![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak wpisać nazwisko na zaproszeniu :)
Hej dziewczynki, pomóżcie mi w takiej oto sprawie.
Zapraszam na ślub małżeństwo, ale żoneczka ma podwójne nazwisko bo swoje panieńskie i po mężu. No i jak kurcze to napisać tak? Weronika Nowak-Kowal i Bartosz Kowal z rodziną a może tak Weronika i Bartosz Kowal z rodziną Jak będzie dobrze ? ![]() Aha Nowak to jej panieńskie a Kowal po mężu
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak wpisać nazwiko na zaproszeniu :)
Hej
Ja bym wpisała Weronika i Bartosz Kowal, ale to tez zalezy jak bliska to rodzina. Weronika Nowak-Kowal to jak dla mnie za bardzo oficjalnie. W moim przypadku jest tak ze zapraszam kuzyna z dziewczyna i poniewaz bardzo ja lubie to napisze : Piotr Kopiec z Andreą, bo wiem na pewno ze gdyby z kims mial przyjsc to tylko z nia. Mam sytuacje w rodzinie ze kuzynka mieszka z chlopakiem, ale nie znam jego nazwiska wiec pisze tylko imie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja od dwóch lat jestem zaręczona i ostatnio mój narzeczony dostał zaproszenie na ślub z osobą tow. bo to nie jest bliska rodzina i nieznają mnie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
a ja chyba wpisałabym Weronika i Bartosz Kowal z dziećmi (jeśli maja )
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popieram w całości. ![]() Podwójne nazwisko to pisze się, ale na papierach urzędowych. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja również napisałabym: Weronika i Bartosz Kowal z dziećmi.
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo, właśnie tak zrobię
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
najbardziej logiczna stosowna jest wersja ; Weronika i Bartosz Kowal z dziecmi.
drugie nazwisko ( znaczy panienskie ) jest zbedne. jest natomisat istotne w dokumentach, urzedach. aga , moim zdaniem powinnas napisac imie i nazwisko kuzyna oraz imie i NAZWISKO jego dziewczyny. Czy naprawde tak trudno zadzwonic do kuzyna i zpaytac sie o nazwisko dziewczyny. czy tez w drugim przypadku do kuzynki i zapytac sie o nazwisko chloapka ? Ja w maju bylam na weselu kuzynki mojego narzeczonego, mieszkam z nim od roku, planujemy w przyszlym roku slub, a dziewczyna napisala na zaproszeniu " z osoba towarzyszaca". Nie wykazuje sie tym zbyt wielkiego szacunku. A jaki problem bylo jej zadzownic do swojej cioci ( czyli mamy mojego TZ) czy nawet jej wlasnej babci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Własnie mnie tez podobne sytuacje irytują!!! znajomi mojego (wtedy narzeczonego) napisali na zaproszeniu R z osoba towarzyszącą, chociaż doskonale wiedzieli, ze jest ze mna, znali imię i nazwisko... a jednak... wydaje mi się ze chcieli w jakiś sposób mnie ponizyć... bo przyjaciółką panny młodej jest była narzeczona mojego ukochanego...
I ostatecznie nie poszlismy na wesele... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
aga , moim zdaniem powinnas napisac imie i nazwisko kuzyna oraz imie i NAZWISKO jego dziewczyny.
Czy naprawde tak trudno zadzwonic do kuzyna i zpaytac sie o nazwisko dziewczyny. czy tez w drugim przypadku do kuzynki i zapytac sie o nazwisko chloapka ? Ja w maju bylam na weselu kuzynki mojego narzeczonego, mieszkam z nim od roku, planujemy w przyszlym roku slub, a dziewczyna napisala na zaproszeniu " z osoba towarzyszaca". Nie wykazuje sie tym zbyt wielkiego szacunku. A jaki problem bylo jej zadzownic do swojej cioci ( czyli mamy mojego TZ) czy nawet jej wlasnej babci.[/QUOTE] Zgadzam się całkowicie. Można przecież zadzwonić i zapytać o nazwisko. Tak będzie i bardziej elegancko i przyjemniej dla osób, które zapraszamy. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nie ma nic poniżającego w tekście zaproszenia "Jan Kowalski z osobą towarzyszącą" .
Oczywiście jeśli zna się imię i nazwisko partnera/partnerki to ładnie i na pewno miło będzie tej osobie jeśli znajdzie się oficjalnie na zaproszeniu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
oj to ja jednak do tych podwojnych nazwik podeszlabym z troche innej strony:
skoro kobieta ma podwojne nazwisko, ale zapraszam malzenstwo, to zeby uniknac jakiegokolwiek obrazanie sie itp. (wiadomo, jacy sa ludzie...) ![]() natomiast, jezeli planujesz robic wizytowki na stol lub cos podobnego to wtedy juz koniecznie podwojne nazwisko!!! ![]() w koncu po cos sobie to panienskie kobieta zostawila... no i koniecznie imie i nazwisko osoby towarzyszacej - wtedy na pewno nie poczuje sie, jakby byla "na doczepke"... no chyba, ze jest to jakis calkiem "swiezy" towarzysz i nie bylo ci danym go/jej spotkac, uslyciec itp.
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Adresowanie zaproszen
Mam problem dotyczacy adresowania zaproszen slubnych. W wyszukiwarce znalazlam wiele na temat zaproszen - gdzie je kupic, co napisac itd. Nie wiem jednak, gdzie umiescic ich adresata - czy wypisuje sie z imienia i nazwiska osoby zapraszane na kopercie a w srodku, tzn. w samym zaproszeniu np. wierszyk i informacja gdzie odbedzie sie uroczystosc
(np. Agata... i Pawel...serdecznie zapraszaja Panstwa na uroczystosc zawarcie zwiazku malzenskiego, ktora odbedzie sie dnia...o godzinie...w...Po uroczystosci zaslubin milo bedzie nam goscic Panstwa na przyjeciu weselnym w....), czy tez nalezy w samym zaproszeniu wymienic z imienia i nazwiska osoby zapraszane (czyli zamiast slowa "Panstwo" wypisac zapraszane osoby z imienia i nazwiska)? Mam nadzieje, ze nie zakrecilam za bardzo ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Adresowanie zaproszen
J uniknęłam podwójnego pisania nazwisk, zamówilismy zaproszenia jednakowe dla wszystkich, a nazwisko było na kopercie. Przeciwna była temu teściowa- co to za zaproszenie! (zreszta czemu ona nie była przecowna...) Ale dla mnie przekaz byl jasny!- dla tego, czyje nazwisko widnieje na kopercie, komu je wręczam!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za odpowiedz Elu
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
no ja akurat mialam indywidualnie dla kazdej pary wypisywane ale to po prostu wynikalo z tekstu jaki byl...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
WOW! Co za genialny pomysł!!! Mam nadzieję, że u mnie niekt się nie będzie tego czepiał i zdołam skorzystać. Taki prosty, a tyle ułatwia!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odręcznie natomist wypisałam zaproszenia dla koleżanek z pracy. Kupiłam w empiku + złoty cienkopis, ale to dlatego że im dałam zaproszenia zanim zamowiłam resztę. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja również zamawiałam zaproszenia przez internet i w mailu dołączyłam listę gości zapraszanych tylko na ślub oraz osobną na ślub+wesele w odpowiedniej formie (chodzi o odmianę, bo nazwiska miały być w dopełniaczu:P). Moje zaproszenia mają nazwiska w środku, czyli ....zaprosić Sz. P. Aleksandrę Jana Nowaków.... Osoba wykonująca zaproszenia była otwarta na wszelkie sugestię, więc myślę, że kwestia słowa "zaproszenie" jest do obgadania z wykonawcą. Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Osobiście uważam, że sposób wypisania zaproszonych tylko na kopercie - jest prosty łatwy szybki i pewnie trochę tańszy ale mało elegancki, moge nawet powiedzieć że mało taktowny
- takie zaproszenia wysyłamy raz w życiu (przynajmniej powinnismy ![]() każdy ma jednak swoje wyobrażenie na ten temat, nie neguje Waszego pomysłu - mam tylko inne zdanie
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaproszenia wypisywane odręcznie otrzymywałam, kiedy nie było jeszcze takiego wyboru zaproszeń jak dziś, same gołąbki na kredowym papierze, kupione w piśmienniczym lub "Veritasie". Myślę , że gdybym przejrzała zaproszenia z ostatnich 5-6 lat nie znalazłabym żadnego z iminnym wpisem w środku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja również miałam identyczne zaproszenia dla wszystkich, jedynie imię i nazwisko było drukowane na kopertach. Oczywiście odpowiednio dobrana czcionka, kolorystycznie i stylowo. Imiona i nazwiska na kopertach drukowałam sama, bo zaproszenia miałam wydrukowane z drukarni.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dziekuje Wam za wszystkie wasze opinie i porady!!!
![]() Istnieje tyle rzeczy o ktorych nie ma sie pojecia, a kazda drobnostka jest wazna. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
![]()
tez mam z tym problem lada dzien wypisywanie zaproszen a ja nie wiem jak napisac... mojegoznazyczonego kuzyn ma 2 dzieci i mieszka ze swoja wlasnie nie zona tylko konkubina jak mam napisac Krzysztof P z renata idziecmi :/ a znajomych np jan kowalski z anna nowak??sama nie wiem papa
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja napisałabym Krzysztof XY z os. tow. i dziećmi.
Przed slubem byłam z moim mężem parą przez 7 lat, "zaliczylismy" w tym czasie kilka wesel i mimo że wszyscy o nas wiedzieli to tylko raz dostałam zaproszenie z dwoma naszymi imionami (rok temu), ale wcale sie nie obrażałam na XY z os. tow. Małżeństwem nie bylismy, wiec do dnia danego wesela moglismy sie 5 razy rozstać i wybrać sobie inną osobę towarzyszącą. Mój kolega na dzien przed moim weselem pokłocił się z dziewczyną, na szczęście wesele ich pojednało ![]() Wszystkie wolne związki prosiłam jako Zosia z os tow. i Jan z os. tow.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja mam podwójne nazwisko, kiedy ktoś nas zaprasza na wesele to pisze jedno nazwisko po mężu. Dziwnie odebrałabym gdyby ktoś przy moim imieniu napisał mi dwa nazwiska.
A co do dzieci, to miło jest też napisać imiona dzieci. np. Anna i Krzysztof Kowalscy z Kasią i Olą Znajomych nie małżeństwo pisałam np. Małgorzata Nowak i Adam Kowalski A konkubinat można napisć: Krzysztof Kowalski i Anna Nowak z dziećmi( lub imiona dzieci). |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
![]()
ja zrobie to tak ... napsze krzysztof i renata z dziecmi bez nazwiska pzreciez sami zanosmy im zaproszenia i chyba sie nie obraza a reszte bede pisac z osoba towrzysz.a na zaproszenia gdzie sa moi bardzo bliscy znajomi i on i ona
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:08.