Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-06-13, 12:25   #1
akira
Raczkowanie
 
Avatar akira
 
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
krem budyniowy

jak go przyrządzacie? bo mi wychodzi bardziej budyń niż puszysty krem wrr
akira jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-13, 16:57   #2
MAJA1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
Smile Dot.: krem budyniowy

Gotuję budyń studzę, musi być zimny.
Ucieram masełko pół na pół z margaryną i dodaję po łyżce budyniu.
Miksuję tak długo aż będzie puszysty kremik.
MAJA1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-15, 07:49   #3
lumiaa
Rozeznanie
 
Avatar lumiaa
 
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: totutotam
Wiadomości: 638
Dot.: krem budyniowy

A ja sie przekonałam że budyń mieszany na zimno z masłem czy margaryną wychodzi mi za rzadki i nie trzyma ciacha (ja daje taki krem do ciacha na miodzie albo karpatki) i dlatego w ramach eksperymentu zrobiłam krem inaczej - bo na ciepło- czyli gotuje budyń w 3/4 ilości mleka (albo raczej 2 budynie i stosownie mleko) i jak tylko troche przestygnie dodaje pomalutku margarynę/masło (masło lepiej smakuje) po kawałku - intensywnie mieszając- krem się świetnie łączy, jest puszyty i ładnie sie trzyma...
lumiaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-15, 21:24   #4
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 144
GG do BeataWi
Dot.: krem budyniowy

Przede wszystkim skladniki czyli budyn i maslo powinny miec taka sama temperature (pokojowa), wtedy na pewno sie uda.
Podam przepis na krem budyniowy, ktory robie juz lata do karpatki.
Skladniki:
Budyn:
1/2 litra mleka
2 lyzki maki pszennej
1 lyzka maki kartoflanej
Wszystko polaczyc i caly czys mieszajac zagotowac.
Masa maslana:
2 zoltka
250 dag masla
3/4 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
Zmiksowac wszystko.
Nastepnie do masy maslanej dodawac po troszeczke budyniu (1-2 lyzki) caly czas mieszajac (ja robie to przy uzyciu miksera).
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-18, 09:40   #5
Beauty1984
Zakorzenienie
 
Avatar Beauty1984
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 4 017
GG do Beauty1984
Dot.: krem budyniowy

Moja mama robi tak:
gotuje budyń śmietankowy bez cukru na 1/2 litra mleka, miksuje ostudzony z 3/4 masła i 1/2 szklanką cukru pudru.

Łatwo i pyszny wychodzi.
__________________
Korzystaj z czasu póki czas!
Beauty1984 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 15:29   #6
viki123
Raczkowanie
 
Avatar viki123
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 193
Dot.: krem budyniowy

nie wiem co robie nie tak ale jeszcze nigdy krem budyniowy mi nie wyszedl

mam kilka pytan:

1 budyn dodajemy do masla czy na odwrot?
2 jaki najlepszy jest budyn?
3 ile tak mniej wiecej miksujecie?
4 gotowy juz krem odrazu nalewacie na ciasto? nie wiem czy robie dobrze ten krem ale moj zawsze jest wodnisty, jak go naleje na cisto odrazu sie wylewa a potem okazuje sie ze sie zwazyl

prosze o porady
__________________
Nie trać czasu na kompletowanie popełnionych błędów. Ucz się na nich i idź dalej.
viki123 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 15:55   #7
MESA
Raczkowanie
 
Avatar MESA
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 45
Dot.: krem budyniowy

Ja robię krem z dwóch budyniów firmy Gelwe- gotuję je w mniejszej ilości mleka niż jest podane na opakowaniu potem ucieram masło z cukrem pudrem i po łyżce dodaję zimny już budyń ciągle miksując aż masa stanie się puszysta
MESA jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 14:47   #8
MAKO4
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 25
Dot.: krem budyniowy

Ja robię krem podobnie jak Beata z tym ,że 2 łyżki mąki ziemniaczanej a nie 1 i do gotowania daję cukier, czyli gotuję od razu słodki budyń. Poa ostygnięciu najpierw ucieram mikserem masło lub margarynę i do tego dodaję stopniowo ostudzony budyń cały czas ucierając. Zawsze wychodzi puszysty, a zapomniałam , że do budyniu daję jeszcze cukier waniliowy , a czasami ( zalezy na jakie ciasto) sok z cytryny lub troszkę likierku.
MAKO4 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 07:50   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Thumbs up Dot.: krem budyniowy

Gotujemy budyń waniliowy i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem (ja daję do smaku) i potem po łyżce dodajemy budyń, na końcu olejek migdalowy. W zasadzie tą masę robię "na oko"

Teraz podam wam inne świetne wersje masy budyniowej z mojego sekretnego zeszytu:

1)Gotujemy 2 budynie waniliowe (najlepiej te z cukrem) w okolo pół litra wody. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę np .cytrynową i sok z cytryny. Po ostudzeniu masy dodajemy masło (lub margarynę).

2) W 1 litrze kompotu ananasowego (ja kupuje puche ananasa i do soku dolewam trochę wody) ugotować 2 budynie waniliowe,następnie wrzuciś galaretkę cytrynową i dokladnie wymieszać. Po wystudzeniu dodajemy 1 kostkę margaryny (masła) i cukier do smaku. Mozna dodać kawałeczki pokrojonego ananasa.

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2006-03-24 o 07:01
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 17:27   #10
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 144
GG do BeataWi
Dot.: krem budyniowy

Cytat:
Napisane przez viki123
nie wiem co robie nie tak ale jeszcze nigdy krem budyniowy mi nie wyszedl

mam kilka pytan:

1 budyn dodajemy do masla czy na odwrot?
2 jaki najlepszy jest budyn?
3 ile tak mniej wiecej miksujecie?
4 gotowy juz krem odrazu nalewacie na ciasto? nie wiem czy robie dobrze ten krem ale moj zawsze jest wodnisty, jak go naleje na cisto odrazu sie wylewa a potem okazuje sie ze sie zwazyl

prosze o porady

1 wystudzony budyn dodajemy do masla, najlepiej po lyzce.
2 nie wiem jaki jest najlepszy budyn, robie go sama (patrz na moja wypowiedz wyzej)
3 miksuje tak dlugo az skladniki sie dobrze polacza i krem ma odpowiednia konsystencje
4 gotowy krem mozna od razu rozprowadzic na ciescie, jesli jest wodnisty tzn ze cos robisz zle, moze dodajesz cieply budyn lub proporcje sie nie zgadzaja? Jesli podczas mieszania kremu zauwazysz, ze krem sie zwarzyl wystarczy dodac masla i dalej miksowac
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 18:08   #11
aneczkaa90
Rozeznanie
 
Avatar aneczkaa90
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Białostoczek
Wiadomości: 752
Dot.: krem budyniowy

a moja mama robi inaczej.gotuje 2 budynie w 2 szkl. mleka, kiedy sie ugotuje czeka chwilke zeby masa nie byla za goraca, a ciepla.wrzuca kawalki margaryny(o ile sie nie myle to 1/2 margaryny) i wszystko miksuje. mi wydaje sie ze to najszybszy i najprostyszy sposob:P
__________________
"(...)jak gdybym zamknęła motyla w puszce po landrynkach i spisywała na papierze nutowym trzepot jego skrzydeł tam(...)w blaszanej ciemności, aż by nie ucichł..."

aneczkaa90 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-07, 23:30   #12
margolci@
Zadomowienie
 
Avatar margolci@
 
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 1 010
Dot.: krem budyniowy

Cytat:
Napisane przez Nutka
Gotujemy budyń waniliowy i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem (ja daję do smaku) i potem po łyżce dodajemy budyń, na końcu olejek migdalowy. W zasadzie tą masę robię "na oko"
No dobra. Przyznam się. W życiu nie robiłam masy budyniowej, bo się nasłuchałam opowieści, że nie wychodzi

Ale zrobię. Tylko potrzebuję jak dla Misia
Ma być jedno masło na jeden budyń?
Na tort trójwarstwowy ile trzeba wziąć budyniów? Dwa?




- Ja chcę torta!
Więc musicie zrobić tak, żeby margolci ten krem jednak wyszedł

__________________
Wiem, że i tak każdy woli Misia, wiem...
margolci@ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-08, 06:31   #13
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Smile Dot.: krem budyniowy

Cytat:
Napisane przez Nutka
Gotujemy budyń waniliowy i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem (ja daję do smaku) i potem po łyżce dodajemy budyń. W zasadzie tą masę robię "na oko"

Ja dodaję czasem alkohol (np. koniak).
Ten krem świetnie nadaje się jako baza kremów orzechowego, kawowego, kokosowego...
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-31, 18:04   #14
karolinka86
Zakorzenienie
 
Avatar karolinka86
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 5 652
Smaczny profil karolinka86
Smaczne przepisy3
Dot.: krem budyniowy

Kurcze,rozne pomysly macie i nie wiem ktory wykorzystac,nie znam sie na tym
Czyli moge mikserem zmieszac?? jakos wieksze mam zaufanie do miksera niz do ucierania samemu

Mam gdzies przepis na ciasto,takie calkiem zwyczajne...I zeby przelozyc je masa budyniowa i reszte masy wylozyc na wierzch...
Zupelnie nie wiem ile potrzeba tej masy,w przepisie nie jest podane...

A czy ten krem moge zastapic taki z proszku?Sa rozne np.waniliowe,kawowe itp...Tylko czy one sie nadaja do przekladania ciast czy tylko tortow?
Poradzcie mi cos...Dzieki!!!
karolinka86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 22:24   #15
CurlyAudrey
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-10
Wiadomości: 4
Dot.: krem budyniowy

ja mam inne pytanie - gdy ubijam masło, to czy od razu dodać cukier, czy później?
po 2. w którym momencie masło jest ubite? zmienia kolor?
wiem, to głupie pytanie.
mam z tym problem, bo słowa 'puszysta masa' nic mi nie mówią...
CurlyAudrey jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 02:45   #16
kiciakasia
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 2 773
Dot.: krem budyniowy

Cytat:
Napisane przez CurlyAudrey Pokaż wiadomość
ja mam inne pytanie - gdy ubijam masło, to czy od razu dodać cukier, czy później?
po 2. w którym momencie masło jest ubite? zmienia kolor?
wiem, to głupie pytanie.
mam z tym problem, bo słowa 'puszysta masa' nic mi nie mówią...
maslo jest "puszysta masa" kiedy 1,5-2 razy zwiekszy swoja objetosc, musi byc bardzo dobrze roztarte. ja najpierw rozcieram, dodaje po trochu cukier puder, potem po lyzce letni budyn i na koniec wodke
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:34.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!