|
Notka | |
Dziecko - Mama z klasą Blaski i cienie macierzyństwa - staramy się o dziecko, leczenie niepłodności, ciąża, poród, wychowanie dziecka, wszystko co z dzieckiem i byciem mamą i tatą związane. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy kobieta w ciazy moze farbowac wlosy farba? czy szamponem koloryzujacym?
Dziewczyny czy kobieta bedac w ciazy moze farbowac wlosy farba ,lub szamponem koloryzujacym? nie ma przeciwskazan?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy kobieta w ciazy moze farbowac wlosy farba? czy szamponem koloryzujacym?
farbować możesz, o ile zapach zniesiesz
mnie w ciąży wszystko bardziej śmierdziało
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy kobieta w ciazy moze farbowac wlosy farba? czy szamponem koloryzujacym?
Mozesz, bez problemu.. chyba ze ci bedzie bardzo przeszkadzal zapach.
Ale mi ogólnie nie przeszkadzal, farbowalam chyba 2-3 razy w ciazy wlosy
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Właśnie wczoraj byłam u ginekologa. To mój 5 tydzień i 3 dzień ciąży. Wydawał się być fajnym, choć specyficznym człowiekiem. I zalecił mi właśnie, bym nie farbowała włosów do momentu, aż on mi nie zezwoli.
Mam jeszcze kilka innych zaleceń, z których śmiały się moje już-rodzące koleżanki. Ale skoro to mój lekarz to chyba powinnam mu ufać i zdać się na jego wiedzę?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja nie farbowałam włosów w I trymestrze ciąży.
Każdy robi jak uważa.
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jak byłam w pierwszej ciąży spytałam bo nie znoszę odrostów a włosy farbowałam wówczas na ciemno. Mój gin powiedział, że mogę ale dopiero po 16 tygodniu ciąży. Nie dociekałam po prostu tak zrobiłam. Teraz chodzę do innego lekarza i nawet już o to nie pytałam ale zrobiłam podobnie. Poczekałam do ukończonego 16 tygodnia i poszłam do fryzjera na balejaż.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Zdania na temat farbowania włosów w ciąży są mocno podzielone, ja na wszelki wypadek nie farbowałam w pierwszym trymestrze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja nie farbowałam przez pierwsze 3 miesiace - ale nie ze wzgledów bezpieczeństwa, ale z powodu strachu przed pawiem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Podobno powinno unikać się farba z amoniakiem, czyli tych rozjaśniających.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ja rozjaśniam co 4-5 tygodni. Pierwszy raz świadomie w ciąży w 9 tygodniu po rozmowie z lekarzem. Pani doktor powiedziała, że nie ma żadnych przeciwskazań tylko żebym nie wdychała zapachu. Teraz jestem w 23tc i właśnie po 4 farbowaniu. Każda ma inaczej
![]() PS. Kolor wychodzi mi taki sam jak przed zajściem w ciążę i tyle samo utrzymuje się na włosach.
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kolor wychodzil jak zawsze ja zyje, dziecko tez oboje mamy sie bardzo dobrze przeciwskazania sa, bo nie ma testow na ludziach (jedynie na zwierzetach)
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ja farbowałam dopiero po 13 tyg-lekarz wówczas zezwolil
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja nie farbowałam w pierwszym trymestrze.. potem normalnie zaczęłam farbować ale w moim przypadku po farbowaniu wyglądałam tak jak przed
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Rożne sa właśnie opinie na ten temat- jedni mówią że farby obecnie sa bezpieczne, inni strzegają, że to zawsze jakaś chemia
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Matka na full etat
|
ja bym nie farbowała farbą... jak już coś to szamponem...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nie farbowałam, był to dobry czas na zejście z koloru , jak dla mnie to chemia która przenika ( jak wszystko niemal) a ja na tym punkcie byłam zakręcona
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Rozmawiałam z kilkoma fryzjerkami wszystkie stwierdziły, że szampony wcale nie są dużo mniej szkodliwe od prawidłowo nałożonej farby.
Włosy farbowałam do tej pory 3 razy (30tc), farba przyjmuje się świetnie, zapach mi nie przeszkadza (farbuję włosy przy uchylonym oknie na wszelki wypadek ![]() Lekarz prowadzący tylko się uśmiechną gdy zapytałam kiedyś o farbowanie wlosów w ciąży ![]() Przyzwyczaiłam się do wysłuchiwania zabobonów, że przez farbowanie włosów urodzę rude dziecko ![]() Moja fryzjerka w ciązy pracowala do 8 m-ca z każdym dzieckiem, maluchy urodzily się zdrowie i świetnie się rozwijają. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Różne są opinie, bo i różni są ludzie. Jedne matki palą przez całą ciążę i rodzą zdrowe dzieci, a inne nie robiąc zupełnie nic niezdrowego nie potrafią jej donosić.
Więc z tym farbowaniem nikt Ci nie może doradzić na pewniaka. Nie jest to jakoś bardzo niebezpieczne i super szkodliwe, ale w tych początkowych tygodniach zawsze jakieś tam ryzyko jest, w końcu to chemia, niezależnie od tego, czy ma amoniak, czy nie. Żeby nie było - ja farbowałam, choć faktycznie chyba dopiero w 3-4 miesiącu. I paznokcie też malowałam ![]() Edytowane przez canela Czas edycji: 2011-12-08 o 15:47 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mi położna niczego takiego nie zakazywała. Co prawda ja farbuję włosy co 2 miesiące, albo i jeszcze dłużej, ale dlatego, że farba jest zbliżona do mojego naturalnego koloru. Poza tym normalnie człowiek wdycha gorsze rzeczy np. spaliny i co mam chodzić z masko przeciwgazową? Farbować włosy będę, bo nie podoba mi się mój naturalny kolor, paznokcie też maluję i make-up też robię
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Mój lekarz ginekolog twierdzi, że nie ma żadnych przeciwwskazań do farbowania włosów w ciąży ponieważ włos to martwa tkanka i farba z włosa nie ma jak przeniknąć do płodu w macicy, no chyba, że ktoś chce farbować włosy łonowe albo na brzuchu
![]() W każdym razie ja normalnie farbowałam włosy w ciąży, i używałam wszystkich kosmetyków poza balsamami z kofeiną. Dziecko moje zdrowe jest.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Podobno najlepiej wstyrzymac sie z farbowaniem do konca I trymestru
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
La Moderatoiure
|
Ja farbowałam u fryzjera (zmieniałam z jasnego blondu na czekoladowy brąz, więc spora zmiana) na początku II trymestru. Dla bezpieczeństwa nie farbowałam przez I trymestr, co prawda odrosty przez 3 miseiące (ciemne spod blondu) nie były piękne, ale wytrzymałam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie dzisiaj chyba kupie szamponetke brązową - 6 lat farbowalam wlosy na czarno - ale chce wrocic do swojego naturalnego ciemnego brązu. Wiec kupie szamponetke i bede uzywac szamponetek tylko zeby odrosty nie byly tak mocno widoczne
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko nie rozumiem dlaczego farba do włosów miała by bardziej szkodzić w I niż w II lub III trymestrze ciąży. To są jakieś przesądy sprzed 20-30 lat
![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem to nie
są wcale zadne przesądy, tylko jak wiadomo dziecko najmocniej rozwija sie w I trymestrze, wszystkie narzady, zmysly itd i dlatego zaleca sie wstrzymanie z farbowaniem wlosow do ukonczenia I trymestru, zeby szkodliwe chemiczne substancje z farby nie przenikaly przez skore mamy... podobno moze miec to wplyw na dziecko - tak mi powiedziala ginekolog w Polsce i tutaj w Anglii. Moja fryzjerka tez ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Oczywiscie zrobisz co uwazasz, ja tylko napisalam co wiem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze mnie takie podejście bawiło - uważać na siebie i płód trzeba całą ciążę, a nie jakiś jej określony czas np. początek gdy trwa pierwszy entuzjazm. Poza tym, co tego co ja wiem, to w początkowym okresie kształtują się zawiązki organizmu, a rozwijają się właśnie w późniejszym okresie dlatego np. palenie jest bardziej szkodliwe po połowie ciąży (a szczególnie niebezpieczne po 28 tc) niż w 1 trymestrze.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-12-09 o 13:44 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Gdy zapytałam się mojego lekarza o farbowanie włosów, odpowiedział mi tak: szkoda, że ciężarne większą wagę przywiązują do tego czy można farbować włosy czy malować paznokcie niż do prawidłowej diety, której brak niesie większe ryzyko dla płodu niż farba nałożona na włosy co 2-3 m-ce. Nie było to w nawiązaniu do mnie, bo zwracam szczególną uwagę na dietę od samego początku ciąży, ale ogólnie do ciężarnych. BTW. Gdyby fryzjerka/lekarka powiedziała mi, że podobno substancje chemiczne zawarte w farbie przenikają przez skórę to byłaby to moja ostatnia wizyta u niej ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
No dobra, jesli wy wiecie lepiej niz lekarze i fryzjerzy, to ja sie juz nie odzywam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego trzeba wrzucić trochę na luz, poczytać fachowe książki i dbać o siebie od początku do końca ciąży, a wszystkie będziemy miała śliczne i zdrowe maluszki ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.