Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-06-06, 19:16   #1
karuzela13
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2011-04
Lokalizacja: z Polski :P
Wiadomości: 50
Pizza

Szukam dobrych przepisów na pizzę. Wiadomo, że najważniejszym jej elementem jest spód. Nie chcę przepisów z internetu tylko te wypróbowane.

Mowa o cienkim spodzie, ma być miękki, nie suchy.
Dodatkowo może jakiś sos na spód?
Nie chcę smarować ciasta koncentratem, bo ma on specyficzny, mało przyjemny smak.
karuzela13 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 14:04   #2
etusiaaa
Zadomowienie
 
Avatar etusiaaa
 
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 1 539
Dot.: Pizza

JA mam swój sprawdzony przepis moge Ci go polecić w 100%:

0,5 szkl letniej wody
0,5 szkl letniego mleka
0,5 kostki drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli

Z tych produktów robisz rozczyn. Czyli tylko wymieszać i odstawić w miarę ciepłe miejsce aż wyrośnie czyli ok 30 minut. Jak wyrośnie to do tego dokładaj mąkę i mieszaj np. ja mieszam widelcem. Dodaję tej mąki na oko ale wychodzi ok 2 szklanki. Jak zrobi mi się już kulka z tego. Chociaż nie musi ona odchodzić od miski to pozostawiam znów na 20 minut aż wyrośnie potem na deskę obsypaną mąką. Rozwałkowuję i na brytfannę.
A i żeby ciasto się nie przykleiło to brytfanny to jak nagrzeję piekarnik do 250 stopni to wkładam na chwilę blaszkę jak ją wyciągnę to posypuję mąką i dopiero wtedy układam ciasto.
A i ja to ciasto polewam ketchupem tylko i wyłącznie z biedronki jak dla mnie najlepszy na ciasto do pizzy a i koniecznie pikantny.
__________________

Nasz dzień: 16 czerwca 2012

Nasze największe szczęście Paulinka: 16 września 2014
etusiaaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 20:25   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Pizza

http://wizaz.pl/forum/showthread.php...ighlight=pizza
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 07:35   #4
panna mrau
Zakorzenienie
 
Avatar panna mrau
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: okołowarszawska
Wiadomości: 3 443
GG do panna mrau
Dot.: Pizza

Ja mam z kolei swój sprawdzony przepis na spód. Szukaliśmy z moją połówką bardzo długo dobrego przepisu na ciasto, cały czas coś było nie tak, aż w końcu natknęliśmy się ten idealny w książce Jamiego Olivera. Od tej pory robimy tylko taką. Przepis w linku.

http://para-do-gara.blogspot.com/201...ska-pizza.html
__________________
wymieniam kolorówkę
panna mrau jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 09:26   #5
msari
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 106
Dot.: Pizza

http://mojewypieki.blox.pl/2008/06/C...zepis-III.html

ja robię z tego przepisu, jest łatwy i perfekcyjny
msari jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-10, 08:52   #6
CaramelTea
Przyczajenie
 
Avatar CaramelTea
 
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 25
Dot.: Pizza

Mi zawsze wychodzi spód cienki jak w pizzerii, ale puszysty, nie za twardy i nie 'gumowaty'. Robię według tego przepisu:

- 2 szklanki mąki
- woda
- drożdże (daję ok. pół kostki, ale w oryginalnym przepisie daje się trochę mniej)
- 2 łyżki oliwy / oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru

Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać w małej miseczce z pół szklanki letniej wody, dodać szczyptę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia (przykrywam talerzykiem, jak nie wyrośnie dużo, tylko zrobi się malutka pianka, to też nic się nie stanie). Wszystkie składniki ciasta zmieszać razem z zaczynem. Dodać tyle mąki lub wody, żeby się dobrze wyrabiało. Wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. (po nałożeniu farszu piec w 180st. C przez ok. 30 minut)

Jeżeli chodzi o 'górę' to polecam dać bezpośrednio na ciasto, przed nałożeniem warzyw/sera/itd., sos zamiast oleju/keczupu. Rozgnieść czosnek (1-2 ząbki), wymieszać z 2-3 łyżkami oliwy/oleju i przecierem pomidorowym. Dorzucić przyprawy, najlepiej trochę pieprzu i dużo oregano. Oregano sypię w zasadzie na już rozsmarowany po cieście sos. Taka mała i prosta sprawa, a nadaje pizzy świetny aromat. A, no i z keczupem sos nie wyjdzie taki dobry jak z przecierem.
__________________
please, believe in yourself.
CaramelTea jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-10, 13:11   #7
women20
Raczkowanie
 
Avatar women20
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 475
Dot.: Pizza

ja mam swoj sprawdzony przepis zawsze wychodzi pyszna grubaa pizza
2szkl maki
200ml mleka cieplego
lyzka oleju/oliwy
szczypta soli
jajo
drozdze
lyzeczka cukru
mleko podgrzewam, dodaje 1/3 kostki drozdzy i lyzeczke cukru
. make wsypuje do miski, dodaje sol, olej jajo i drozdze rozmieszane z mlekiem i cukrem. wyrabiam ciasto, odkladam je w cieple miejsce na jkaies 10minut. potem rozciagam je na blaszce do tarty najczesciej) a smaruje: 2 lyzki koncentratu, lyzeczka przyprawy do pizzy galeo, 1 lyzka oliwy mieszam to i smaruje tym pycha)
__________________












women20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-10, 16:48   #8
panna mrau
Zakorzenienie
 
Avatar panna mrau
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: okołowarszawska
Wiadomości: 3 443
GG do panna mrau
Dot.: Pizza

Najlepszy sos do pizzy wychodzi, gdy się go zagotuje.
Ja zawsze robię z pomidorów z puszki, które miksuję na gładko i gotuję, dodaję soli, pieprzu i cukru do smaku, trochę bazylii i oregano, a na koniec łyżkę ketchupu - niby taki codzienny składnik, ale sos naprawdę wychodzi dobry, bardzo podobny w smaku do tych oryginalnych pizzeryjnych

A, i w sumie oprócz samego przepisu (i jak najdrobniejszej mąki!) ważny jest sposób wyrabiania ciasta. Przede wszystkim powinno się je 'rozciągać (tzn. dłonie ruszają się w dwóch przeciwnych kierunkach)', żeby wpuścić maksymalnie dużo powietrza do ciasta. No i koniecznie przed przełożeniem na blachę ciasto musi odpocząć w w temperaturze pokojowej około 30 minut. Niby takie głupstwa, a w sumie to chyba najbardziej wpływa na miękkość i jakość ciasta - jeszcze nie zdarzyło mi się, aby ciasto wyrobione w taki sposób wyszło źle
__________________
wymieniam kolorówkę
panna mrau jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 14:05   #9
xenacl
Raczkowanie
 
Avatar xenacl
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Kocia Góra
Wiadomości: 56
Dot.: Pizza

A to mój sprawdzony przepis:
2szkl mąki
2 dkg drożdży
1żółtko
3/4 szkl wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, ostra papryka
Sposób zrobienia: drożdże rozetrzeć na kawałki, dodać mąkę, żółtko, wodę i przyprawy. Wymieszać, ciasto zostawić na 30 min aż wyrośnie. Ciasto wychodzi puszyste i chrupiące. Najlepiej je samo podpiec na 15 min przed nałożeniem farszu. Po wyjęciu posmarować olejem a następnie ketchupem najlepiej kotlin nie ma lepszego:p i posypać przyprawą do pizzy ja używam prymat. Farsz wg uznania waszego
xenacl jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-22, 15:46   #10
anexxa
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 1 103
Dot.: Pizza

http://blog.polskiesouthbeach.pl/201...gniatania.html

Robiłam tę pizzę wielokrotnie, dziś ponownie ją zrobię. Ciasto jest banalne, robi się SAMO, wychodzi chrupiące i cienkie. Sos robię z koncentratu, ale dobrze doprawionego.
__________________
Chcesz być szczuplejsza i zdrowsza, odkryć nowe smaki? Czytaj Polskie South Beach.

Podróbkowo Wielkie ostrzega przed podróbkami na rynku.
anexxa jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:40.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra