Składnik w pudrze - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Analiza działania składników kosmetyków, ich skuteczności i wpływu na zdrowie. Również informacje na temat filtrów przeciwsłonecznych oraz kuracji kwasami.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-21, 15:31   #1
vilandra
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 5 813

Składnik w pudrze


Konkretnie chodzi mi o wyciąg z głogu. Co on daje?
vilandra jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 16:02   #2
ta_bletka
Raczkowanie
 
Avatar ta_bletka
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 449
Dot.: Składnik w pudrze

wyciąg z glogu ma wlasciwosci antyseptyczne.
ta_bletka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 16:34   #3
vilandra
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 5 813
Dot.: Składnik w pudrze

Cytat:
Napisane przez ta_bletka
wyciąg z glogu ma wlasciwosci antyseptyczne.
antyseptycznie? no nie wiem wewnętrznie to głóg jest na krążenie, ale zewnętrznie.....
vilandra jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 16:59   #4
ta_bletka
Raczkowanie
 
Avatar ta_bletka
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 449
Dot.: Składnik w pudrze

"Antyseptyczne własności propolisu i wyciągu z głogu oczyszczają skórę, utrzymując ją w czystości i stanie doskonałego nawilżenia. "

http://perfumy.bizz.pl/x_C_I__P_7014742-7010001.html

ta_bletka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 21:16   #5
justa79
Zakorzenienie
 
Avatar justa79
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Gdańsk/Sopot
Wiadomości: 4 062
GG do justa79
Dot.: Składnik w pudrze

Cytat:
Napisane przez vilandra
Konkretnie chodzi mi o wyciąg z głogu. Co on daje?
Głóg zawiera flawonoidy, związki karotenoidowe i trójterpenowe, pochodne puryny jak adenina i guanina oraz nukleozydy jak adenozyna i guanozyna, aminy, związki kumarynowe jak eskulina, fitosterole oraz garbniki, witaminy C i PP.
justa79 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 22:34   #6
d'ou vient le vent
Zakorzenienie
 
Avatar d'ou vient le vent
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 880
Wpisy w blogu: 11
Dot.: Składnik w pudrze

Nie odpuszczasz, co Basiu?

Tutaj jest trochę:
http://www.calivita.com.pl/cfnews/in...07&artnumer=11
"Głóg dwuszyjkowy
Crataegus oxyacantha

Występowanie: w Europie, Azji i Afryce Płn. W Polsce pospolity na zachodnich obszarach nizinnych oraz w niższych partiach górskich, często sadzony w parkach i ogrodach jako krzew ozdobny
Surowiec: kwiatostan wraz z towarzyszącymi liśćmi oraz owoc głogu
Podstawowe substancje czynne kwiatostanu: flawonoidy (np. witeksyna, izowiteksyna, hiperozyd, rutyna, kwercetyna i kemferol oraz ich połączenia glikozydowe), procyjanidyny, kwasy trójterpentynowe i polifenolowe, związki azotowe z grupy amin (np. cholina i acetylocholina), kumaryny, fitosterole i sole mineralne.
Owoce zawierają podobne substancje czynne, lecz w innych proporcjach, np. mniej flawonoidów, więcej procyjanidyn
Działanie: Już od wielu lat kwiaty i owoce głogu są bardzo popularnym surowcem roślinnym, stosowanym najczęściej w chorobach układu krążenia. Zawarte w nich związki czynne, działając rozkurczowo na naczynia krwionośne (zwłaszcza wieńcowe), umożliwiają właściwe dotlenienie tkanek oraz usunięcie szkodliwych metabolitów. Obecność kumaryn również zmniejszających krzepliwość krwi, korzystnie wpływa na przepływ krwi przez naczynia. Składniki głogu poprawiają także sprawność mięśnia sercowego, wzmagając siłę jego skurczów, z równoczesnym zmniejszeniem ich ilości. Dzięki temu serce zaczyna pracować ekonomiczniej, a wydłużone przerwy między skurczami, umożliwiają jego lepszy wypoczynek. Obserwuje się także łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zwiększenie ilości wydalanego moczu. Poprawa wydolności mięśnia sercowego korzystnie wpływa na zdolność adaptacyjną organizmu, polepsza nastrój, eliminuje stany depresyjne. Ponadto wyciąg z głogu działa uspokajająco przy nadmiernej pobudliwości, bezsenności i przemęczeniu, a powodując nieznaczne rozszerzenie naczyń mózgowych, umożliwia doprowadzenie do komórek mózgowych, wraz z krwią, zwiększonej ilości tlenu i substancji odżywczych.

Cenną właściwością przetworów z głogu jest ich powolne, łagodne, a jednocześnie długotrwałe działanie, bez ryzyka uszkodzenia ścian drobnych naczyń. Ma to duże znaczenie szczególnie w przypadku osób starszych, u których serce pracuje mniej wydajnie, często stwierdza się podwyższone ciśnienie krwi, a w tętnicach występują zmiany miażdżycowe, utrudniające krążenie.
Działania niepożądane: Może być bezpiecznie stosowany przez dłuższy okres czasu pod warunkiem przyjmowania odpowiednich dawek. Osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny zachować szczególną ostrożność."
(akurat tam informacje odnosiły się do leków - doustnych, a nie pudrów, no ale zawsze jakaś informacja)
Spotkałam się też z informacją że wyciąg z głogu chroni skórę (jako składnik kremów).

Jak coś znowu znajdę to zapodam

PZDR Natalia
__________________

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.