepis: http://dorkabest.blogspot.com/2009/0...a-zeberka.html
dorkabest jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 09:04   #11
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Może podzielę się też moim wypróbowanym i ulubionym przepisem na żeberka.
Pół butelki keczupu
1/4 butelki sosu sojowego i łyżka miodu
To wszystko mieszam wrzucam do sosu żeberka i odstawiam do lodówki na godzinę, dwie, zależy jak się spieszę, po czym piekę w piekarniku około godziny.
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 09:26   #12
Mini82
Zakorzenienie
 
Avatar Mini82
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Lejos de aqui
Wiadomości: 9 110
Smaczny profil Mini82
Smaczne przepisy4
GG do Mini82
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Najprostszy sposób na zeberka to kupic ,Pomysł na ... soczyste zeberka". Wkladasz zeberka do rekawa do pieczenia wsypujesz przyprawy i wstawiasz do piekarnika. Bez tluszczu - a za godzinke sa soczyste miekkie i przepyszne. Szybko i bez roboty sprobuj bo warto!
__________________
Żyję po raz drugi ... teraz wszystko musi być na 100% !!!
Mini82 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 09:38   #13
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez Mini82 Pokaż wiadomość
Najprostszy sposób na zeberka to kupic ,Pomysł na ... soczyste zeberka". Wkladasz zeberka do rekawa do pieczenia wsypujesz przyprawy i wstawiasz do piekarnika. Bez tluszczu - a za godzinke sa soczyste miekkie i przepyszne. Szybko i bez roboty sprobuj bo warto!
Byłoby fajnie, jakby odpowiadając na wątek, przeczytać pierwszy post, w którym prosiłam o przepis bez jakichkolwiek sztycznych dodatków, gotowych fiksów czy innych cudów, a "pomysł na..." nie spełnia w najmniejsym stopniu tego warunku...
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 10:42   #14
women20
Raczkowanie
 
Avatar women20
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 475
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

ja wlasnie przyrzadzam zeberka
najpier jje marynuje: sol pieprz, papryka, troszke miodu,czosnek
na brytfance rozgrzewam lyzke smalcu i wrzucam zeberka podsmazam , dodaje wode i dusze je z hmm1,5h? pod koniec dodaje drobniutko posiekana cebulke i gotuje chwilke, pozniej mozesz sos zagescic tylko smietana, jesli nie chcesz uzywac sosu z torebki np pieczeniowego czy mysliwskiego.
__________________












women20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 11:50   #15
Ismenkusia
Zakorzenienie
 
Avatar Ismenkusia
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 5 869
Wpisy w blogu: 3
GG do Ismenkusia
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

ja najpierw podgotowuję a potem smażę na patelni nie dodaję zbytnio przypraw i też są pyszne.
Ismenkusia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 12:10   #16
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

hihi, ja jednak namawiam do swojego przepisu, keczup jest zdrowszy od koncentratu pomidorowego, przede wszystkim jest dobry na serce A żeberka tak przyrządzone maja przepiękny kolor i wybornie smakują
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 12:13   #17
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez szonja Pokaż wiadomość
hihi, ja jednak namawiam do swojego przepisu, keczup jest zdrowszy od koncentratu pomidorowego, przede wszystkim jest dobry na serce A żeberka tak przyrządzone maja przepiękny kolor i wybornie smakują
Nie jadam ani keczupu ani koncentratu pomidorowego, ale byłabym wdzięczna za informację dlaczego jeden jest zdrowszy od drugiego? Skąd takie wnioski uogólniające? Jedni mają keczupy, w których są tylko E... E... E... i wzmacniacze smaku z dodatkiem cukru, a inni koncentraty z prawdziwych pomidorów...

To tak, jakby napisać, że szynka jest zdrowsza niż kiełbasa... nie uwzględniając producenta...

edit:
Swoją droga przeglądam składy keczupów i cała masa ma jako pierwszą pozycję "koncentrat pomidorowy" albo "przecier pomidorowy", więc jeśli keczup jest zrobiony z koncentratu pomidorowego+zagęszczacze i aromaty, to nie może byc zdrowszy niż sam koncentrat chyba...?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.

Edytowane przez hihi
Czas edycji: 2009-10-13 o 12:23
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 12:46   #18
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

A pomidory jadasz? Jesli tak to taki keczup można zrobic samemu, jest pyszny i zdrowszy od kupowanego, a jego właściwości zawdzięczamy pomidorom, które są bogate w składniki mineralne (magnez, wapń, fosfor, cynk, chlor, jod, żelazo, fluor, kobalt, miedź) i witaminy z grupy B, K i C. W dodatku pomidory zawierają likopen (czerwony barwnik), który dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega nowotworom. i można by wymieniać i wymieniać
Likopen jest też lepiej przyswajany z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych.

Edytowane przez szonja
Czas edycji: 2009-10-13 o 12:49
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 12:52   #19
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez szonja Pokaż wiadomość
A pomidory jadasz? Jesli tak to taki keczup można zrobic samemu, jest pyszny i zdrowszy od kupowanego, a jego właściwości zawdzięczamy pomidorom, które są bogate w składniki mineralne (magnez, wapń, fosfor, cynk, chlor, jod, żelazo, fluor, kobalt, miedź) i witaminy z grupy B, K i C. W dodatku pomidory zawierają likopen (czerwony barwnik), który dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega nowotworom. i można by wymieniać i wymieniać
Jejku, wiem co mają pomidory, naprawdę, jadam je często, po prostu nie jem gotowych produktów, dlatego wszelkie potrawy z dodatkiem "koncentratu czy keczupu" robię w wersji - z dodatkiem pomidorów...

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Cytat:
Napisane przez szonja Pokaż wiadomość
Likopen jest też lepiej przyswajany z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych.
PRZETWORZONE= co? Koniecznie gotowy produkt...? Nie można ich sobie samemu przetworzyc...?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 12:56   #20
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Oczywiście, że można, ja tylko mówię, ze najwięcej tego likopenu znajduje się w keczupie, no i można go jak najbardziej zrobic samemu
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:00   #21
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez szonja Pokaż wiadomość
Oczywiście, że można, ja tylko mówię, ze najwięcej tego likopenu znajduje się w keczupie, no i można go jak najbardziej zrobic samemu
A możesz mi wyjaśnić na jakiej zasadzie będzie więcej będzie tego likopenu we własnorobnym keczupie (sos średnio gesty) niż we własnorobnym koncentracie pomidorowym...?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:09   #22
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Tak wykazują wyliczenia dietetyków, no i keczup jemy częściej niż koncertant pomidorowy, ja np, używam go codziennie, a z koncentratu gotuję tylko zupę, no ewentualnie do sosów dodaję, ale rzadziej, dlatego uważam i nie tylko ja, bo i dietetycy mówią, że keczup bardziej służy zdrowiu
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:11   #23
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez szonja Pokaż wiadomość
Tak wykazują wyliczenia dietetyków, no i keczup jemy częściej niż koncertant pomidorowy, ja np, używam go codziennie, a z koncentratu gotuję tylko zupę, no ewentualnie do sosów dodaję, ale rzadziej, dlatego uważam i nie tylko ja, bo i dietetycy mówią, że keczup bardziej służy zdrowiu
Dietetycy zapewne mówią tak oceniając gotowy keczup względem gotowego koncentratu, tym bardziej, że ja osobiście robiąc "keczup" czyli sos pomidorowy z przyprawami robię go dokładnie tak samo, jak robiłabym koncentrat, z tą tylko różnicą, że byłoby w koncentracie mniej wody - więcej samych przetworzonych pomidorów, dlatego tez pytam jak w takiej sytuacji wytłumaczyć większą ilość dalej substancji w czymś o mniejszym stężeniu pomidorów?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:23   #24
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Oj, ale ja tego nie wyliczałam, to moja skromna wiedza, którą się interesowałam, bo także preferuję zdrowy tryb żywienia i życia Poza tym w keczupie nie ma mowy o żadnej wodzie, nie daje się jej w ogóle, z samych pomidorów koncentrat i keczup się robi, gotuje sie je po prostu tak długo, aż zgęstnieją

Może wróćmy jednak do żeberek

Edytowane przez szonja
Czas edycji: 2009-10-13 o 13:24
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:25   #25
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez szonja Pokaż wiadomość
Oj, ale ja tego nie wyliczałam, to moja skromna wiedza, którą się interesowałam, bo także preferuję zdrowy tryb żywienia i życia Poza tym w keczupie nie ma mowy o żadnej wodzie, nie daje się jej w ogóle, z samych pomidorów koncentrat i keczup się robi, gotuje sie je po prostu tak długo, aż zgęstnieją
Z z czego się pomidory skladają i po co sie je tak długo gotuje az zgestnieją, jak nie po to, aby odparowała WODA zawarta w warzywie...? Krócej gotujesz - masz więcej wody, dłużej gotujesz - masz mniej wody.
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:27   #26
Mini82
Zakorzenienie
 
Avatar Mini82
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Lejos de aqui
Wiadomości: 9 110
Smaczny profil Mini82
Smaczne przepisy4
GG do Mini82
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Byłoby fajnie, jakby odpowiadając na wątek, przeczytać pierwszy post, w którym prosiłam o przepis bez jakichkolwiek sztycznych dodatków, gotowych fiksów czy innych cudów, a "pomysł na..." nie spełnia w najmniejsym stopniu tego warunku...
Wybacz niedoczytanie - rewanzujac podam ci inny przepis ktory rownie czesto robię
Zeberka wkladam do jakiejs miski i nacieram je miodem. Gdy beda sie od niego lepiły dodaje
wersja 1: chili w proszku
wersja 2: papryczki chilli - dwie, pokrojone z wyciagnietymi wczesniej ziarenkami
Zostawiam na jakies 2-3 godzinki w lodowce zawiniete w folie, by zapachy i smaki soba wzajemnie przeszly
To wszystko potem wkładam do rękawa do pieczenia i piekarnika - swietny smak
__________________
Żyję po raz drugi ... teraz wszystko musi być na 100% !!!
Mini82 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:29   #27
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez Mini82 Pokaż wiadomość
Wybacz niedoczytanie - rewanzujac podam ci inny przepis ktory rownie czesto robię
Zeberka wkladam do jakiejs miski i nacieram je miodem. Gdy beda sie od niego lepiły dodaje
wersja 1: chili w proszku
wersja 2: papryczki chilli - dwie, pokrojone z wyciagnietymi wczesniej ziarenkami
Zostawiam na jakies 2-3 godzinki w lodowce zawiniete w folie, by zapachy i smaki soba wzajemnie przeszly
To wszystko potem wkładam do rękawa do pieczenia i piekarnika - swietny smak
Ooo... i ten przepis mi się podoba, tym bardziej, że uwielbiam chilli

Ile pieczesz i w jakiej temperaturze?
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:32   #28
szonja
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 523
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Przed chwilą znalazłam takie info, że Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w połączeniu z tłuszczem. Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach, czy koncentracie, a keczup zawiera tłuszcz,,,i wszystko jasne
szonja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:38   #29
hihi
Zakorzenienie
 
Avatar hihi
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 32 723
Smaczny profil hihi
Smaczne przepisy4
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Cytat:
Napisane przez szonja Pokaż wiadomość
Przed chwilą znalazłam takie info, że Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w połączeniu z tłuszczem. Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach, czy koncentracie, a keczup zawiera tłuszcz,,,i wszystko jasne
Który Keczup zawiera tłuszcz? googlam i w większości składów tłuszczu się dopatrzeć nie mogę więcej niż w koncentratach...., w tabeli wartości odżywczych keczupu też zwykle tłuszczu na 100gr. jest ok. 0,5g tłuszczu, natomiast w koncentratach 1,5g zależnie od stężenia koncentratu, wychodzi na jedno - i tu i tu tłuszcz, więc zarówno jedna, jak i druga forma pod tym wględem wypadają podobnie.

edit:
Z informacji, które ja znalazłam wynika, ze najlepiej to jest po prostu zwykle pomidory z oliwa obrobic termicznie. Nie żaden keczup, nie żadne koncentraty. Tak dla ścisłości, dla zwolenników jedzenia nieprzetworzonego. Pomidory+tłuszcz+temperat ura.
__________________
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy.

Edytowane przez hihi
Czas edycji: 2009-10-13 o 13:43
hihi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 13:40   #30
majkaP19
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Grudziądz
Wiadomości: 33
Dot.: ŻEBERKA - niezawody przepis potrzebny :)

Składniki:
-1kg żeberek
-1 dżem morelowy
-ketchup
-vegeta
-olej

Sposób wykonania:
Żeberka podzielić na porcje wymieszać je z vegetą i
1/4 szklanki oleju. Odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej
na noc). Dno naczynia żaroodpornego wysmarować ketchupem,na
to poukładać żeberka. Na żeberka wyłożyć dżem morelowy i wierzch
posmarować ketchupem. Tak przygotowane żeberka pieczemy (pod
przykryciem) 1 godzinę w temp 200-225 st.C
Jeśli mamy 2kg żeberek pieczemy je 2 godziny.
__________________
zapraszam na mój blog kulinarny
http://przepisymajki.bloog.pl/
majkaP19 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!