Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-05-31, 12:06   #1
naila
Zakorzenienie
 
Avatar naila
 
Zarejestrowany: 2002-06
Lokalizacja: podlaskie
Wiadomości: 7 712
Question Aceto balsamico di modena

Kupiłam. Aceto balsamico di modena z naklejką w jęz. polskim, reszta po włosku, więc chyba dobry?

Powiedzcie, do czego to można stosować i czy trzeba to trzymać w lodówce, żeby się nie zepsuło, czy można normalnie w szafce?????

Jedno zastosowanie mam: zrobić sos do sałatki z ogórków, sałaty, pomidorów, papryki, szczypiorku: aceto balsamico di modena + oliwa + sól
A inne?
__________________

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-31, 12:19   #2
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Aceto balsamico di modena

Jestem wielkim wielbicielem aceto balsamico di Modena. Ja trzymam go na półce w kuchni, bo ma śliczną butelkę nie traci swych właściwości ale trzeba pamietać o szczęlnym zakręcaniu zaraz po użyciu.
Używam aceto do marynat do wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, mięsa z kaczki - fantastycznie podbija smak tych mięs. Do białego miesa z drobiu nie smakuje mi zupełnie. Poza tym jest nieodzowynym składnikiem sosów do sałaty, sałatek w śródziemnomorksim stylu. Uwielbiam szynkę parmeńską z kroplą aceto roztartą na plasterku. Jest świetna w maryantach do grillowych mięs. lubię skrapić aceto warzywa pieczone na grillu (cukinię, paprykę, bakłażana).
Co ważne - z aceto nie można przesadzać. Zbyt duża ilość zabija smak potrawy.
Musimy zapytać Femme, ona się zna jak nikt na kuchni włoskiej i na pewno nam coś podopowie
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-31, 12:33   #3
demonik
Zakorzenienie
 
Avatar demonik
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: okolice Warszawy
Wiadomości: 4 753
Dot.: Aceto balsamico di modena

Czołem

Tu znajdziesz sporo informacji o occie balsamicznym: http://www.gastronomie.pl/produkty/ocet/ocet.html .

Ocet balsamiczny to koncentrat octu, bardzo długo dojrzewający . Oryginalny, włoski ocet balsamiczny jest baaardzo drogi, ze względu właśnie na to długie leżakowanie (no i długoletnią tradycję). Te dostępne w Polsce niewiele mu ustępują (no chyba, że zawodzą mnie kubki smakowe ), ale z reguły są "podkolorowane" karmelem.
Ja używam octu balsamicznego do wszelakich sałatek i sałat. Bazę stanowi ocet i oliwa z oliwek w proporcji: 3 części oliwy, 1 część octu, a do tego w zależności od upodobania, humoru i ochoty - bazylia, oregano, tymianek, pieprz, świeżo wyciśnięty czosnek, musztarda dijońska, czasem odrobina cukru - co tylko wyobraźnia podpowie .

Pozdrawiam serdecznie,
demonik
demonik jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-31, 12:36   #4
demonik
Zakorzenienie
 
Avatar demonik
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: okolice Warszawy
Wiadomości: 4 753
Dot.: Aceto balsamico di modena

Ano właśnie - aceto balsamico to świetna marynata! Poza tym dosłownie parę kropel octu można wetrzeć w usmażone / ugrillowane wcześniej czerwone mięsko - pychota.
I podobnie jak Beliczek - trzymam go w ciemnej szafce .
demonik jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-31, 13:20   #5
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Aceto balsamico di modena

ja mam ten włoski w chrakterystycznje butelce prosto z Włoch przywieziony przez mamę i czuć róznice w smaku i zapachu. po otwrciu buteleczki całą kuchnię wypełnia aromat
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-31, 13:54   #6
Evka
Wtajemniczenie
 
Avatar Evka
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 2 456
Dot.: Aceto balsamico di modena

Cytat:
Napisane przez beliczek
Do białego miesa z drobiu nie smakuje mi zupełnie.
Ja natomiast zakochalam sie w nim po tym jak 1 raz zjadlam salatke z marynowanego kurczaka własnie w occie balsamicznym....mniam

Kobietki ile kosztuje taki dostepny w Polsce ocet? ( taki jak Demonik opisala ) Jak kiedys zobaczylam cene takiego orginalnego to az mnie zatkalo
Evka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-31, 14:56   #7
naila
Zakorzenienie
 
Avatar naila
 
Zarejestrowany: 2002-06
Lokalizacja: podlaskie
Wiadomości: 7 712
Dot.: Aceto balsamico di modena

Dzięki, spróbuję z tym nacieraniem mięsa i w takich proporcjach do sałatki

Chyba nie kupiłam jednak oryginalnego Bo wcale tak rewelacyjnie nie pachnie po otworzeniu butelki - ma aromat zbliżony do pokrzywy....
I kosztował mnie ok 6zł w Makro.
__________________

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 10:56   #8
demonik
Zakorzenienie
 
Avatar demonik
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: okolice Warszawy
Wiadomości: 4 753
Lightbulb Dot.: Aceto balsamico di modena

Wczoraj robiąc zakupy w moim "ulubionym" Tesco przypomniałam sobie o tym wątku. Sprawdziłam ceny trzech dostępnych tam aktualnie octów balsamicznych. Obejrzałam dokładnie etykietki - wszystkie trzy były włoskie.

I tak Aceto Balsamico di Modena:
- firmy Borges - 11,99 zł (250ml) - taki mam
- Monari Federzoni - 12,99 zł (250 ml)
- Villa Bellentani - 10,29 zł (250 ml).


demonik jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-06, 21:49   #9
gamika
Raczkowanie
 
Avatar gamika
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 101
GG do gamika
Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Drogie wizażanki, czekam na Wasze SPRAWDZONE przepisy, w których występuje ocet balsamiczny, który ostatnio króluje w moim jadłospisie.
W oczekiwaniu na Wasze pomysły zamieszczam przepis na sałateczkę:

Pomidory z mozarellą
- 2 pomidorki,
- opakowanie mozzarelli np.Zott,
- ocet balsamiczny,
- oliwa z oliwek,

- bazylia (zioła prowansalskie)
- sól


Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Mozzarellę odsączamy i też kroimy w plastry. Pomidory układamy na talerzu, przykrywamy każdy plaster plastrem mozzarelli. Solimy do smaku, polewamy odrobinką octu balsamicznego i oliwą z oliwek. Wszystko oprószamy bazylią lub ziołami prowansalskimi, no chyba że dysponujemy świeżą bazylią.
Sałatkę można podawać z bagietką pokrojoną w kromeczki polane masełkiem czosnkowym.
Dla mnie przekąska pychotka. Smacznego!
gamika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-07, 17:06   #10
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

ja używam do wszystkiego...do sałatek, do mięsa (idealny do wołowiny), gdyby nie jego cena to zupełnie bym zrezygnowała ze zwykłego octu
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-07, 17:24   #11
lucyAS
Zadomowienie
 
Avatar lucyAS
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 123
Smaczny profil lucyAS
Smaczne przepisy1
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

ja uzywam zwlaszcza do marynowania miesa przed pieczeniem

ocet balsamiczny z modeny,ziola prowensalskie ,ziarenka smaku troszke soli i oliwy z oliwek - marynuje w tym zwlaszcza piersi z kurczaka na kotlety tradycyjnie w panierce lub na grila
lucyAS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 12:33   #12
sailor
Raczkowanie
 
Avatar sailor
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: poznań
Wiadomości: 30
GG do sailor
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez makadamia Pokaż wiadomość
gdyby nie jego cena to zupełnie bym zrezygnowała ze zwykłego octu
nie wiem czy mialbym ochote na prawdziwki marynowane w balsamicznym

ale faktem jest ze idaalnie nadaje sie zamarynowania lub chocby przyprawienia kazdego miesa. w polaczeniu z sosem sojowym swietnie pasuje do wolowiny z bambusem, odrobina dodana do smazonego ryzu curry fajnie i lekko podkrsla smak kwaskowa nuta
__________________
pozdrawiam
sailor
adres strony domowej usuniety na zyczenie moderatora
sailor jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 15:24   #13
gamika
Raczkowanie
 
Avatar gamika
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 101
GG do gamika
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

makadamia - jeśli do sałatek, to bardzo proszę o jakieś przepisy
sailor - zaintrygowała mnie ta wołowinka z bambusem, podzielisz się przepisem? I z czym ta wołowinę podajesz?
gamika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 17:10   #14
Vogue
Raczkowanie
 
Avatar Vogue
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 377
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Ja uzywam do wszelkich salatek z salata w roli glownej.
Np. Salata, tunczyk, czerwona fasola, kukurydza, potarkowana marchew, sol i pieprz, oliwa z oliwek i ocet bals.
Lub salata, cebula, pomidor (czasem ogorek lub papryka), sol i pieprz, oliwa i ocet
Rowniez ze smazonymi krewetkami i cebula (przepis jest w watku o owocach morza)

Pomaga mi rowniez pozbyc sie zapachow ryb i jajek z naczyn
Vogue jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 18:37   #15
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 864
Smaczny profil paula78
Smaczne przepisy14
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez Vogue Pokaż wiadomość
J

Pomaga mi rowniez pozbyc sie zapachow ryb i jajek z naczyn
proponuje umyc naczynia w a nie smarowac balsamico
__________________
Mleko migdałowe:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 19:29   #16
amika79
Wtajemniczenie
 
Avatar amika79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
proponuje umyc naczynia w a nie smarowac balsamico


Paula! Ale zapach surowych jaj czuć nawet po czyszczeniu garów domestosem!
----
Aceto balsamico jeszcze na to nie próbowałam. Następnym razem dam mu szansę.
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
amika79 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 20:00   #17
Vogue
Raczkowanie
 
Avatar Vogue
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 377
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez amika79 Pokaż wiadomość
Aceto balsamico jeszcze na to nie próbowałam. Następnym razem dam mu szansę.
wystarczy zwykly ocet przed myciem. stary sposob.
Vogue jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 21:32   #18
MANKA75
Raczkowanie
 
Avatar MANKA75
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 242
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytryna też swietnie neutralizuje brzydkie zapachy.Też sprawdzony sposób.
MANKA75 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 22:04   #19
gamika
Raczkowanie
 
Avatar gamika
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 101
GG do gamika
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Vogue - dzięki wielkie, wypróbuję
gamika jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-08, 23:27   #20
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 864
Smaczny profil paula78
Smaczne przepisy14
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

hmm nigdy nie wącham garów po jajkach
__________________
Mleko migdałowe:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-09, 00:05   #21
Vogue
Raczkowanie
 
Avatar Vogue
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 377
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez gamika Pokaż wiadomość
Vogue - dzięki wielkie, wypróbuję
Nie ma sprawy.Od czego jest wizaz
Vogue jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-09, 18:39   #22
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez sailor Pokaż wiadomość
nie wiem czy mialbym ochote na prawdziwki marynowane w balsamicznym

ale faktem jest ze idaalnie nadaje sie zamarynowania lub chocby przyprawienia kazdego miesa. w polaczeniu z sosem sojowym swietnie pasuje do wolowiny z bambusem, odrobina dodana do smazonego ryzu curry fajnie i lekko podkrsla smak kwaskowa nuta
hehe zapomniałam napisać, że jednak do marynat pasuje tylko zwykły
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-10, 18:13   #23
lucyAS
Zadomowienie
 
Avatar lucyAS
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 123
Smaczny profil lucyAS
Smaczne przepisy1
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

ja mam ocet balsamiczny z modeny
oryginalny przywiozlam z wloch kosztowal mala foetunke jak na ocet wiec uzywam go oszczednie

a jakich innych uzywacie?

bo wlasciwie ten co mam to pierwszy w mojej karierze kucharskiej
wczesniej nie bylam przekonana do takich octow
lucyAS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-14, 16:05   #24
Attila
Raczkowanie
 
Avatar Attila
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 107
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

do truskawek! pycha!
Attila jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-14, 17:04   #25
lucyAS
Zadomowienie
 
Avatar lucyAS
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 123
Smaczny profil lucyAS
Smaczne przepisy1
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez Attila Pokaż wiadomość
do truskawek! pycha!
ocet balsamiczny? powaznie?
a jak go dodajesz?
lucyAS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-04, 21:19   #26
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez lucyAS Pokaż wiadomość
ocet balsamiczny? powaznie?
a jak go dodajesz?
Truskawki w plasterki lub ćwiartki posypujemy cukrem, skrapiany octem balsamicznym i lekko podgrzewamy na patelni. Można też dodać obrobinę czarnego pieprzu .
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-05, 17:55   #27
lucyAS
Zadomowienie
 
Avatar lucyAS
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 123
Smaczny profil lucyAS
Smaczne przepisy1
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez IlonaP Pokaż wiadomość
Truskawki w plasterki lub ćwiartki posypujemy cukrem, skrapiany octem balsamicznym i lekko podgrzewamy na patelni. Można też dodać obrobinę czarnego pieprzu .
jestes pwenw ze to dobre?
kurcze do czerwca jeszcze sporo czasu......
__________________
GABRYŚ - nasz mały skarb
29. 01. 2009


start - 94 17.12.2011
cel 1 - 90 - osiągnięty
cel 2 - 85 - osiągnięty 24.03.2012
cel 3 - 80 - ........
cel 4 - 75 - .........
cel 5 - 70 - ........
lucyAS jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-05, 18:27   #28
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 466
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Cytat:
Napisane przez lucyAS Pokaż wiadomość
jestes pwenw ze to dobre?
kurcze do czerwca jeszcze sporo czasu......
Musisz chwilowo uwierzyć mi na słowo - mnie smakuje !
__________________
IlonaP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-05, 18:53   #29
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 409
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Ja mogę potwierdzić, ze truskawki z samym pieprzem świetnie się komponują. Z octem nie próbowałam, ale nie omieszkam
lullaby22 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-05, 21:28   #30
Seona
Moderator
 
Avatar Seona
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 10 050
Smaczny profil Seona
Smaczne przepisy23
Dot.: Ocet balsamiczny - do czego jeszcze?

Ja również mam ten ocet i go uwielbiam Używam do różnych marynat, ale najbardziej lubię z nim taką sałatkę.

Mam tylko pytanie, czy ocet winny a ocet balsamiczny to jedno i to samo??

Bo w przepisie (oryginale) jest podane że należy dodać ocet winny, a ja dodałam balsamiczny i sałatka jest rewlacyjna! Robię ją baaardzo często i wszystkim smakuje, ma bardzo oryginalny smak! Taki ziołowo słodki, tak bym określiła


Przepis pochodzi ze strony Wielkiego Żarcia
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis2106.html

Oto on, gdyby komuś nie chciało się wchodzić na stronke
Składniki:
pory, puszka czerwonej fasolki, duże,aromatyczne jabłko(ew.2 w zależności od gustu), marchewka

sos:
2 łyżki czerwonego octu winnego (ja dodaje balsamicznego), 3 -4 łyżki oliwy, łyżka cukru(ew.więcej-ma być lekko słodka), 2-3 ząbki czosnku, tymianek suszony(sporo), zioła prowansalskie suszone, pieprz,świeżo zmielony, sól

Najpierw przyrządzić sos: zmieszać wszystkie składniki i odstawić.
Pora pokroić w półplasterki, jabłko w słupki, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Fasolkę odsączyć i dodać do reszty warzyw. Zalać sosem, wymieszać i odstawić.

Aha i ja rezygnuje zawsze z czosnku, bo go nie toleruje
__________________
wymianka

Szlachetna Paczka dla P. Teresy, dołącz
brakuje jedzenia, środków czystości

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:16.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra