|
|||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ | Lista userów | Kluby | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze wiadomości | Oznacz fora jako przeczytane |
| Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Kobitki
czy znacie sprawdzony przepis na czerwony barszczyk???? chciałabym go podać z krokietami w sobotę ,ale jak slowo daję niby prosty przepis a ja zawsze go spaszczę antytalent ze mnie przełokropny, kobitki wpomóżcie mnie jakimś przepisem na tą zupkę . |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Przepis na czerwony barszcz????
U mnie w domku zazwyczaj jada się krokiety z czystym barszczykiem bez śmietany, a już najczęściej z takim z torebki Ale można samemu też ugotować Ja zawsze gotuje taki ze śmietanką, ale może da się z tego zrobić wersje do krokietów??Do garnka wrzucam jakieś mięsko i robię wywar. Buraczki obieram i rkoje na plasterki i posypuje kwaskiem cytrynowym (zeby buraczki puściły soczek ). Dodaje buraki do wywaru, doprawiam do smaku i gotuję na średnim ogniu. Często też dodaje taki koncentrat buraczany ze słoiczka (barszczyk jest dużo smaczniejszy). Zabielam smietaną i jem![]() Zyczę smacznych krokiecików i barszczyku
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
BARSZCZ CZERWONY
- porcja mięsa z kośćmi - 2 marchewki - pietruszka - kawałek selera - mały por - cebula - ok. 40-50 dag buraków (ok. 4-5 średnich buraczków) - kwasek cytrynowy (ewentualnie ocet jabłkowy) - majeranek, sól, pieprz - cukier - ewentualnie śmietana (do barszczu zabielanego) Buraki należy umyć, zalać wrzątkiem gotować ok. 40 minut. Ugotowane odlać i wystudzić. Obrać ze skórki i zatrzeć na tarce do jarzyn. W dość dużym garnku zagotować wodę, włożyć mięso i gotować, aż będzie miękkawe. Dołożyć obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotować wszystko razem do miękkości (ok. 30 minut). Wyjąć z wywaru mięso i warzywa. Do garnka włożyć starte buraki. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać ok. pół łyżeczki kwasku cytrynowego (ewentualnie octu), ok. 2 łyżki cukru oraz przyprawić solą i pieprzem. Następnie barszcz należy przecedzić przez durszlak i przyprawić majerankiem. UWAGA!!! Jest to barszcz czysty, podawany w filiżankach z dodatkiem np. słonych paluszków albo na talerzu- wtedy z uszkami lub pasztecikami. Do czystego barszczu można też dodać śmietanę. Taki zabielany barszcz podajemy na talerzu z osobno ugotowanymi ziemniakami, z fasolą Jaś lub z jajami ugotowanymi na twardo. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzięki
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Moim wypróbowanym zdaniem, zamiast kwasku cytrynowego, znacznie lepiej jest dodać do smaku koncentrat buraczany- z w butelek, bodajże z Łowicza.
Do barszczu, jeśli ktoś lubi ,można dodać też zmiażdżony ząbek czosnku (pod koniec gotowania). |
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Ugotuj rosolek odcedź miesko , warzywa i do wywaru dodaj zakwasu z butelki (do kupienia np w warzywniakach i spozywczych) ,dosmacz,sola ,pieprzem i ciutka no cytryny (jak nie chcesz kwasku) mozna dodac czosneczku.
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15617
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
akurat dziś robiłam barszczyk i krokiety:P to był taki zwykły obiadek dla pracujących rodziców i brata (jako, ze studia zaczynają się od października - narazie udaję gospodynię.. obiadki i te sprawy
)..... a że to był taki zwykły codzienny obiad, to nie chciało mi się wysilać... więc krokiety z pasztetem drobiowym , a barszczyk na kostkach rosołowych:P (bulion z kostek, do tego buraczki w plastry, wygotować, odcedzieć i dodać trochę tego koncentratu barszczowego z butelki:P )i tak wszyscy zachwalali:PP |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
moja mama dodaje octu do barszczu zamiast soku z ctryny - jak wydedukowałam
w celu wzmocnienia smaku i koloru.
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
ja daję do 1,5 kg burakow na 1 porcję barszczu, nie użwam dodtków ze sloikow bo moja corcia ma refluks. a ocet stosuję winny
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Barszczyk dietetyczny:
1 średnią cebulkę zeszklić na oleju i wrzucić do garnka z wodą, dodać 40dag buraczkow obranych i pokrojonych w ćwiartki, dorzucić: majeranek sól 2 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego listek laurowy kwasek cytrynowy Generalnie jesienną porą gotuje olbrzymi gar buraków bez obierania (tylko umyte), potem je obieram, wrzucam do zmielenia [maszynka do miesa z przystawka do krojenia warzyw]. W wielkiej miednicy doprawiam, dolewam octu, w słoiki i pasteryzacja. Zimowy dietetyczny barszczyk: słoik + przyprawy + woda. Dorzucić kotlecika, ziemniaczki i obiad jak sie patrzy w pół godziny
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Mam ten sam problem . Jak ugotuje obrane buraki to barszcz jest różowy a nie czerwony. Gotowac osobno buraki , czy tylko buraki do zupy wrzucić ze skorkami (wyczyszczonymi) ?
wszędzie pisze gotować buraki obrane ale on wtedy nie wychodzi taki jak ma być (kolor) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
ja daje jeszcze bardzo bardzo duzo czosnku
a jak nie mam czasu na gotowanie buraków to robie z tartych ze sloika- barszcz ekspresowy
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
A ma może ktoś przepis na barszcz czerwony bez gotowania???
![]() Ja gdzieś zapodziałam
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moje gotowanie
|
|
|
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:42.

czy znacie sprawdzony przepis na czerwony barszczyk???? chciałabym go podać z krokietami w sobotę ,ale jak slowo daję niby prosty przepis a ja zawsze go spaszczę
antytalent ze mnie przełokropny, kobitki wpomóżcie mnie jakimś przepisem na tą zupkę .