Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-11-19, 20:55   #1
aneczka828
Raczkowanie
 
Avatar aneczka828
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 376
Piernik dwutygodniowy

Witam
Za około miesiąc święta, powoli planuję co na nie zaserwuję...
Wymyśliłam sobie tzw "piernik dwutygodniowy" z tegoż oto przepisu
http://zpierwszegotloczenia.pl/przep...-z-marcepanem/

co o tym sądzicie? któraś taki może robiła?
Czy z tymi składnikami nic się nie stanie przez te 2 tygodnie? Przecież tam są jajka...
Bardzo prosiłabym o odpowiedzi
aneczka828 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 22:02   #2
ivonkapiwonka
Raczkowanie
 
Avatar ivonkapiwonka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 229
Dot.: Piernik dwutygodniowy

Co roku robię piernik staropolski 4-5 tygodniowy wg przepisu Macieja Kuronia. W zeszłym roku narobiłam tego ciasta tak dużo, że nie zdążyłam do świąt wszystkiego upiec i piekłam w styczniu jeszcze. Nic się nie dzieje, tak ma być. Piernik pyszny!
ivonkapiwonka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 08:03   #3
aneczka828
Raczkowanie
 
Avatar aneczka828
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 376
Dot.: Piernik dwutygodniowy

Dziękuję Ci bardzo

A masz może ten przepis? Bardzo bym była wdzięczna...

Czy ten piernik musi być koniecznie "przetrzymywany" w naczyniu ceramicznym lub kamionkowym? Obawiam się, że nie mam takowego
aneczka828 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 09:23   #4
ivonkapiwonka
Raczkowanie
 
Avatar ivonkapiwonka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 229
Dot.: Piernik dwutygodniowy

http://www.kuron.com.pl/przepisy/art88.html

A wszelkich wariacji szukaj na :
http://mojewypieki.blox.pl/html
w zakładce pierniki.
To kopalnia dobrych, sprawdzonych przepisów.

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Aha! Ja mam naczynie kamionkowe, ale szklane, żaroodporne też chyba może być. Myślę, że ciasto nie powinno mieć kontaktu z metalem czyli garnek emaliowany też chyba OK.
ivonkapiwonka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 17:50   #5
aneczka828
Raczkowanie
 
Avatar aneczka828
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 376
Dot.: Piernik dwutygodniowy

Dzięki Ci bardzo
A jeszcze jedno pytanko... gdzie go najlepiej "trzymać"? pisze w zimnym miejscu... lodówka? Albo mam takie pomieszczenie, w którym jest taka sama temperatura jak na zewnątrz. Może być tam?
aneczka828 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 19:41   #6
ivonkapiwonka
Raczkowanie
 
Avatar ivonkapiwonka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 229
Dot.: Piernik dwutygodniowy

Jeśli masz w niej miejsce to lodówka na pewno jest dobra. Ja mam zimną piwnicę. Nie wiem jak trzymaniem ciasta w temperaturach poniżej 0, bo na to trzeba się nastawić w listopadzie. To zamarzanie i odmarzanie czy nie szkodzi. Tego nie wiem.
ivonkapiwonka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 19:52   #7
aneczka828
Raczkowanie
 
Avatar aneczka828
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 376
Dot.: Piernik dwutygodniowy

A jeszcze jedno pytanko :P
Sorki ze tak zawracam głowę ale muszę wiedzieć wszystko, żeby wyszedł
Z kilograma mąki (bo tak jest wszędzie w przepisach) wychodzi kilka pierników?Czy to wszystko na jeden? Bo wszędzie niejasno jest to określone ;/
Boję się, żeby mi nie opadł biszkopty zazwyczaj mi opadają...
aneczka828 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 21:46   #8
ivonkapiwonka
Raczkowanie
 
Avatar ivonkapiwonka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 229
Dot.: Piernik dwutygodniowy

To przepis na spory piernik. Mnie wychodzi na duża blachę, ale jakie ma blacha wymiary to nie pamiętam. Ciasto dzielisz na 3 części, każdą pieczesz osobno. Ważne , żeby rzeczywiście piec kilka dni przed serwowaniem czyli przed świętami, bo ze względu na miód najpierw te placki będą twarde, miękną z czasem. Lubią się przypalać i lekko opadać ( to drugie akurat nie jest tak istotne) więc trzeba uważać przy pieczeniu. Potem przekładasz masami. Mnie sprawdziła się taka z netu z kaszy manny ( nie wiem który przepis konkretnie) oraz jako pierwsza warstwa domowe powidła ze śliwek ( bez cukru). Mam teraz marcepan, może zaryzykuję masę marcepanową , nigdy nie robiłam.
Z tego ciasta można piec pierniczki. Cienko rozwałkować i wykrawać. Piec, uważając , aby nie spalić. Teoretycznie z 1 kg mąki to można jedno i drugie zrobić. To musisz sama ocenić. Radzę tylko nie zwiększać proporcji, bo jest tego sporo i trzeba mieć siłę, żeby dobrze łyżką machać przy mieszaniu ciasta.
Robiłam różne pierniki, już mi się przepisy mieszają, ale ten nadaje się idealnie do przekładania, jest taki suchy raczej. Aha! Ja polewam go roztopioną białą czekoladą z małą ilością śmietanki. Niestety ta polewa trudno się rozprowadza, ale efekt smakowy jest zadowalający.
A wiesz, ten Twój przepis b.podobny ( z połowy składników), tylko kroi się ciasto jak biszkopt na tort a tu piecze każdy blat osobno.
ivonkapiwonka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-23, 12:44   #9
aneczka828
Raczkowanie
 
Avatar aneczka828
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 376
Dot.: Piernik dwutygodniowy

Tak więc z kilograma mąki myślę i mam nadzieję, że dam radę zrobić piernik w "keksówce" i pierniczki
aneczka828 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!