Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-06-07, 18:08   #1
gercia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-11
Wiadomości: 107
soczysty schab

próbowałam zrobić soczysty schab,ale mi nie wyszło-był smaczny,ale suchy.
Chodzi mi o to ,żeby służył na chlebek zamiast tych obślizgłych wędlin ze sklepu.Może któraś robi dobry i zdradzi tajemnicę.Ja piekłam w rękawie w piekarniku,ale może za długo...?
gercia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 18:14   #2
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: soczysty schab

moze faktycznie za dlugo...ja do rękawa dodaje ciut rosołku (np z kostki rozsolowej)
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 18:18   #3
gercia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-11
Wiadomości: 107
Dot.: soczysty schab

a trzymasz wcześniej mięsko w jakiejś marynacie? a ile +- pieczesz?
z góry dziękuję
gercia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 18:22   #4
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: soczysty schab

Lubie natrzec miesko ziolami i przyprawami, sosem sojowym ....co tam lubisz i przetrzymac w lodówce przez noc aby pieknie sie z ziolami przegryzlo. Nie wiem ile piekę tak na oko... + - godzinkę i w termoobiegu
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 23:26   #5
tomaszeg
Zadomowienie
 
Avatar tomaszeg
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Legionowo, Warszawa
Wiadomości: 1 159
GG do tomaszeg
Cool Dot.: soczysty schab

ja kiedyś gotowałem

około 40 minut w taki sposób, że woda ledwie pyrkotała

schabik jest soczysty i mięciutki - idealny do robienia kieszeni i nadziewania go sosem jabłkowo chrzanowo śmietanowym hehe

ale na kanapeczkę też się nada...

a poza tym, dobrze jest piec w folii - np aluminiowej

a bardziej soczysty będzie na pewno schab karkowy
__________________
link ETYKIETA ZASTĘPCZA
tomaszeg jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-08, 09:25   #6
viedzma
Raczkowanie
 
Avatar viedzma
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: Praga
Wiadomości: 141
Wyślij wiadomość przez ICQ do viedzma GG do viedzma
Dot.: soczysty schab

Robienie schabu to sztuka!
Z tego co wiem moja mama najpierw moczy go w marynacie z odrobiną saletry, potem obsmaża i smaruje jajkiem, a dopiero potem piecze. Podobno dzieki temu nie jest suchy.
Jak dopadnę mamusię to podam dokładny przepis ))
__________________
Urodziłam się na nowo, kiedy odkryłam, że mogę kupić nowy flakonik perfum zanim skończę poprzedni.
viedzma jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-08, 10:14   #7
wiolka36
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 92
Smile Dot.: soczysty schab

Macie, dziewczyny racje pieczony schab to rewelacja! Oto mój sposob: robię w nim dziurę długim, ostrym nożem, nacieram solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem na wierzchu i dziurkę też. Na noc do lodowki, następnie dziurę wypełniam śliwką suszoną najlepiej kalifornijską i piekę w rekawie w piekarniku lub prodiżu nie wiecej niż godzinkę. Cudo! Wygląda i smakuje przepysznie! A co do suchości to słyszałam kiedyś w programie Makłowicza, że trzeba schab przed pieczeniem obsmażyć na maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Stosuję sie do tego, ale tylko czasami. Rękaw i godzinka pieczenia według mnie i mojej rodzinki wystarcza by pieczeń wyszła wyśmienicie!
wiolka36 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-08, 12:57   #8
Kasia***
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 143
Dot.: soczysty schab

Hej mój sposób na pyszny schab jest następujący –najpierw nacieram schab ziołami wymieszanymi z oliwą, można też natrzeć czosnkiem. Posypuje majerankiem. Wkładam na noc w zamkniętym naczyniu żaroodpornym do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika podlewam białym wytrawnymi winem. Piekarnik nagrzewam na około 190 stopni, czas pieczenia jest uzależniony od wielkości schabu 1 kg około godziny. Od czasu do czasu podlewam schab sosem by nie wysechł. Jeśli ma być to schab ze śliwką na samym początku przed przyprawieniem robię długim nożem dziurę, którą następnie wypełniam śliwkami suszonymi. Faktycznie najlepsze są kalifornijskie, aby był bardziej miękkie można je zaleć gorącą wodą. Powodzenia
Kasia*** jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-14, 18:48   #9
gercia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-11
Wiadomości: 107
Dot.: soczysty schab

Dzięki wszystkim za odzew.
Wiolka dziś boorę się do roboty twoim sposobem ,napiszę czy coż mi z tego wyszło..........
gercia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-15, 21:09   #10
Rysiaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 5
Dot.: soczysty schab

miłe Panie,żeby schab nie był suchy-to do środka razem ze śliwką wkładam kawałki masła (i kladę jeszcze roztarty czosnek), a potem smażę na dużym ogniu z każdej strony-to zatrzymuje soki w środku a masełko pomału się rozpuszcza i nawilża-sprawdzone polecam.
Rysiaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 08:11   #11
ela2225
Raczkowanie
 
Avatar ela2225
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 35
Dot.: soczysty schab

Tutaj jest super przepis polecam
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13381.html
ela2225 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 09:45   #12
wiolka36
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 92
Smile Dot.: soczysty schab

Ostatnio ja również do środka tzn do dziury powkładałam wiórki masła razem ze sliwką, schab był soczysty i smaczny. Piekłam do w rękawie to tez jest ważne.
wiolka36 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 10:11   #13
marta_so
Rozeznanie
 
Avatar marta_so
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 773
Dot.: soczysty schab

Ja również piekę schab w rekawie, ale słyszlam (jeszcze nie probowalam),ze aby schab byl dobry i soczysty, można do piekarnika, obok naczynia ze schabem, postawic naczynie napełnione wodą. Para z gotującej wody "nawilży" schab, przez co nie bedzie on suchy.
marta_so jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 11:22   #14
ela2225
Raczkowanie
 
Avatar ela2225
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 35
Dot.: soczysty schab

Cytat:
Napisane przez marta_so
Ja również piekę schab w rekawie, ale słyszlam (jeszcze nie probowalam),ze aby schab byl dobry i soczysty, można do piekarnika, obok naczynia ze schabem, postawic naczynie napełnione wodą. Para z gotującej wody "nawilży" schab, przez co nie bedzie on suchy.
Myslę że z tą wodą to super pomysł.
Uwielbiam miesko pieczone.
Dzięki za podpowiedz.
ela2225 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 13:35   #15
sky1980
Rozeznanie
 
Avatar sky1980
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
Dot.: soczysty schab

to brzmi przepysznie napewno z niego skorzystam
mam tylko pytanie (prosze o wyrozumialosc) , co to znaczy "piec schab w rekawie"? tzn w czym?
sky1980 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 14:23   #16
marta_so
Rozeznanie
 
Avatar marta_so
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 773
Dot.: soczysty schab

Cytat:
Napisane przez sky1980
to brzmi przepysznie napewno z niego skorzystam
mam tylko pytanie (prosze o wyrozumialosc) , co to znaczy "piec schab w rekawie"? tzn w czym?
Rękaw do pieczenia kupujemy w sklepie.Jest to taki specjalny foliowy worek, do którego wkładamy mięsko.
marta_so jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 18:35   #17
Ela
Zakorzenienie
 
Avatar Ela
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 692
Dot.: soczysty schab

Ja też pieke w rękawie, ale wtedy wrzucam do niego jeszzce marchwke, cebulę-dla aromatu.
Pieke też w folii, wczesniej obsmażam na patelni.
No i oczywiście każda wersję nacieram przyprawami.
__________________
My
Ela jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-18, 10:37   #18
sky1980
Rozeznanie
 
Avatar sky1980
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
Dot.: soczysty schab

Cytat:
Napisane przez marta_so
Rękaw do pieczenia kupujemy w sklepie.Jest to taki specjalny foliowy worek, do którego wkładamy mięsko.
aaaaaaaa dziekuje ,wiem co to jest
sky1980 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-18, 13:43   #19
marta_so
Rozeznanie
 
Avatar marta_so
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 773
Dot.: soczysty schab

Cytat:
Napisane przez sky1980
aaaaaaaa dziekuje ,wiem co to jest
Ależ proszę bardzo
marta_so jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 18:05   #20
Effka07
Przyczajenie
 
Avatar Effka07
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 9
Dot.: soczysty schab

GOTOWANIE SCHABU

1,5 kg schabu zalać zimną wodą. Wsypać 1 szklankę soli
(tak, tak). Przyprawy: liść laurowy, 2 ząbki
roztartego czosnku, kilka ziaren pieprzu czarnego i
ziela angielskiego, dużą łyżkę mielonego pieprzu
czarnego, 2 duże łyżki majeranku.
Gotować pod przykryciem przez 5 min. od chwili, gdy
woda w garnku zacznie wrzeć. Wyłączyć źródło ciepła.
Czekać 15 min. następnie znów włączyć np. gaz (czy
inne źródło ciepła). Od ponownego zwarzenia wody
gotować przez 1 min. Wyłączyć źródło ciepła,
pozostawić mięso wraz z przyprawami w tym garnku przez
okres 2,5 godziny. można w połowie tego czasu mięso
przewrócić. Po 2,5 godzinie moczenia się w tym
wywarze, schab ostudzić w lodowce. Nadaje się jako
wędlina i na ciepło (pokroić w plastry podgrzać w
dowolnym sosie) Smacznego
Spróbujcie ten przepis ostatnio koleżanki i ja robimy tylko ten.Zmieniłam tylko proporcje soli, zawsze daje trochę mniej.
Effka07 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-11, 14:13   #21
Angie144
Zadomowienie
 
Avatar Angie144
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Podkowa Leśna
Wiadomości: 1 521
GG do Angie144 Send a message via Skype™ to Angie144
Dot.: soczysty schab

Kobietki mam problemik:
chciałam jutro na obiadek zrobić schabik, taki do ziemniaczkówi i suróweczki, chodzi mi konkretnie o taką bardziej pieczeń, z pieczarkami na przykład.
Tak sobie wymyśliłam takie danie tylko kompletnie nie wiem jak je przyżądzić - czy któraś z Was robiła coś takiego, albo chociaż ma na to przepis??
Bardzo bym była wdzięczna!!
Chodzi o to że mięsko ma być mięciutkie i baaardzo soczyste zatopione w sosiku, takie w całości nie pokrojone na cząstki. A może to inne mięsko, nie schab... już sama nie wiem - błagam o pomoc i z górki dziękuję.
Angie144 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 19:11   #22
naciqKrk
Raczkowanie
 
Avatar naciqKrk
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 138
Smile Dot.: soczysty schab

Witam wszystkie Panie na tym forum. ]

Mam do was prośbę. W zasadę to raczej zapytanie. Jaką przyrządzacie marynatę do schabu poza tymi które tu zostały wymienione, czy mogłybyście troszeczkę rozwinąć pojęcie PRZYPRAWY? Ponieważ pomagam mamie przyrządzić schab na rodzinną imprezę i nie wiem jakie przyprawy będą najodpowiedniejsze. Jest to schab wieprzowy będzie przyrządzany w prosty sposób bez owoców itp. Bardzo Was dziewczyny proszę o jakoś pomoc albo wskazówkę dla mnie i dla mamy . Bardzo chciałabym pomóc Mamusi ( bo nasza rodzinka dobrze gotuje i ma duże wymagania co do jedzenia ) Mam nadzieję, że nasze danie będzie im smakowało i Mama będzie z siebie dumna.
__________________
mój nick to jedynie wybryk młodości
uciekam od stereotypów, lastefemuje

Biorę się za siebie:
-zapuszczam włosy -20.06.2010r.
-łykam ceranowę na skórę -4.04.2011r.
-zmieniam krem na apteczny -6.04.2011r.
-wcieram olej rycynowy w końcówki włosów, rzęsy i brwi
naciqKrk jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 20:00   #23
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: soczysty schab

Nie podam Ci dokładnie bo uzywam zawsze to co wpadnie mi w oko i to na co mam ochote akurat
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 20:11   #24
naciqKrk
Raczkowanie
 
Avatar naciqKrk
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 138
Dot.: soczysty schab

No szkoda, ale w takim razie nie ma jakiś specjalnych przeciwwskazań?? Typu słodka papryka , bazylia ? Sory, że tak nudzę..pewnie pytam o jakieś podstawy..ale naprawdę nie mam pojęcia. Mama pomoże.;P
__________________
mój nick to jedynie wybryk młodości
uciekam od stereotypów, lastefemuje

Biorę się za siebie:
-zapuszczam włosy -20.06.2010r.
-łykam ceranowę na skórę -4.04.2011r.
-zmieniam krem na apteczny -6.04.2011r.
-wcieram olej rycynowy w końcówki włosów, rzęsy i brwi
naciqKrk jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 23:44   #25
kaja-sz
Rozeznanie
 
Avatar kaja-sz
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
Dot.: soczysty schab

A więc aby schab nie był suchy trzeba go długo trzymać w marynacie nawet 3 dni można w lodówce! marynatę robię z oleju z dodatkiem marynaty staropolskiej, marynaty do mięsa wieprzowego i dalej różnie np. bazylia, oregano, majeranek. Schab trzeba obracać, żeby caly nasączony marynatą. Na koniec odwracam go tak, aby ta strona z białym tłuszczem była na wierzchu i trochę obsuszyła sie z oleju gdyż smaruje mięso majonezem z odrobina musztardy i solę. Ważne! Aby nie solić marynaty! Mięso solimy na końcu. I tak kilogram mięsa piekę jakieś 1,5 h w temp 180 stopni i zostawiam w piekarniku aż ostygnie. Jeżeli chcemy do chlebka zamiast wędliny to należy mięso zostawić w lodówce np na jeden dzień i wtedy nie będzie sie tak rozlatywało i można pokroić cienkie plasterki Pycha!
kaja-sz jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra