|
Notka | |
Dietetyka Forum poświęcone tylko i wyłącznie zdrowemu odżywianiu, dietom i suplementacji.
Tutaj dyskutujemy tylko o zdrowym odżywianiu, gdzie wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa omawianych diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. Diety poniżej 1000 kcal mogą być opisywane jedynie w Krzywym Zwierciadle. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
nietolerancja pokarmowa
Witam wszystkich,
Miałam ogromne problemy z trądzikiem. Lekarz po zastosowaniu silnych leków, które pomogły w 75%, stwierdził, ze powód moze być tylko jeden: nietolerancja pokarmowa. W teście faktycznie wyszła mi nietolerancja na niektóre produkty: - gluten -pszenica -pszenica durum -żyto -kukurydza -jajko -papryka -ziemniaki - drożdże Muszę na 6 miesięcy odstawić te produkty. Stąd moje pytanie do was: Czy czeka mnie pieczenie chleba z mąki gryczanej/ ryżowej/ amarantusa/ gryki? Z tego co przeglądałam gotowe pieczywo bezglutenowe zawiera niestety kukurydze ( chyba, ze się mylę). Może trafiliście na jakieś fajne przepisy? Z góry wieeeelkie dzięki za wszelką pomoc!! PS. próbowałam zrobić naleśniki bez dodatku jajek, z mąki ryzowej....... Wszystko sie rozpadło ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: nietolerancja pokarmowa
Cytat:
Co do trądziku, odstawienie wszystkich zbóz i nabiału to podstawa. Cio chcesz piec? Nie lepiej jeśc naturalne prdukty? Zamiast tych cholernych przetworoznych subsytytów jedzenia? Mieso, ryby, jajka, warzywa, zdrowe tluszcze, owoce...to jest jedzenie. Poczytaj o trądziku i diecie przy nim stosowanej, jak chcesz moge podesłac sporo książek (po ang). Trądzik to nie jst choroba skóry...to jest znak o braku odpowiedniej równowagi hormonalnej, o nieprawidłowej florze bakteryjnej jelit i złej diecie.
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
z chlebem będzie raczej ciężko bo nawet jak jest bezglutenowy to ma mąkę kukurydzianą czy ziemniaczaną w składzie, albo jaja no i drożdże...
co do naleśników, to musi byc w nich coś co zwiąże masę- w tradycyjnym przepisie jest to jajko, a np. w wegańskim płatki owsiane, które zawierają już gluten za to czytałam też gdzieś że zamist jajka takim "spajaczem" masy może byc taki glutek z lnu podam przepis na nalesniki, który mam na komputerze, ale niesprawdzony i wymaga różnych nietypowych składników C. to cup- kubek ok. 235-240ml 1/2 C. dowolnej mąki bezglutenowej 1/3 C. mąki ryżowej 1/3 C. mąki z sorgo 1/3 C. ziemniaczanej lub zrobionej z tapioki skrobii (przy nietolerancji na ziemniaki raczej to drugie) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej (do kupienia w ekologicznych sklepach za ok. 5zł) 1 1/2 C. niekrowiego mleka (np. migdałowe, sojowe- przepis- lepiej zrobic, bo cena 8zł za litr powala, a łatwe w wykonaniu i wyniesie Cię z 50gr ) 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego+dodatkowo do posmarowania patelni (myślę, że można zastąpic zwykłą plantą) 1 siemieniowe "jajko" (1 łyżka zmielonego lnu, 3 łyżki wody) 1. Przygotuj "jajko"- zalej gorącą wodą len i dostaw na 5 minut do zagęszczenia. 2. Wszystkie składniki sypkie mąki, cukier, sól, skrobię, proszek, gumę ksantanową przesiej do miski. 3. Dodaj olej kokosowy i mleko, aromat waniliowy. 4. Rozgrzaną patelnie smaruj tłuszczem i wylewaj ciasto, smaż 2-4 minuty z każdej strony. ale poza tym mam jeszcze przepis na pancakesy lub gofry (przepis 2 w jednym, ale myślę, ze bez dodania sody można i by z tego zrobic naleśniki) 1 1/4 cup-158 gram mąki* 1/2 cup- 86 gram skrobii (z tapioki w Twoim przypadku) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub po jednej sody i proszku) 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1/4 cup niesłodzonego musu jabłkowego** 2 łyżki oleju 1 cup płynu-(np. mleko sojowe, lub woda+mleko, <samej wody raczej bym nie dawała>, sok)*** 1. Wymieszaj razem suche składniki 2. Razem wymieszaj mus jabłkowy, olej i 1/2 cupa płynu. Wlej mokare składniki do suchych i mieszaj, dodając powoli więcej płynu- do osiągnuęcia odpowiedniej gęstości. 3. a. żeby zrobic gofry, gofrownica musi byc bardzo nagrzana, a ciasto gęste, żeby się nie wylało z gofrownicy. 3.b. Żęby zrobic pancakes potrzbujesz trochę wiecej płynu (2-4 łyzki). Wylewasz małe porcje ciasta na patelnie (może byc deliatnie posmarowana tłuszczem), smażyc z obu stron na rumiano małe placki. 3.c. Nie ma tego w oryginalnym przepisie, ale możliwe że jeżeli nie dodasz sody i proszku, zrobisz rzadsze ciasto to da się zrobic naleśniki francuskie *dowolna bezglutenowa(np. gryczana, quinoa, jaglana, sorgo, amarantusowa, ryżowa) **mus jabłkowy- w zagranicznych przepisach pojawia się bardzo często- zamiennik tłuszczu czy jajek 1. Pokrojone jabłka wrzuc na wrzątek, gotuj ok 10 minut, wyciągnij z wody. 2. Obierz ze skórek, pokrój i zblenderuj dokładnie z odrobiną wody (można dodac cynamon) 3. wrzuc na patelnię i gotuj ok, 30 minut, mieszając żeby się nie przypaliło. 4. Gorące można wrzucic w słoioczki-to się "wciągnie" wieczko i będzie mogło trochę postac. *** do odpowiedniej konsystencji po prostu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie jadłam nabiału przez pół roku (dermatolog podejrzewała nabiał) i właściwie nic sie nie zmieniło w wyglądzie mojej skóry, teraz po testach wyszło, ze mogę jeść nabiał. Natomiast zrobiłam sobie "test własny" z jajkami. Zjadłam jajecznice i obserwowałam, po 2 dniach faktycznie wysypało mnie w okolicach ust (a "wysyp" w tym miejscu jest własnie oznaką, ze zostało to spowodowane jedzeniem- informacja dermatologa). Zgodnie z piramidą żywienia zboża są ważnym składnikiem naszej diety, mogę to co nie powinnam jeść zastapić np. mąką gryczaną czy z amarantusa- WŁAŚNIE ZNALAZŁAM PRZEPIS NA CHLEBEK ![]() ![]() Czy nie lepiej jeść naturalne produkty? oczywiście, ze warto tylko trzeba sie liczyc z tym, że te z ogródka niedługo się skończą, a z samów? nigdy nie wiadomo czym warzywka czy owoce były nawożone to raz, a dwa w dzisiejszych czasach też nie wiadomo ile szynki w szynce i ile mięcha w mięsie ![]() ![]() ![]() A co do hormonów: badania były robione przed braniem izotretynoiny i wszystko mam w normie ![]() Rubella!! dziękuję bardzo za przepisy!! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- taka ciekawa historia: http://www.izotek.pl/dyskusja_ogolna...aj_8327.0.html
Never let the fear of striking out keep you from playing the game Edytowane przez PaniP Czas edycji: 2012-10-06 o 17:25 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiesz, ja nie jem zboz od dawna, nabialu tez i zyje i mam sie ok. Izotek bralam rok, po 3 latach tradzik i tak wrocil, wczesniej bylo z 20 kuracji antybiotykami (zaczynalam w latach 90 tych), hormony i tona innych lekow. Prawidlowa dieta wyeliminowala problem...chociaz nietolerancji nie mam. Co do chleba to moze taki na bazie ziemia lnianego lub mak orzechowych? Ewentualnie mozesz probowac z pseudozbzami jak amarantus i quinoa. No i jest jeszcze ryz.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Heh, też brałam Izotek
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
U mnie tez ostatnio wykryto nietolarancję pokarmową a dokładniej glutenu. Nigdy tym się nie interesowałam ale czułam od jakiegoś czasu zmęczenie i liczne biegunki. Lekarz zasugerował że mogę mieć nietolerancję dlatego zrobiłam test genetyczny na cielikię i wyszedł mi pozytyw. Powoli przyzwyczajam się do nowej diety ale ciężko idzie bo uwielbiam makarony
![]() Edytowane przez MarzenkaH123 Czas edycji: 2016-02-08 o 13:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.