Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-11-14, 18:23   #1
BUNIA 194
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 12
Smile Potrawy w occie! Wykorzystanie resztek z imprez!

Witajcie!
Chciałam się dzisiaj z wami podzielić przepisem jaki dostałam od mojej cioci.
Każda z nas, nie raz zrobi za dużo jedzenia. Często są to nasze słynne kotlety mielone. Czasem zostają po jakiejś imprezie i zamiast je mrozić lub męczyć przez kilka następnych dni, robię do nich zalewę octową. Bynajmniej każdy chce spróbować i szybko znikają. Czasem też robię małe pulpeciki w tej zalewie na grilla lub zakrapianą imprezę. No dobra dość opisu.

Podaję przepis: KOTLETY MIELONE W ZALEWIE OCTOWEJ!

- 3/4 szkl octu
- 2 szkl wody
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego

Wszystko zagotować włożyć do niej kotlety (jeżeli robię je na imprezę to jest to wersja mini kotleciki, które na raz można zjeść) i pogotować 3 - 5 minut. Wystudzić i przechowywać w lodówce. Tak sporządzone mogą stać nawet do tygodnia.



W ocet zaprawiam też ryby smażone, które również zostają z imprezy lub mam ich za dużo jak mąż przywozi z wędkarskich wypraw. Przepis znalazłam w jakiejś gazecie, ale troszkę go zmodyfikowałam.

RYBA SMAŻONA W OCCIE!
- 1 szkl octu 10%
- 5 szkl wody
- 1 cebula - w pół krążki
- 3 ząbki czosnku -pokroić
- 2 czubate łyżki soli
- 3,5 łyżki cukru
- po 5 ziaren pieprzu czarnego, jałowca, ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy

Wszystko gotować 2-3 minut. Usmażoną rybę (lajlepsze są ryby słodkowodne, smażymy obtaczając ją w mące) ułożyć w słoiku typu twist zalewamy( ja zlewam chłodnym bo nie wiem ile będzie stała) wywarem i odstawiamy do lodówki. Nie pasteryzujemy. Po 3 dniach ryba gotowa do spożycia. Doskonała do zagryski.Tak przygotowana ryba można spożywać do 3 miesięcy

Piszcie co wy robicie z "resztkami ze stołu".? Jak wykorzystujecie np. skórki po owocach itp. Jakie potrawy zaprawiacie w ocet, które mogą być doskonałymi pomysłami np na imprezę! Pozdrawiam
BUNIA 194 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 18:27   #2
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Potrawy w occie! Wykorzystanie resztek z imprez!

MOj facet to wędkarz a ja przy nim tez W sezonie mamy sporo ryb i takie w occie robię ilości hurtowe i wszystkim ogromnie smakuje .Robie smażone kawalki (czasami zostają z obiadu) albo pulpety rybne w takiej zalewie
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!