Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-12, 20:58   #1
*majka*
Zakorzenienie
 
Avatar *majka*
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Nordrhein-Westfalen
Wiadomości: 7 471
Exclamation Przepis na golabki-krok po kroku!

Drogie wizazanki,cz ktoras z Was moglaby mi podac,krok po kroku,przepis na golabki z ryzem?Bede bardzo wdzieczna za wszystkie wskazowki.
Z gory dziekuje,
Pozdrawiam...
__________________
*majka* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-12, 22:42   #2
sonja1
Rozeznanie
 
Avatar sonja1
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 679
GG do sonja1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Wklepię ci przepis jutro, bo TŻ odgania mnie od kompa a instrukcja dłuuuga. Tylko niewypróbowana (chodzi mi o proporcje, bo samo wykonanie jest ok.)
sonja1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-12, 23:23   #3
*majka*
Zakorzenienie
 
Avatar *majka*
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Nordrhein-Westfalen
Wiadomości: 7 471
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Super,wiec do jutra,pa,pa!
__________________
*majka* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 08:43   #4
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Gołąbki inaczej

Główkę kapusty około kilogramiową trzeba obrać z wierzchnich lisci, drobno
pokroić (ja to robię w malakserze), i posolić, łyżka soli wystarczy i odstawić. Odlać sok.
Następnie wymieszać z kilogramem mięsa mielonego, dodać
szklankę ryżu, szklankę kaszy manny, 4 jajka, drobno pokrojoną cebulę, pieprz do smaku i ewentualnie soli ,vegety co tam lubisz..
Wszystko trzeba dobrze wymieszać. Zrobić w tego kotlety (takie jak mielone), obsmarzyć mocno z obu stron na rozgrzanej oliwie lub oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać bulionem (ale niazbyt słonym) mniej więcej całe .
I piec około 45 minut do godziny.

Gołąbki pęcznieja i rosnątak że w naczyniu je układjąmusisz wziąśćto pod uwagę Są pyszne i bardzo szybko sie je robi .Ja podaję je z sosem pomidorowym
Smacznego
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 10:36   #5
manolita
Zakorzenienie
 
Avatar manolita
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 605
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Ja robie tak:
Kapustę białą obieram z wierzchnich liści, nastepnie wsadzam ją do garnka i zalewam osolonym wrzatkiem. Gotuję pod przykryciem az zmieknie. W miedzy czasie robie farsz:
paczka mięsa mielonego, woreczek ryżu ugotowanego, 1 duza cebula zeszklona na masełku, sól , pieprz, trochę majeranku; wszystko razem dokladnie wymieszać. Jeli kapucha jest juz miekka / ale nie rozgotowana/, wyciagam, odzielam liscie i nakladam na kazdy ok. 1 łyzki farszu / zalezy od wielkosci lisci /, nastepnie zawijam.
Teraz tak : na spod garnka ukladam liscie kapusty, pozniej golabki/ nie wiecej niz 3 warstwy/ i znowu liscie kapusty. To wszystko zalewam 1/4 litra osolonej wody i gotuje, ale mozna tez wsadzic do piekarnika. Gotuje , kurcze nie wiem ile dokladnie, ale jakias godzinke. Potem wyciagam golabki i liscie kapusty i robie sos: do wody dodaje przecier pomidorowy, smietane zmieszana z maka, doprawiam sola,cukrem / odrobina/, pieprzem i majerankiem, wkladam z powrotem gołąbki i znowu gotuje na małym ogniu przez nastepna godzinkę , albo nawet dwie.
Golabki zczelam robic stosunkowo niedawno, ale moj TZ bardzo je zachwala, co mnie bardzo, bardzo cieszy
__________________
będzie tak jak chcę
Matusio
Tomcio


mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 11:35   #6
IngridR
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 283
GG do IngridR
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Cytat:
Napisane przez manolita
Ja robie tak:
Kapustę białą obieram z wierzchnich liści, nastepnie wsadzam ją do garnka i zalewam osolonym wrzatkiem. Gotuję pod przykryciem az zmieknie.
Jak obierasz tą kapustę to nie rozrywają Ci się te liście - bo mi wiecznie strzępy zostaja....A może kapuchę kupują za mocno "zbitą"?
__________________
Kasia
IngridR jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 11:43   #7
manolita
Zakorzenienie
 
Avatar manolita
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 605
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Niestety niktore sie rozrywaja, ale powoli wprawiam sie
Delikatnie odklejam je , podkladając palce pod spód, staram sie robic to bardzo delikatnie. zauwazyłam , ze kapucha nie moze byc zbyt miekka, bo wtedy na pewno sie postrzepia.
__________________
będzie tak jak chcę
Matusio
Tomcio


mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 11:52   #8
maja101
Rozeznanie
 
Avatar maja101
 
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomości: 542
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Tu masz krok po kroku: http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-do...0,1702265.htmlPowodznia - gołabki to jedna z moich ulubionych potraw
maja101 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 12:43   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Cytat:
Napisane przez IngridR
Jak obierasz tą kapustę to nie rozrywają Ci się te liście - bo mi wiecznie strzępy zostaja....A może kapuchę kupują za mocno "zbitą"?
dodaj do wody ciutke oleju liście bedą "miększe" i nie bedą się tak rozrywały
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 13:05   #10
*majka*
Zakorzenienie
 
Avatar *majka*
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Nordrhein-Westfalen
Wiadomości: 7 471
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Dziewczynki jestescie super,dzieki bardzo,mam nadzieje,ze mi sie uda je zrobic,tak czy naczej,napisze co wykombinowalam i czy bylo zjadliwe Pozdrawiam...
__________________
*majka* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 14:25   #11
manolita
Zakorzenienie
 
Avatar manolita
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 605
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Cytat:
Napisane przez Nutka
dodaj do wody ciutke oleju liście bedą "miększe" i nie bedą się tak rozrywały
Nutko, wspaniała jesteś , dzieki za dobra rade
__________________
będzie tak jak chcę
Matusio
Tomcio


mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 20:51   #12
sonja1
Rozeznanie
 
Avatar sonja1
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 679
GG do sonja1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Cytat:
Napisane przez Nutka
dodaj do wody ciutke oleju liście bedą "miększe" i nie bedą się tak rozrywały
No a ja ten tekst chciałam przepisywać!!!! Jest naprawdę krok po kroku, tak samo robi moja mama i są przepyszne
sonja1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 21:58   #13
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 144
GG do BeataWi
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Nutko do "Golabkow inaczej" sprobuj kiedys cebule podpiec na zloty kolor, smakuja jeszcze lepiej
Ja robie golabki (te tradycyjne) z kapusty wloskiej, liscie oddzielam przed gotowaniem, nastepnie wrzucam do gotujacej sie i osolonej wody na kilka minut i odcedzam. Farsz przygotowuje podobnie jak podala Justyna tylko bez majeranku i zamiast je gotowac podpiekam z obu stron na patelni (na margarynie) nastepnie dolewam troszeczke wody, przykrywam i dusze jeszcze kilka minut. Osobno przygotowuje sos pomidorowy, ktorym polewam gotowe golabki. Pychota
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 16:28   #14
eweczka
Przyczajenie
 
Avatar eweczka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 12
GG do eweczka
Gołabki :)

Bardzo lubie jesc i gotowac chociaz moze tego po mnie nie widac ostatnio zrbiłam gołabki i postanowiłam sie z wami tym podzielic jedlismy je 3 dni ale byly pyszne

Przepis
Składniki:
- szt. 1, kapusta włoska, lub biała
- 60dag lub więcej, mięsa mielone, najsmaczniejsze jest wołowe
-3 torebki ryżu,
- 2 duże cebula,
- 1 papryka, może być różnokolorowa,
- przyprawy: bazylia i przyprawa do mięsa mielonego z Knorra, poza typowymi czyli pieprzem i solą i vegeta
- 1 jajko do utrzymania farszu

Jak przyrządzić?
Kapusty włoskiej nie gotujemy, ponieważ ona i tak już jest wystraczająco miękka. Należy tylko ją umyć i wyciąć środek. Biała obgotowujemy i csiagamy liscie, wycinamy nerw i gotowa
Gotujemy ryż, a w międzyczasie smażymy na oliwie: pieczarki i cebulę, przyprawiamy to ziołami etc. Całos mieszamy z miesem, oczywisce wszytsko musi byz chłodne nie ciepłe bo sie rozpynie

Gdy na patelni smażą się warzywa, to w naczyniu przygotowujemy mielone mięso, do którego wbijamy jedno jajko i przyprawę do mięsa mielonego.

Ugotowany ryż i usmażone (uduszone) warzywa dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy i na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.

Na liściu kapusty kładziemy przygotowany farsz i wkładamy do brytfanny wyłożonej liśćmi kapusty. Gdy wszystkie gołąbki znajda się w brytfannie, to zalewamy to wszystko wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Dusimy na wolnym ogniu ponad godzinę.
Na gołąbki mozna położyć także kapustę kiszoną i żeberka, wtedy jest piękny aromat.

Potrzebne przybory:
Brytfanna, miska, patelnia.
Danie jest przepyszne i nie jest typowe tzn. mięso mielone i ryż.
Podawać z sosem pomidorowym lub innym, pieczywem lub ziemniaczkami.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pht.20155.jpg (8,3 KB, 1808 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pht.20157.jpg (7,6 KB, 1799 załadowań)
eweczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 16:49   #15
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Dot.: Gołabki :)

Gołąbki- uwielbiam.
U mnie jednym z podstawowych składników farszu jest czosnek
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 16:52   #16
eweczka
Przyczajenie
 
Avatar eweczka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 12
GG do eweczka
Dot.: Gołabki :)

ja daje ale taki w proszku) pozdrawiam
eweczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 11:11   #17
baja_86
Zakorzenienie
 
Avatar baja_86
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 5 904
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Dziewczyny, jesli macie mikrofalowke to mozecie kapuste sparzyc wlasnie w mikrofalii, a nie w garnku. Jest o wiele szybciej i nie trzeba sie tak meczyc.Ja wkladam kapuste i ustawiam na kilka minut, potem po jakims czasie tylko sciagam sparzone juz liscie i reszte kapusty wkladam ponownie.
baja_86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 11:30   #18
*majka*
Zakorzenienie
 
Avatar *majka*
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Nordrhein-Westfalen
Wiadomości: 7 471
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Oo,moj stary watek
Chcialam tylko dodac,ze golabki zrobilam tylko raz,bylo baaaaardzo duzo roboty (jak dla mnie ) ale wszystko sie udalo,poza sosem i byly troche malo slone.
Mam w planach zrobic znowu golabki,ale tym razem kupie doprawione mieso i gotowy sos pomidorowy
Pozdrawiam serdecznie
__________________
*majka* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 07:14   #19
Auria
Przyczajenie
 
Avatar Auria
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Olympia WA
Wiadomości: 2
GG do Auria Wyślij wiadomość przez Yahoo do Auria
Question Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

A mozna golabki zamrazac???
__________________
Wylaczcie ten deszcz!!
Auria jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 13:54   #20
baja_86
Zakorzenienie
 
Avatar baja_86
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 5 904
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Cytat:
Napisane przez Auria Pokaż wiadomość
A mozna golabki zamrazac???
jasne, że tak
chociaż mi osobiście już tak nie smakują
baja_86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 20:38   #21
olkag7
Raczkowanie
 
Avatar olkag7
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 64
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

ooo nie, ja dzisiaj jadłam gołąbka, a miałam się odchudzać!:p
olkag7 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 11:06   #22
Sylwia 2186
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: gdzie nogi poniosa
Wiadomości: 246
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

ja robie dziś gołąbki, są dosy pracochłonne robie je jak mam wolne, np w niedziele, tylko że dzis robie je pierszy raz z kapusty nie białej a włoskiej. zobaczymy co z tego bedzie
Sylwia 2186 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 12:30   #23
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 331
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Gołabki to moje hobby
Robię często, mniej więcej tak jak pisano wyżej. Jak by się zastanowić-w moim przypadku-bardziej pracochłonne są pierogi.
__________________
www.pustamiska.pl POMÓŻMY ZWIERZAKOM -KLIKAJMY....

2014r.-85
2013r.-118
2012r.-108
2011r.-84
Ata77 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 19:35   #24
ellish
Zakorzenienie
 
Avatar ellish
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 4 576
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Mnie rowniez szybciej i łatwiej robi sie gołąbki. Właśnie wczoraj zrobiłam 20 gołąbków (bezmięsnych), zamroziłam i mam danie na kilka razy

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2009-11-08 o 19:37
ellish jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 16:01   #25
Sylwia 2186
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: gdzie nogi poniosa
Wiadomości: 246
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

a wiec gołąbki wyszly super!!! dla mojego tez smakowały
Sylwia 2186 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 07:28   #26
Kropelka20
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 7
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

http://kuchniamajki.bloog.pl/id,4591...my-,index.html
To jest przepis na gołąbki.
Kropelka20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 16:48   #27
clodin
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Ja robie gołąbki z mięsem i kasza jeczmienna duzo lepsze moim zdaniem niz z ryżem,kapuste włoska obieram z liści i wrzucam na moment do wrzątku.Potem nakładam farsz i zwijam kłade na blaszke ciasno obok siebie polewam delikatnie olejem i obsypuje papryka słodka.Daje do piekarnika 150 st.ok 45 min.Gołabki są rowniez upieczone.Smacznego!
clodin jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 18:46   #28
renekmgb
Raczkowanie
 
Avatar renekmgb
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 390
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Nigdy nie robiłam gołąbków a mam wielką ochotę Skorzystam z Waszych przepisów. Powiedzcie mi, z czym podajecie gołąbki oprócz sosu? Ja jadłam kiedyś z ziemniakami i bardzo mi smakowały a później wszyscy się dziwili, że gołąbków nie podaje się z ziemniakami...
renekmgb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 09:46   #29
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 4 894
GG do LadySith
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Cytat:
Napisane przez renekmgb Pokaż wiadomość
Nigdy nie robiłam gołąbków a mam wielką ochotę Skorzystam z Waszych przepisów. Powiedzcie mi, z czym podajecie gołąbki oprócz sosu? Ja jadłam kiedyś z ziemniakami i bardzo mi smakowały a później wszyscy się dziwili, że gołąbków nie podaje się z ziemniakami...
u mnie się podaje same gołąbki - w środku jest ryż więc zapychać jakiś już w daniu jest ;p poza tym nie wyobrażam sobie połączenia ryżu z ziemniakami. tylko sos [pomidorowy albo grzybowy]
__________________
Mati - mój skarb
------------------------
May the Dark Side...
LadySith jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 14:00   #30
oryginalna11
Raczkowanie
 
Avatar oryginalna11
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Coleraine, Irlandia Północna
Wiadomości: 173
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Ja właśnie robie gołąbki Nie wiem czy ktoś juz to napisał ale żeby się liście nie łamały wystarczy wyciąć głąb ze środka i nie doprowadzać do całkowitego ugotowania tylko zaparzać liście. Pyszne są gołąbki z kapusty pekińskiej tylko trzeba trafić na taką z wilkimi liśćmi pozdrawiam
oryginalna11 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:49.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra