Mocznik W KREMIE?????? help - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki Tutaj możesz zadać pytanie kosmetyczce, wymienić się doświadczeniem, opowiedzieć o swojej pielęgnacji.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-19, 23:27   #1
Martek88
Zadomowienie
 
Avatar Martek88
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 701

Mocznik W KREMIE?????? help


własnie dostałam krem firmy Mincer
do cery tłustej z serii Young. Zauwazyałm, ze zawiera dosyc chyba nietypowy składnik czyli MOCZNIK
brzmi groźnie jakby w kremie był mocz
czy ktoras z wizazanek udzieli mi jakiejs wskazówki???
Martek88 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-19, 23:35   #2
Martek88
Zadomowienie
 
Avatar Martek88
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 701
Dot.: Mocznik W KREMIE?????? help

up up nikt nie wie jakie jest działanie mocznika na skóre?
Martek88 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-19, 23:46   #3
burn-it-up
Zakorzenienie
 
Avatar burn-it-up
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Wrocław :)
Wiadomości: 7 854
GG do burn-it-up
Dot.: Mocznik W KREMIE?????? help

Ja na zrogwacenie przymieszkowe miałam krem(Xerial) z 50% zawartością mocznika właśnie i wnioskuję z tego że mocznik ma działanie zmiękczająco-złuszczające.mogę się jednak mylić bo nie jestem ekspertem
__________________
Mój kosmetyczny blog
burn-it-up jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-19, 23:49   #4
palomino
Zakorzenienie
 
Avatar palomino
 
Zarejestrowany: 2002-06
Lokalizacja: spod kamienia
Wiadomości: 3 165
Dot.: Mocznik W KREMIE?????? help

Cytat:
Napisane przez Martek88
up up nikt nie wie jakie jest działanie mocznika na skóre?
cześć
tak naprawdę nie ma się czym stresować jesli chodzi o mocznik. Mocznik w kosmetykach ma działanie zmiękczajace (silnie lub słabo w zależności od stęzenia), nawilżające i łagodzące
Uzywany jest w wielu kosmetykach, w tym aptecznych (lierac, SVR)

pozdrawiam
__________________
Nawet najdłuższa podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku.
palomino jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-20, 00:08   #5
d'ou vient le vent
Zakorzenienie
 
Avatar d'ou vient le vent
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 880
Wpisy w blogu: 11
Dot.: Mocznik W KREMIE?????? help

Mocznik:
Mocznik (karbamid, ang. urea) - CO(NH2)2 diamid kwasu węglowego. Tworzy bezbarwne kryształy bez zapachu o temperaturze topnienia 133 ° C.

Mocznik był pierwszy związkiem organicznym zsyntetyzowanym z całkowicie nieorganicznych substratów (1828) w wyniku ogrzewania cyjanianu amonu:

NH4NCO ——> H2N-CO-NH2

czym dowiedziono niesłuszność teorii "siły życiowej", rzekomo potrzebnej do syntezy związków produkowanych przez żywe organizmy.

W przemyśle mocznik jest otrzymywany w bezpośredniej reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem.

Jest to końcowy produkt przemiany białek i innych związków azotowych w organizmie. Jest wydalany z moczem, a w niewielkich ilościach z potem.

Jest stosowany jako surowiec w produkcji tworzyw sztucznych, do produkcji nawozów sztucznych, leków i kosmetyków.
(to jest z wikipedii - http://pl.wikipedia.org/wiki/Mocznik)

To że w kremie jest mocznik wcale nie znaczy że są to siuśki

PZDR Natalia
__________________

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-20, 00:10   #6
Martek88
Zadomowienie
 
Avatar Martek88
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 701
Dot.: Mocznik W KREMIE?????? help

Dziekuje serdzecznie za szybką odpowiedz
posmarowałam sie wlasnie kremikiem bez obaw
Martek88 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-20, 09:42   #7
Smoczyca
Zakorzenienie
 
Avatar Smoczyca
 
Zarejestrowany: 2003-04
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 4 575
GG do Smoczyca
Dot.: Mocznik W KREMIE?????? help

Był ostatnio taki wątek o suchych stopach i kremach do nich - ktoś odkrył w składzie mocznik i się szokował, przytoczę moją wypowiedz z tamtego wątku:

To znakomity nawilżacz, jeden ze składników NMF (naturalny czynnik nawilżający), normalnie obecny w skórze, reguluje procesy rogowacenia, wiąże wodę w skórze. Dodaje się go do balsamów, kremów do twarzy. W dużych stężeniach złuszcza dlatego dodaje się go do kremu do zrogowaciałych nóg (tak jak we wspomnianym Xerialu). W kremach do twarzy też jest (np Xerial Visage).
Smoczyca jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - Pytania do kosmetyczki


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.