Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-01-11, 16:15   #1
malenstfo24
Rozeznanie
 
Avatar malenstfo24
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 880
suszone grzyby, co z nimi robić?

Jak w tytule może to wyda się wam głupie pytanie, ale poważnie nie mam pojęcia ile moczyć? w czym moczyć? jedni piszą mleko inni woda co lepsze? do jakich potraw lepsze moczone w mleku a do jakich lepiej moczyć w wodzie? jedni moczą do 8 godzin, inni całą noc. Ja moczyłam półtorej dnia, grzyby zrobiły się czarne i w ogóle nie pachną grzybami wylałam czarną wodę i przepukałam je, dalej nie pachną jak grzyby ktoś napisał gdzieś w google, że powinny się gotować w takiej wodzie jakiej się moczyły...w takiej czarnej co mogę teraz zrobić by uratować ten cenny susz jak powinno się to robić
__________________


6 Lipiec 2013

wrzesień 2014- 52kg Dieta

malenstfo24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 17:14   #2
women20
Raczkowanie
 
Avatar women20
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 475
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

ja jak mialam suszone grzybki wrzucalam kilka np 2 do zupki ziemniaczanej pycha taki aromat dodaja i smak polepszaja. mozesz tez do barszczu bialego jak na wigilie dodac mniam, albo uszek pierogow z kapusta
__________________












women20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 17:27   #3
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 332
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

a ja nie moczę, nie gotuję, takie suche wrzucam do sosu,dają piekny aromat i cenny smak, gotując je w wodzie pozbyłabym sie całego smaku...
wyjątkiem jak robię pierogi-wtedy grzyby obgotowuję,żeby były miękkie,ale do sosu NIGDY
__________________
www.pustamiska.pl POMÓŻMY ZWIERZAKOM -KLIKAJMY....

2014r.-86
2013r.-118
2012r.-108
2011r.-84
Ata77 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 19:56   #4
malenstfo24
Rozeznanie
 
Avatar malenstfo24
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 880
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Miały być właśnie do sosu grzybowego wyjęłam je z wody posoliłam tyćke i dodałam troszkę pieprzu ziołowego, muszą teraz wytrzymać do jutra mam nadzieję, że nie zepsują całego smaku duszonego mięsa mam wątpliwości czy je w ogóle teraz dodawać
__________________


6 Lipiec 2013

wrzesień 2014- 52kg Dieta

malenstfo24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 20:56   #5
Arribeth
Zadomowienie
 
Avatar Arribeth
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 033
GG do Arribeth Send a message via Skype™ to Arribeth
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Na sos grzybowy moczę grzyby w zimnej wodzie (umyte) kilka godzin, wystarczą 2-3, siekam i gotuję w tej samej wodzie z cebulą (jakieś 45-60 minut), na malutkim ogniu. Potem już tylko zabielam, doprawiam i gotowe.
__________________
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej":rolley es:





Arribeth jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 11:25   #6
lutien
Wtajemniczenie
 
Avatar lutien
 
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 2 298
Smaczny profil lutien
Smaczne przepisy1
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Cytat:
Napisane przez malenstfo24 Pokaż wiadomość
Jak w tytule może to wyda się wam głupie pytanie, ale poważnie nie mam pojęcia ile moczyć? w czym moczyć? jedni piszą mleko inni woda co lepsze? do jakich potraw lepsze moczone w mleku a do jakich lepiej moczyć w wodzie? jedni moczą do 8 godzin, inni całą noc. Ja moczyłam półtorej dnia, grzyby zrobiły się czarne i w ogóle nie pachną grzybami wylałam czarną wodę i przepukałam je, dalej nie pachną jak grzyby ktoś napisał gdzieś w google, że powinny się gotować w takiej wodzie jakiej się moczyły...w takiej czarnej co mogę teraz zrobić by uratować ten cenny susz jak powinno się to robić
Grzyby moczysz tyle, żeby zmiękły w sposób zadowalający - zależy do czego potrzebujesz - do sosu daję troszkę twardsze, a do zupy miękkie. Jak nie masz czasu na moczenie to możesz je gotować - nie ma znaczenie. O moczeniu w mleku to pierwszy raz słyszę, a grzybów jem dużo Więc w tej kwestii ci nie pomogę.
Woda po grzybach jest czarna, ale NIE znaczy to, że jest brudna (moja kumpela tak myśli i wylewa tą wodę ). Z wody można zrobić zupę grzybową (ja dodaję do wywaru włoszczyznę i przyprawiam solą i pieprzem). Pycha
Jak dodasz do sosu mięsnego to nie zabije to smaku potrawy (chyba, że dasz bardzo dużo), za to doda grzybowego aromatu.
__________________
"Kiedy decydujesz się na dziecko,
zgadzasz się, że od tej chwili
twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem."
(Katharine Hadley )




lutien jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 11:42   #7
terenia52
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 28
Smaczny profil terenia52
Smaczne przepisy3
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Co do moczenia w mleku to i owszem-moczę całą noc zalewając ciepłym mlekiem,ale tylko same łebki.Potem dobrze płuczę,bo mleko jest jak ścięte,robię ciasto ciut gęściejsze niż na naleśniki i smażę każdy grzybek oblany ciastem na gorącym oleju.Jest to potrawa wigilijna ale robię ją też na inne okazje.PYCHA.Pierwsza zawsze znika ze stołu.A grzybki dodaję do bigosu,krupniku,często robię pierożki z kapustą i z grzybami.Ponadto jak mam duzo ziemniaków gotowanych-robię kotleciki i sos grzybowy.Do sosu gotuję grzyby w wodzie.Ona zawsze będzie ciemna-taka natura grzybów suszobych

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Zapomniałam dodać,że wodyzgotowania nie wylewa-jest to wspaniała baza do sosu
terenia52 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 12:15   #8
Monifash34
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Małopolska
Wiadomości: 1 235
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Suszone grzyby wrzucam do bigosu,fasolki po bretońsku,barszczu czerwonego,żurku.Czasem robię z nich zupę grzybową.
Moczę grzyby w przegotowanej letniej wodzie przez jakieś 30 minut żeby zmiękły.
Woda spod grzybów ma ciemny kolor,ale to jest naturalne i nie oznacza,że ta woda jest brudna.
__________________
Monika
Monifash34 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 15:17   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

ojej wylałas wodę szkoda bo wlasnie ta woda jest ważna i z niej i z grzybków robie sos czy zupke,czasami dodaję takie suche to zupki na zasadzie dosmaczania lub do sosu..
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-13, 16:54   #10
malenstfo24
Rozeznanie
 
Avatar malenstfo24
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 880
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Mi nie wyszło niestety, na własnej skórze przekonałam się, że to bzdura moczyć grzyby całą noc no wylałam wodę przerażona kolorem, grzyby ściemniały i pachniały sparciałą gazetą, więc przepłukałam je podobno miał zapach zniknąć i smak miał być dobry,ale to było paskudne kłamstwo z ust znajomych smakują sparciałą gazetą mimo wlania sosu grzybowego z torebki, nie dało się naprawić smaku, choć Tż smakowało, ale jemu smakuje wszystko już tyle zjadł moich niewypałów kulinarnych, że cud, że ma w ogóle cały żołądek. Chyba następnym razem po prostu kupie pieczarki swoją drogą grzyby były prezentem od teściowej, kto wie co dla mnie ususzyła
__________________


6 Lipiec 2013

wrzesień 2014- 52kg Dieta

malenstfo24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-10, 17:24   #11
Narc
Wtajemniczenie
 
Avatar Narc
 
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Waw
Wiadomości: 2 114
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Hej
Rano wrzuciłam grzyby do wody, zmieniłam ją po jakichś 2 godzinach i teraz moczą się w świeżej ( jest bardzo ciemna teraz) miałam wieczorem zrobić zupe,ale nie zdaze. Czy nic sie nie stanie, jesli te grzyby beda sie moczyc ponad 24 godziny, w pojemniku w lodowce? Czy jutro z tej wody bede mogla zrobic zupe, czy lepiej te wode wylac i po prostu te grzyby ugotowac?
Narc jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-10, 20:02   #12
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Do pizzy, do zupy pieczarkowej, grzybowej do sosów. Pyszne są takie grzybki jako dodatek.
Kucharka2013 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 13:42   #13
Foxen
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 1
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Muszę odświeżyć temat, bo ostatnio kupiłam suszone grzyby w sklepie internetowym na xxx Miałam kupić tylko kapsułki grzybów witalnych no i teraz niewiem co z nimi zrobić. Może są fajne przepisy na dania z nich?

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-07-17 o 14:38 Powód: link
Foxen jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 14:29   #14
Kreaturka30
Raczkowanie
 
Avatar Kreaturka30
 
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 306
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Cytat:
Napisane przez Narc Pokaż wiadomość
Hej
Rano wrzuciłam grzyby do wody, zmieniłam ją po jakichś 2 godzinach i teraz moczą się w świeżej ( jest bardzo ciemna teraz) miałam wieczorem zrobić zupe,ale nie zdaze. Czy nic sie nie stanie, jesli te grzyby beda sie moczyc ponad 24 godziny, w pojemniku w lodowce? Czy jutro z tej wody bede mogla zrobic zupe, czy lepiej te wode wylac i po prostu te grzyby ugotowac?
Sądzę, że spleśnieją. Mi spleśniały.
Kreaturka30 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 17:23   #15
lamadeleine
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 94
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Zupa grzybowa!
lamadeleine jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 17:32   #16
lifeofaneta
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 20
Dot.: suszone grzyby, co z nimi robić?

Zupa grzybowa lepsza ze świeżych grzybów - ma lepszy aromat. Suszone polecam użyć np. do risotto. A jeśli chodzi o namaczani - namaczamy kilka godzin przed planowanym użycie, inaczej jak już wspomniano - spleśnieją lub zrobią się"żabiaste".
lifeofaneta jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra