Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-12, 19:58   #1
*majka*
Zakorzenienie
 
Avatar *majka*
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Nordrhein-Westfalen
Wiadomości: 7 451
Exclamation Przepis na golabki-krok po kroku!

Drogie wizazanki,cz ktoras z Was moglaby mi podac,krok po kroku,przepis na golabki z ryzem?Bede bardzo wdzieczna za wszystkie wskazowki.
Z gory dziekuje,
Pozdrawiam...
__________________
*majka* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-12, 21:42   #2
sonja1
Rozeznanie
 
Avatar sonja1
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 679
GG do sonja1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Wklepię ci przepis jutro, bo TŻ odgania mnie od kompa a instrukcja dłuuuga. Tylko niewypróbowana (chodzi mi o proporcje, bo samo wykonanie jest ok.)
sonja1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-12, 22:23   #3
*majka*
Zakorzenienie
 
Avatar *majka*
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Nordrhein-Westfalen
Wiadomości: 7 451
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Super,wiec do jutra,pa,pa!
__________________
*majka* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 07:43   #4
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Gołąbki inaczej

Główkę kapusty około kilogramiową trzeba obrać z wierzchnich lisci, drobno
pokroić (ja to robię w malakserze), i posolić, łyżka soli wystarczy i odstawić. Odlać sok.
Następnie wymieszać z kilogramem mięsa mielonego, dodać
szklankę ryżu, szklankę kaszy manny, 4 jajka, drobno pokrojoną cebulę, pieprz do smaku i ewentualnie soli ,vegety co tam lubisz..
Wszystko trzeba dobrze wymieszać. Zrobić w tego kotlety (takie jak mielone), obsmarzyć mocno z obu stron na rozgrzanej oliwie lub oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać bulionem (ale niazbyt słonym) mniej więcej całe .
I piec około 45 minut do godziny.

Gołąbki pęcznieja i rosnątak że w naczyniu je układjąmusisz wziąśćto pod uwagę Są pyszne i bardzo szybko sie je robi .Ja podaję je z sosem pomidorowym
Smacznego
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 09:36   #5
manolita
Zakorzenienie
 
Avatar manolita
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 571
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Ja robie tak:
Kapustę białą obieram z wierzchnich liści, nastepnie wsadzam ją do garnka i zalewam osolonym wrzatkiem. Gotuję pod przykryciem az zmieknie. W miedzy czasie robie farsz:
paczka mięsa mielonego, woreczek ryżu ugotowanego, 1 duza cebula zeszklona na masełku, sól , pieprz, trochę majeranku; wszystko razem dokladnie wymieszać. Jeli kapucha jest juz miekka / ale nie rozgotowana/, wyciagam, odzielam liscie i nakladam na kazdy ok. 1 łyzki farszu / zalezy od wielkosci lisci /, nastepnie zawijam.
Teraz tak : na spod garnka ukladam liscie kapusty, pozniej golabki/ nie wiecej niz 3 warstwy/ i znowu liscie kapusty. To wszystko zalewam 1/4 litra osolonej wody i gotuje, ale mozna tez wsadzic do piekarnika. Gotuje , kurcze nie wiem ile dokladnie, ale jakias godzinke. Potem wyciagam golabki i liscie kapusty i robie sos: do wody dodaje przecier pomidorowy, smietane zmieszana z maka, doprawiam sola,cukrem / odrobina/, pieprzem i majerankiem, wkladam z powrotem gołąbki i znowu gotuje na małym ogniu przez nastepna godzinkę , albo nawet dwie.
Golabki zczelam robic stosunkowo niedawno, ale moj TZ bardzo je zachwala, co mnie bardzo, bardzo cieszy
__________________
będzie tak jak chcę
Matusio
Tomcio


mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 10:35   #6
IngridR
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 283
GG do IngridR
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Cytat:
Napisane przez manolita
Ja robie tak:
Kapustę białą obieram z wierzchnich liści, nastepnie wsadzam ją do garnka i zalewam osolonym wrzatkiem. Gotuję pod przykryciem az zmieknie.
Jak obierasz tą kapustę to nie rozrywają Ci się te liście - bo mi wiecznie strzępy zostaja....A może kapuchę kupują za mocno "zbitą"?
__________________
Kasia
IngridR jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 10:43   #7
manolita
Zakorzenienie
 
Avatar manolita
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 571
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Niestety niktore sie rozrywaja, ale powoli wprawiam sie
Delikatnie odklejam je , podkladając palce pod spód, staram sie robic to bardzo delikatnie. zauwazyłam , ze kapucha nie moze byc zbyt miekka, bo wtedy na pewno sie postrzepia.
__________________
będzie tak jak chcę
Matusio
Tomcio


mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 10:52   #8
maja101
Rozeznanie
 
Avatar maja101
 
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomości: 542
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Tu masz krok po kroku: http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-do...0,1702265.htmlPowodznia - gołabki to jedna z moich ulubionych potraw
maja101 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 11:43   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Cytat:
Napisane przez IngridR
Jak obierasz tą kapustę to nie rozrywają Ci się te liście - bo mi wiecznie strzępy zostaja....A może kapuchę kupują za mocno "zbitą"?
dodaj do wody ciutke oleju liście bedą "miększe" i nie bedą się tak rozrywały
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 12:05   #10
*majka*
Zakorzenienie
 
Avatar *majka*
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Nordrhein-Westfalen
Wiadomości: 7 451
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Dziewczynki jestescie super,dzieki bardzo,mam nadzieje,ze mi sie uda je zrobic,tak czy naczej,napisze co wykombinowalam i czy bylo zjadliwe Pozdrawiam...
__________________
*majka* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 13:25   #11
manolita
Zakorzenienie
 
Avatar manolita
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 571
Wpisy w blogu: 1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Cytat:
Napisane przez Nutka
dodaj do wody ciutke oleju liście bedą "miększe" i nie bedą się tak rozrywały
Nutko, wspaniała jesteś , dzieki za dobra rade
__________________
będzie tak jak chcę
Matusio
Tomcio


mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 19:51   #12
sonja1
Rozeznanie
 
Avatar sonja1
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 679
GG do sonja1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Cytat:
Napisane przez Nutka
dodaj do wody ciutke oleju liście bedą "miększe" i nie bedą się tak rozrywały
No a ja ten tekst chciałam przepisywać!!!! Jest naprawdę krok po kroku, tak samo robi moja mama i są przepyszne
sonja1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-13, 20:58   #13
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 144
GG do BeataWi
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku poszukiwany!

Nutko do "Golabkow inaczej" sprobuj kiedys cebule podpiec na zloty kolor, smakuja jeszcze lepiej
Ja robie golabki (te tradycyjne) z kapusty wloskiej, liscie oddzielam przed gotowaniem, nastepnie wrzucam do gotujacej sie i osolonej wody na kilka minut i odcedzam. Farsz przygotowuje podobnie jak podala Justyna tylko bez majeranku i zamiast je gotowac podpiekam z obu stron na patelni (na margarynie) nastepnie dolewam troszeczke wody, przykrywam i dusze jeszcze kilka minut. Osobno przygotowuje sos pomidorowy, ktorym polewam gotowe golabki. Pychota
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 15:28   #14
eweczka
Przyczajenie
 
Avatar eweczka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 12
GG do eweczka
Gołabki :)

Bardzo lubie jesc i gotowac chociaz moze tego po mnie nie widac ostatnio zrbiłam gołabki i postanowiłam sie z wami tym podzielic jedlismy je 3 dni ale byly pyszne

Przepis
Składniki:
- szt. 1, kapusta włoska, lub biała
- 60dag lub więcej, mięsa mielone, najsmaczniejsze jest wołowe
-3 torebki ryżu,
- 2 duże cebula,
- 1 papryka, może być różnokolorowa,
- przyprawy: bazylia i przyprawa do mięsa mielonego z Knorra, poza typowymi czyli pieprzem i solą i vegeta
- 1 jajko do utrzymania farszu

Jak przyrządzić?
Kapusty włoskiej nie gotujemy, ponieważ ona i tak już jest wystraczająco miękka. Należy tylko ją umyć i wyciąć środek. Biała obgotowujemy i csiagamy liscie, wycinamy nerw i gotowa
Gotujemy ryż, a w międzyczasie smażymy na oliwie: pieczarki i cebulę, przyprawiamy to ziołami etc. Całos mieszamy z miesem, oczywisce wszytsko musi byz chłodne nie ciepłe bo sie rozpynie

Gdy na patelni smażą się warzywa, to w naczyniu przygotowujemy mielone mięso, do którego wbijamy jedno jajko i przyprawę do mięsa mielonego.

Ugotowany ryż i usmażone (uduszone) warzywa dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy i na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.

Na liściu kapusty kładziemy przygotowany farsz i wkładamy do brytfanny wyłożonej liśćmi kapusty. Gdy wszystkie gołąbki znajda się w brytfannie, to zalewamy to wszystko wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Dusimy na wolnym ogniu ponad godzinę.
Na gołąbki mozna położyć także kapustę kiszoną i żeberka, wtedy jest piękny aromat.

Potrzebne przybory:
Brytfanna, miska, patelnia.
Danie jest przepyszne i nie jest typowe tzn. mięso mielone i ryż.
Podawać z sosem pomidorowym lub innym, pieczywem lub ziemniaczkami.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pht.20155.jpg (8,3 KB, 1808 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pht.20157.jpg (7,6 KB, 1799 załadowań)
eweczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 15:49   #15
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Dot.: Gołabki :)

Gołąbki- uwielbiam.
U mnie jednym z podstawowych składników farszu jest czosnek
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 15:52   #16
eweczka
Przyczajenie
 
Avatar eweczka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 12
GG do eweczka
Dot.: Gołabki :)

ja daje ale taki w proszku) pozdrawiam
eweczka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 10:11   #17
baja_86
Zakorzenienie
 
Avatar baja_86
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 5 890
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Dziewczyny, jesli macie mikrofalowke to mozecie kapuste sparzyc wlasnie w mikrofalii, a nie w garnku. Jest o wiele szybciej i nie trzeba sie tak meczyc.Ja wkladam kapuste i ustawiam na kilka minut, potem po jakims czasie tylko sciagam sparzone juz liscie i reszte kapusty wkladam ponownie.
baja_86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 10:30   #18
*majka*
Zakorzenienie
 
Avatar *majka*
 
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Nordrhein-Westfalen
Wiadomości: 7 451
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Oo,moj stary watek
Chcialam tylko dodac,ze golabki zrobilam tylko raz,bylo baaaaardzo duzo roboty (jak dla mnie ) ale wszystko sie udalo,poza sosem i byly troche malo slone.
Mam w planach zrobic znowu golabki,ale tym razem kupie doprawione mieso i gotowy sos pomidorowy
Pozdrawiam serdecznie
__________________
*majka* jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 06:14   #19
Auria
Przyczajenie
 
Avatar Auria
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Olympia WA
Wiadomości: 2
GG do Auria Wyślij wiadomość przez Yahoo do Auria
Question Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

A mozna golabki zamrazac???
__________________
Wylaczcie ten deszcz!!
Auria jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 12:54   #20
baja_86
Zakorzenienie
 
Avatar baja_86
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 5 890
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Cytat:
Napisane przez Auria Pokaż wiadomość
A mozna golabki zamrazac???
jasne, że tak
chociaż mi osobiście już tak nie smakują
baja_86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 19:38   #21
olkag7
Raczkowanie
 
Avatar olkag7
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 64
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

ooo nie, ja dzisiaj jadłam gołąbka, a miałam się odchudzać!:p
olkag7 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 10:06   #22
Sylwia 2186
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: gdzie nogi poniosa
Wiadomości: 246
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

ja robie dziś gołąbki, są dosy pracochłonne robie je jak mam wolne, np w niedziele, tylko że dzis robie je pierszy raz z kapusty nie białej a włoskiej. zobaczymy co z tego bedzie
Sylwia 2186 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 11:30   #23
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 232
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Gołabki to moje hobby
Robię często, mniej więcej tak jak pisano wyżej. Jak by się zastanowić-w moim przypadku-bardziej pracochłonne są pierogi.
__________________
www.pustamiska.pl POMÓŻMY ZWIERZAKOM -KLIKAJMY....

2014r.-54
2013r.-118
2012r.-108
2011r.-84
Ata77 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 18:35   #24
ellish
Zakorzenienie
 
Avatar ellish
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 4 105
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Mnie rowniez szybciej i łatwiej robi sie gołąbki. Właśnie wczoraj zrobiłam 20 gołąbków (bezmięsnych), zamroziłam i mam danie na kilka razy
__________________


Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2009-11-08 o 18:37
ellish jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 15:01   #25
Sylwia 2186
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: gdzie nogi poniosa
Wiadomości: 246
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

a wiec gołąbki wyszly super!!! dla mojego tez smakowały
Sylwia 2186 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 06:28   #26
Kropelka20
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 7
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

http://kuchniamajki.bloog.pl/id,4591...my-,index.html
To jest przepis na gołąbki.
Kropelka20 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 15:48   #27
clodin
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomości: 1
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Ja robie gołąbki z mięsem i kasza jeczmienna duzo lepsze moim zdaniem niz z ryżem,kapuste włoska obieram z liści i wrzucam na moment do wrzątku.Potem nakładam farsz i zwijam kłade na blaszke ciasno obok siebie polewam delikatnie olejem i obsypuje papryka słodka.Daje do piekarnika 150 st.ok 45 min.Gołabki są rowniez upieczone.Smacznego!
clodin jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 17:46   #28
renekmgb
Raczkowanie
 
Avatar renekmgb
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 390
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Nigdy nie robiłam gołąbków a mam wielką ochotę Skorzystam z Waszych przepisów. Powiedzcie mi, z czym podajecie gołąbki oprócz sosu? Ja jadłam kiedyś z ziemniakami i bardzo mi smakowały a później wszyscy się dziwili, że gołąbków nie podaje się z ziemniakami...
renekmgb jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 08:46   #29
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 4 517
GG do LadySith
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Cytat:
Napisane przez renekmgb Pokaż wiadomość
Nigdy nie robiłam gołąbków a mam wielką ochotę Skorzystam z Waszych przepisów. Powiedzcie mi, z czym podajecie gołąbki oprócz sosu? Ja jadłam kiedyś z ziemniakami i bardzo mi smakowały a później wszyscy się dziwili, że gołąbków nie podaje się z ziemniakami...
u mnie się podaje same gołąbki - w środku jest ryż więc zapychać jakiś już w daniu jest ;p poza tym nie wyobrażam sobie połączenia ryżu z ziemniakami. tylko sos [pomidorowy albo grzybowy]
__________________
Mati - mój skarb
------------------------
May the Dark Side...
LadySith jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 13:00   #30
oryginalna11
Raczkowanie
 
Avatar oryginalna11
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Coleraine, Irlandia Północna
Wiadomości: 173
Dot.: Przepis na golabki-krok po kroku!

Ja właśnie robie gołąbki Nie wiem czy ktoś juz to napisał ale żeby się liście nie łamały wystarczy wyciąć głąb ze środka i nie doprowadzać do całkowitego ugotowania tylko zaparzać liście. Pyszne są gołąbki z kapusty pekińskiej tylko trzeba trafić na taką z wilkimi liśćmi pozdrawiam
oryginalna11 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!