Wróć   Forum Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness

Notka

Fitness Na tym forum możesz dowiedzieć się wszystkiego o fitness! czyli jak wyczarować wymarzoną sylwetkę.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2004-05-30, 00:11   #1
tomaszeg
Zadomowienie
 
Avatar tomaszeg
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Legionowo, Warszawa
Wiadomości: 1 159
GG do tomaszeg
inozytol - co to jest?

i gdzie mogę to znaleźć? w naturze?
__________________
link ETYKIETA ZASTĘPCZA
tomaszeg jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-30, 01:07   #2
maly
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 265
Wyślij wiadomość przez ICQ do maly GG do maly Wyślij wiadomość przez Yahoo do maly
Re: inozytol - co to jest?

Skąd bierze się inozytol

Jest niekiedy uważany za jedną z witamin z grupy B. Jego niedobór jest raczej rzadko spotykany, gdyż związek ten jest nie tylko produkowany przez organizm, ale i występuje w wielu produktach spożywczych. Około dwóch trzecich powstaje w organizmie w wyniku przemiany materii. Resztę dostarczamy zazwyczaj w codziennej diecie.

Inozytol jest syntetyzowany w mózgu, częściowo w wątrobie, nerkach i prawdopodobnie we wszystkich tkankach. Jest również budulcem błon komórkowych. Krąży we krwi, skąd jest pobierany przez komórki nie potrafiące go syntetyzować. Wytwarzają go także bakterie obecne w naszym organizmie, m.in. znajdujące się w układzie pokarmowym.

Występuje w mięsie, mleku, owocach, orzechach, zbożu i warzywach. Jest także - obok choliny - głównym składnikiem lecytyny, którą możemy zażywać w tabletkach (lecytyna znajduje się w orzechach, zwłaszcza ziemnych, soi, grochu, soczewicy i innych nasionach, pełnym ziarnie oraz kiełkach).

Aby nasz organizm mógł wykorzystać inozytol z pożywienia, potrzebny jest enzym o nazwie fytaza, który znajduje się w soku jelitowym i kosmkach jelitowych. Dlatego też, jeśli powstają zakłócenia w środowisku jelitowym, może dojść do niedoboru inozytolu. Sytuacja taka może mieć miejsce również wtedy, gdy niewłaściwie się odżywiamy, korzystając jedynie z półgotowych produktów lub np. potraw przyrządzanych w kuchenkach mikrofalowych, co może pozbawić produkty naturalnych biosubstancji.

Tak jak w przypadku choliny nie istnieją jeszcze zalecenia co do dawkowania inozytolu. Prawdopodobnie dzienne zapotrzebowanie wynosi około 300-500 mg, ale w przypadku stresu dawka powinna być podwójna. Ilość ta jednak może okazać się niewystarczająca przy problemach z funkcjonowaniem układu pokarmowego.

Niekiedy dodaje się go jako środek zapobiegawczy do preparatów mlecznych (nie pochodzących od krowy) dla niemowląt.

Po co nam inozytol

Niektórzy uznają go za najlepszy środek o działaniu odprężającym, uwalniającym pacjentów od napięcia i lęków, a także nasenny. Badania wskazują, że inozytol umożliwia równowagę miedzi i cynku w komórkach mózgu, co ma duże znaczenie dla naszego systemu nerwowego. Zbyt duża ilość miedzi w komórkach mózgu może bowiem powodować rozdrażnienie, uciążliwe nerwice, agresywność, a nawet anomalie psychiczne. Obecność inozytolu koryguje tę nadwyżkę, a cynk równoważy niekorzystne działanie i przynosi odprężenie.

Podobnie jak cholina substancja ta bierze również udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych i reguluje działanie niektórych enzymów. W komórce z cząstek inozytolu powstają jego fosforany, czyli aktywne sole kwasu fosforowego, które stymulują jony wapnia, aktywizując neuroprzekaźniki. Działają one różnie w zależności od organu, w którym się znajdują, dzięki wpływowi inozytolu na przemianę tkanki nerwowej zostają pobudzone do działania.

Współpracując z choliną, inozytol - jako składnik lecytyny - bierze udział w przemianie cholesterolu, dzięki czemu chroni organizm przed arteriosklerozą. Uczestniczy w produkcji, przenoszeniu i działaniu tłuszczów.

Szczególna sytuacja w przyswajaniu inozytolu występuje u diabetyków, którzy mają podwyższony poziom glukozy we krwi, co hamuje przyswajanie inozytolu w komórkach mózgowych i nerwowych. Powo-duje to niedobór tej substancji w mięśniach, a w konsekwencji zakłócenia motoryczne i nerwowe. Sam inozytol może mieć terapeutyczny wpływ na choroby nerwów towarzyszące cukrzycy.

Związek ten bierze także udział w wytwarzaniu spermy (100 g spermy zawiera 53 mg inozytolu). Dlatego też przypuszcza się, że brak inozytolu może stać się przyczyną niepłodności.

Odgrywa także rolę w rozwoju wielu komórek w szpiku kostnym. Dzięki niemu rosną nasze włosy, a niekiedy stosuje się go w celu zapobiegania łysieniu (nie odnosi się to jednak do łysienia uwarunkowanego dziedzicznie).

Ze względu na działanie stymulujące mięśnie w układzie trawiennym substancja ta jest wykorzystywana do zapobiegania zaparciom stolca.

Obniża również ciśnienie tętnicze powstałe wskutek stresu. Można zaobserwować też obecność inozytolu w zdrowych soczewkach oczu, dnie oka, a także łzach, co nasuwa przypuszczenie, że jego brak może prowadzić do chorób oczu. Jego metabolizm ulega zmianie przy przewlekłej niewydolności nerek oraz stwardnieniu rozsianym. Jednak w obu przypadkach zwiększenie dawek nie przynosi pożądanego rezultatu.

Czy wiesz, że...

* Inozytol jest wrażliwy na kofeinę zawartą w kawie. Dlatego u ludzi pijących po 2-4 filiżanki kawy dziennie może nastąpić jego niedobór.
* Substancję tę tracą osoby, które piją zbyt wiele wody (ponad 2,5 l dziennie), gdyż wypłukuje ona inozytol z organizmu.

"Żyjmy dłużej" 5 (maj) 2000

Inozytol znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, na przykład w soi. Duża ilość inozytolu gromadzi się w mózgu. Cholina i inozytol będąc substancjami lipotropowymi, zapobiegają stłuszczeniu wątroby.

Inozytol
Również towarzyszy witaminie B ale oficjalnie nie jest uznawana za witaminę Utrzymuje przenikalność błony osocza Nie ma dowodu na zapotrzebowanie przez ludzki organizm. Nie ma oznak świadczących o polepszeniu efektów sportowych

Inozytol i PABA

Inozytol jest syntetyzowany w naszym organizmie przez florę bakteryjną (oczywiście nie chodzi o florę bakterii gnilnych, powstałych po spożyciu produktów mięsnych). Bardzo dużo zawiera go żywa tkanka mózgu, mięśnia sercowego, żołądka, nerek, śledziony i wątroby. Już dosyć dawno stwierdzono, że inozytol zmniejsza nadwyżki cholesterolu we krwi.
W produktach spożywczych najwięcej jest go w mózgu i sercu wołowym oraz w kiełkach pszenicy.
PABA, czyli kwas paraaminobenzoesowy nie bez racji nazywany jest przyjacielem naszej skóry. Niezbędny jest naszej skórze do leczenia i regeneracji, zwłaszcza w przypadkach oparzeń podczas niewłaściwego i nieumiejętnego opalania się na słońcu.

Inozytol - substancja z grupy witamin B, rozpuszczalna w wodzie w połączeniu z choliną tworzy lecytynę. Bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, pomagając obniżyć jego poziom. Utrzymuje włosy w dobrym stanie, zapobiega ich wypadaniu, wywołuje efekt uspokajający.

*** Stworzone na podstawie własnych ino, ino dostępnych z sieci, ino z innych forum. ***
maly jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-30, 02:03   #3
mskladaczek
Zakorzenienie
 
Avatar mskladaczek
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 557
Re: inozytol - co to jest?

a konkretnie o co chodzi??
np w klączu perzu -Rhizoma Agropyri jest inozytol. napar z niego ma dzialnie żolciotworcze. aha sam inozytol nie wchodzi w sklad lecytyny. lecytyna to fosfatydylocholina. ale inozytol jest tez w tabletkach zawieracjacych lecytyne, jest tam wlasnie lecytyna i inozytol. inozytol wchodzi w sklad IP3 jest to czasteczka informacyjna, o dzialaniu mniej wiecej jak cAMP. IP3 bierze udzial w ksadzie fosfoinozytolwej. i w sumie moglambym tak pisac i pisac, nie zebym byla jakas zboczona tylko za pare dni egz z biochemii jak cos konkretnego Cie ineresuje, to o ile bede umiala odpowiem
mskladaczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-30, 10:12   #4
tomaszeg
Zadomowienie
 
Avatar tomaszeg
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Legionowo, Warszawa
Wiadomości: 1 159
GG do tomaszeg
Re: inozytol - co to jest?

BARDZO DZIĘKUJĘ !!! Nie spodziewałem się traktatu na temat tym bardziej dziękuję.

dla Ciebie maly i dla Ciebie mskladaczek

jedyne co ja znalezłem to :
Inozytol (spsób działania potrzebny do tworzenia lecytyny (objawy niedoboru obstrukcja, egzema, wypadanie włosów (dzienne zapotrzebowanie przeciętnie: 1000 mg
(nie bardzo wiedziałem tylko, co z czym to się je i po co )
__________________
link ETYKIETA ZASTĘPCZA
tomaszeg jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



Ukryj