Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-10-15, 20:21   #1
Seona
Moderator
 
Avatar Seona
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 9 927
Smaczny profil Seona
Smaczne przepisy23
Smile Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Macie może sposób jak zrobić samodzielnie parówki? Tak łopatologicznie, od początku do końca. Od czego zacząć? Bardzo proszę o podzielenie się wiedzą


Chciałabym sama zacząć robić, bo w tych sklepowych nie mam pewności co jest, a wiele złego słyszałam. Moje Dziecko kocha parówki, jednak nie te "dziecięce" Morlinki tylko takie zwykłe dorosłe Chciałabym sama zrobić takie naprawdę swoje

Oglądałam kiedyś program "Perfekcyjna pani domu" i tam Anthea Turner robiła, ale nie mogę znaleźć przepisu

Przeszukałam forum, ale nie znalazłam wątku o produkcji parówek, jedynie o daniach z nich. W google więcej jest przepisów na parówki... na twarz (domowa sauna) niż na takie do jedzenia
Seona jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-15, 22:00   #2
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 514
Smaczny profil paula78
Smaczne przepisy14
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

moze tu coś znajdziesz:http://wyrobydomowe.blox.pl/html/131...21.html?596007

czytałam gdzies na forum ,że parówki z lidla mają az 83% miesa ,musisz przejrzeć wątek dot. lidla.
__________________
Wymienie Siquens pod oczy:
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...1#post48692031



Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-10-15 o 22:02
paula78 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-15, 22:47   #3
kiciakasia
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 2 773
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Składniki:
5 kg tłustej wieprzowiny (lub 4 kg średnio tłustej wieprzowiny i 1 kg słoniny), 7 łyżek soli, , 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, ok. 30 m osłonki z jelit cienkich baranich lub cielęcych


Bardzo dokładnie wyżyłować mięso oraz słoninę, pokrajać w kawałki o boku około 2 cm. Sól dodać do mięsa i dobrze wymieszać. Mięso i słoninę wymieszane z mieszanką peklującą ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Po tym czasie zemleć trzykrotnie w maszynce z sitkiem o bardzo gęstych oczkach, dodać pieprz i wyrabiać jak ciasto, dodając stopniowo wodę w ilości, jaka zostanie wchłonięta przez masę. Wyrabianie zakończyć z chwilą uzyskania jednolitej, kleistej masy. Napełnić ściśle osłonki, przwiązując szpagatem (lub odkręcając) co 10 cm. Obsuszyć przez 15 - 25 minut i wędzić dymem gorącym ok. 1 godziny aż do uzyskania jasnobrązowej masy. Uwędzone parówki zanurzyć we wrządku na 10 - 15 minut, wyjąć, oblać gorącą i zimną wodą i ostudzić. Parówki są wędliną nietrwałą.

przepis z forum maluchy.pl
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 04:20   #4
Seona
Moderator
 
Avatar Seona
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 9 927
Smaczny profil Seona
Smaczne przepisy23
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
moze tu coś znajdziesz:http://wyrobydomowe.blox.pl/html/131...21.html?596007

czytałam gdzies na forum ,że parówki z lidla mają az 83% miesa ,musisz przejrzeć wątek dot. lidla.
Ad.1. Paula dzięki. Trochę skomplikowane te przepisy W "Perfekcyjnej... " jakoś łatwiej to wyglądało

Ad.2. Aż muszę sprawdzić!

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
Składniki:
5 kg tłustej wieprzowiny (lub 4 kg średnio tłustej wieprzowiny i 1 kg słoniny), 7 łyżek soli, , 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, ok. 30 m osłonki z jelit cienkich baranich lub cielęcych


Bardzo dokładnie wyżyłować mięso oraz słoninę, pokrajać w kawałki o boku około 2 cm. Sól dodać do mięsa i dobrze wymieszać. Mięso i słoninę wymieszane z mieszanką peklującą ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Po tym czasie zemleć trzykrotnie w maszynce z sitkiem o bardzo gęstych oczkach, dodać pieprz i wyrabiać jak ciasto, dodając stopniowo wodę w ilości, jaka zostanie wchłonięta przez masę. Wyrabianie zakończyć z chwilą uzyskania jednolitej, kleistej masy. Napełnić ściśle osłonki, przwiązując szpagatem (lub odkręcając) co 10 cm. Obsuszyć przez 15 - 25 minut i wędzić dymem gorącym ok. 1 godziny aż do uzyskania jasnobrązowej masy. Uwędzone parówki zanurzyć we wrządku na 10 - 15 minut, wyjąć, oblać gorącą i zimną wodą i ostudzić. Parówki są wędliną nietrwałą.

przepis z forum maluchy.pl
Pogrubionego nie rozumieć, nie znać I skąd mam wziąć dym gorący, przecież nie rozpalę ogniska na dywanie

Ktoś wogóle robił sam kiedyś?
Seona jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 09:52   #5
moja imaginacja
Zakorzenienie
 
Avatar moja imaginacja
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 7 824
Smaczny profil moja imaginacja
Smaczne przepisy2
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

tez sie kiedys zastanawialam,jak zrobic samemu parówki tylko z drobiu.
kupuje niemieckie parówki w słoiku(z indyka, mają ok.75% mięsa), ale za 6 małych sztuk(1 sloik) płacę ok. 10 zl
moja imaginacja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 11:50   #6
mavika
Zakorzenienie
 
Avatar mavika
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 654
Smaczny profil mavika
Smaczne przepisy1
GG do mavika
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

moja skarbnica wiedzy nt wedlin:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1210
http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=534
http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=931
http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=103
__________________
Wątek ciuchowy
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...8#post38561988
mavika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 15:10   #7
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 4 806
GG do LadySith
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

parówki z Lidla faktycznie mają 83% mięsa , takie paczkowane po 750 g, ceny niestety nie znam ale w promocji były po 5 zl
__________________
Mati - mój skarb
------------------------
May the Dark Side...
LadySith jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 15:25   #8
kiciakasia
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 2 773
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Ad.1. Paula dzięki. Trochę skomplikowane te przepisy W "Perfekcyjnej... " jakoś łatwiej to wyglądało

Ad.2. Aż muszę sprawdzić!

Pogrubionego nie rozumieć, nie znać I skąd mam wziąć dym gorący, przecież nie rozpalę ogniska na dywanie

Ktoś wogóle robił sam kiedyś?
tak na intuicje moge odpowiedziec, ze "wyzylowac" to pewnie usunac czesci niemiesne, jakies chrzastki, zylki
mieszanka peklujaca to na 100% cos na bazie soli
a jak chodzi o wedzenie, to np. chinczycy wedza w woku na herbacie
wykladasz wok folia aluminiowa, zeby nic nie przywarlo, podgrzewasz az zacznie dymic, na to ukladasz kratke, na kratce substrat produktu docelowego i przykrywasz. podobno dziala.

ale nie powiem nic na pewno, zreszta nie jem miesa
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 21:52   #9
Gregorynka
Zakorzenienie
 
Avatar Gregorynka
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: z majne kompjuta:)
Wiadomości: 3 066
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
tak na intuicje moge odpowiedziec, ze "wyzylowac" to pewnie usunac czesci niemiesne, jakies chrzastki, zylki
mieszanka peklujaca to na 100% cos na bazie soli
a jak chodzi o wedzenie, to np. chinczycy wedza w woku na herbacie
wykladasz wok folia aluminiowa, zeby nic nie przywarlo, podgrzewasz az zacznie dymic, na to ukladasz kratke, na kratce substrat produktu docelowego i przykrywasz. podobno dziala.

ale nie powiem nic na pewno, zreszta nie jem miesa
A mi tato kiedyś nagadał,że parówki są robione z krowich wymion

Mieszanka peklująca,to to samo co sól peklowa? Bo chyba nic innego nie ma.
__________________
Nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy.






Gregorynka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 20:01   #10
Seona
Moderator
 
Avatar Seona
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 9 927
Smaczny profil Seona
Smaczne przepisy23
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
tak na intuicje moge odpowiedziec, ze "wyzylowac" to pewnie usunac czesci niemiesne, jakies chrzastki, zylki
mieszanka peklujaca to na 100% cos na bazie soli
a jak chodzi o wedzenie, to np. chinczycy wedza w woku na herbacie
wykladasz wok folia aluminiowa, zeby nic nie przywarlo, podgrzewasz az zacznie dymic, na to ukladasz kratke, na kratce substrat produktu docelowego i przykrywasz. podobno dziala.

ale nie powiem nic na pewno, zreszta nie jem miesa
Nie mam woka. Chyba jednak nie wyjdzie mi to robienie parówek. Myślałam, że to mniej skomplikowane. Zbyt wysokie progi na ...

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
A mi tato kiedyś nagadał,że parówki są robione z krowich wymion
.
Gorsze rzeczy słyszałam Ale i tak mi smakują parówki
Seona jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 20:15   #11
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 514
Smaczny profil paula78
Smaczne przepisy14
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Kupilam w lidlu kielsbaski wiedeńskie 83% miesa ,sprawdzilam w innym sklepie parowki i miały 30 % mięsa

jak dorbze ze czlowiek staje sie coraz bardziej swiadomym konsumentem .
__________________
Wymienie Siquens pod oczy:
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...1#post48692031


paula78 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 00:04   #12
kiciakasia
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 2 773
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Nie mam woka. Chyba jednak nie wyjdzie mi to robienie parówek. Myślałam, że to mniej skomplikowane. Zbyt wysokie progi na ...

Gorsze rzeczy słyszałam Ale i tak mi smakują parówki
mysle, ze patelnia by sie niezle sprawdzila jako surogat woka(mysl kreatywnie!)
dla mnie nie do przejscia jest wyobrazic sobie to nabijanie w oslonki
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 14:50   #13
pegi02
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 16
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

A co to takiego woka kupić??? To nie kupno pieca- wędzarki, jeśli chodzi o nabijanie, to maszynki do mięsa mają odpowiednie końcówki do kiełbasek. A może masz znajomego, co wędzi? jak byłam mała, to rodzice robili z prosiaka mięso na kiełbaski, wiązali szynę i zanosili do jakiegoś masarza, a on nabijał we flaczki i wędził. Takiego mięska jak wtedy mając 5 lat w życiu nie jadłam
pegi02 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 01:56   #14
Futbolowa
Zakorzenienie
 
Avatar Futbolowa
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 8 527
GG do Futbolowa
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Kupilam w lidlu kielsbaski wiedeńskie 83% miesa ,sprawdzilam w innym sklepie parowki i miały 30 % mięsa

jak dorbze ze czlowiek staje sie coraz bardziej swiadomym konsumentem .
Pamiętajmy, że to musi być jeszcze "czyste" mięso, a nie to oddzielane mechaniczne - więc i na to należy zwracać uwagę. Z tego co widziałam, to te z Sokołowa mają ponad 70% mięsa.
Futbolowa jest teraz online   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 10:01   #15
terefere_aga
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-10
Wiadomości: 9
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Nie ma to jak swojskie jedzonko..mam to szczęście, że dwa razy do roku udaje się do babci na wieś i zajadam takimi frykasami...a parówek nie jem wcale.
__________________
pozycjonowanie stron internetowych w Krakowie chemia profesjonalna dla firm i domu.lutownice kiedy potrzebujesz potrenowac kwiaciarnia kraków kiedy potrzebny bukiet
terefere_aga jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 19:32   #16
Seona
Moderator
 
Avatar Seona
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 9 927
Smaczny profil Seona
Smaczne przepisy23
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

Cytat:
Napisane przez pegi02 Pokaż wiadomość
A co to takiego woka kupić???
Nie zamierzam specjalnie kupować do tego woka, bo i tak mam sporo sprzętu kuchennego i raczej nie będę go używać

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Pamiętajmy, że to musi być jeszcze "czyste" mięso, a nie to oddzielane mechaniczne - więc i na to należy zwracać uwagę. Z tego co widziałam, to te z Sokołowa mają ponad 70% mięsa.
O! Dobrze wiedzieć, że z Sokołowa też są jakieś dobre.
Seona jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 20:27   #17
lasiczkaa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 206
Dot.: Jak zrobić parówki? Własnej produkcji.

niezle dziewczyny. skad wy wiecie jak robic takie rzeczy? ostatnio odkrylam ze u mnie w policealnej AP sa kursy na ktorych m.in. ucza gotowac. jak czytam te watki i posty to chyba powinnam sie zapisac. bo jak mi ktos nie pokaze to ciezko bedzie zabrac sie samemu. oczywiscie schabowego i ogorkowa dam rade
lasiczkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Tagi
jak zrobić, parówki, przepis, serdelki, własna produkcja

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:19.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!