Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-08-19, 08:39   #1
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 876
Szafran...

Mam mały problem...dostałam małą puszkę szafranu w prezencie z podróży i kompletnie nie wiem do czego mogłabym go dodać, naczytałam się już trochę o nim, ale znalazłam tylko w jednej gazecie przepis na babeczki z szafranem.

Znacie może jakieś przepisy, do których mogłabym użyć szafranu?
Z góry dziękuję.
MrsVargas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 09:01   #2
Floe
Raczkowanie
 
Avatar Floe
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 209
Dot.: Szafran...

Mój znajomy jest fanem egzotycznych potraw z szafranem, więc wkleje ci tu jeden z jego ulubionych przepisów. Mam nadzieje, że będzie ci smakować Pozdrawiam

Kurczak po Turecku!

Składniki:
- 4 udka z kurczaka - pociete na kawalki
- puszka pomidorow albo 3 swieze bardzo dojrzale pomidory
- 2 cebule - posiekane
- 2 zabki czosnku - zmiazdzone
- lyzeczka mielonej kolendry
- 1/2 lyzeczki szafranu (najlepiej czerwony w postaci calych znamienitych slupkow krokusowatych, ale tez moze byc zolty czyli w proszku)
- 4 lyzki oliwy z oliwek
- 1 listek laurowy - pokruszony
- 2 swieze papryki
- 1/2 szklanki czarnych oliwek - osaczonych i pokrojonych
- szklanka kurzego bulionu
- 2 lyzki rodzynek - namoczonych w goracej wodzie przez min
- szklanka bialego ryzu
1/2 lyzeczki mielonego kminku
sol, pieprz, Tabasco do smaku

Wykonanie:
Usunac skore z kurczaka, natrzec sola i pieprzem. Odstawic na 1/2 h. Smazyc kurczaka w oliwie do zbrazowienia. Na oliwie pozostalej ze smazenia kurczaka smazyc cebule i czosnek. Dodac listek laurowy i kolendre. Dodac surowy ryz wymieszany z oliwa z oliwek. Wymieszac wszystko, dodac papryke. Po kilku minutach dodac pomidory, kminek, szafran i rodzynki. Wrzucic ponownie kurczaka. Wlac goracy bulion. Przykryc i dusic 10 min. Dodac oliwki i dusic dalej 10-15min do czasu az ryz sie ugotuje. Na koniec dodac kilka kropli Tabasco.
Floe jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 09:13   #3
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 876
Dot.: Szafran...

Mmmm....floe dziękuję brzmi smakowicie, na pewno zrobię w najbliższym czasie i zdam relację. A mogłabyś jeszcze poprosić znajomego o jakieś przepisy bo ja nie wiem kiedy ja tą puszeczkę zużyję...masa tego jest.....może jemu wyślę trochę pocztą hihihi
MrsVargas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 10:01   #4
Floe
Raczkowanie
 
Avatar Floe
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 209
Dot.: Szafran...

Oj koniecznie zdaj relacje jak zrobisz, bo ja sie jeszcze za zrobienie tego dania nie zabrałam, ale fakt zapowiada się znakomicie . Podpytam też kolege o jakieś inne przepisy. A szafran to przecież złoto wśród przypraw, najdroższa przyprawa, zatem jesteś szczęściarą, że dostałaś taki prezencik
Floe jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 10:03   #5
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 201
Dot.: Szafran...

Witaj MrsVargas

Dostalas wspanialy prezent !!! Ja kupilam szafran w Polsce i w srodku malenkiej torebeczki znalazlam 4 preciki !!!

Czytalam, ze szafranem mozna barwic ryz (ja barwie kurkuma, jest o wiele tansza niz szafran) na taki lekko pomaranczowy kolor. Ladnie to wyglada pozniej na talerzu. Dodaje sie go do ciast, ciasteczek, zup (nadaje kolor) i potraw z kuchni indyjskiej i arabskiej.

Jesli znajde jakies przepisy w swoich zbiorach zaraz je podam.

Pozdrawiam serdecznie.
keira24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 10:15   #6
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 876
Dot.: Szafran...

Cytat:
Napisane przez keira24
Witaj MrsVargas

Dostalas wspanialy prezent !!! Ja kupilam szafran w Polsce i w srodku malenkiej torebeczki znalazlam 4 preciki !!!

Czytalam, ze szafranem mozna barwic ryz (ja barwie kurkuma, jest o wiele tansza niz szafran) na taki lekko pomaranczowy kolor. Ladnie to wyglada pozniej na talerzu. Dodaje sie go do ciast, ciasteczek, zup (nadaje kolor) i potraw z kuchni indyjskiej i arabskiej.

Jesli znajde jakies przepisy w swoich zbiorach zaraz je podam.

Pozdrawiam serdecznie.
Tak, właśnie o barwieniu wiem i ostatnio barwilam ryż, ale ten szafran jest strasznie intensywny....strach się bać i trzeba bardzo uważać z tymi pręcikami hihih....ten szafran przyjechał z Grecji...keira mogę Ci wysłać trochę na pewno więcej niż 4 pręciki , bo ja tego do śmierci nie zużyję .
Pozdrawiem.
MrsVargas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 11:41   #7
Alexa70
Raczkowanie
 
Avatar Alexa70
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: nizina mazowiecka
Wiadomości: 58
Dot.: Szafran...

Szalchetna przyprawa..
świetny prezent...ech..
__________________
Życie jest piękne...

Alexa70 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 12:03   #8
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 201
Dot.: Szafran...

MrsVargas jestes kochana . Dziekuje za Twoja propozycje. Ale czy nie szkoda wysylac Ci na drugi koniec Polski tak cennej przyprawy? Na pewno Ci sie przyda. Chyba, ze kiedys rowniez bede mogla zrobic Ci jakis maly prezent. Wtedy bede mogla sie odwdzieczyc .

A z tego, co pamietam, to szafran rozpuszcza sie najpierw w odrobinie cieplej wody i dopiero dodaje do potraw.

Przejrzalam wlasnie strone Kamisa. Z tej firmy kupowalam szafran. Przytocz ich slowa, na temat tej przyprawy:

"Szafran, najcenniejsza przyprawa świata, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego. Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ususzone, delikatne znamiona jego kwiatu są warte złota, gdyż pozyskiwanie surowca jest zajęciem żmudnym. Ze znamion 150 tys. kwiatów otrzymuje się tylko 1 kg przyprawy. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak".

http://www.kamis.pl/x.pro/ModHomePage/DisplayHomePage/

Na ich stronie mozna znalezc tez kilka fajnych przepisow. Warto przejrzec.

Pozdrawiam serdecznie .
keira24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 17:09   #9
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 876
Dot.: Szafran...

Cytat:
Napisane przez keira24
MrsVargas jestes kochana . Dziekuje za Twoja propozycje. Ale czy nie szkoda wysylac Ci na drugi koniec Polski tak cennej przyprawy? Na pewno Ci sie przyda. Chyba, ze kiedys rowniez bede mogla zrobic Ci jakis maly prezent. Wtedy bede mogla sie odwdzieczyc .

A z tego, co pamietam, to szafran rozpuszcza sie najpierw w odrobinie cieplej wody i dopiero dodaje do potraw.

Przejrzalam wlasnie strone Kamisa. Z tej firmy kupowalam szafran. Przytocz ich slowa, na temat tej przyprawy:

"Szafran, najcenniejsza przyprawa świata, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego. Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ususzone, delikatne znamiona jego kwiatu są warte złota, gdyż pozyskiwanie surowca jest zajęciem żmudnym. Ze znamion 150 tys. kwiatów otrzymuje się tylko 1 kg przyprawy. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak".

http://www.kamis.pl/x.pro/ModHomePage/DisplayHomePage/

Na ich stronie mozna znalezc tez kilka fajnych przepisow. Warto przejrzec.

Pozdrawiam serdecznie .
Keira naprawdę chętnie się podzielę, bo czuję że u mnie się zmarnuje , możesz mi przysłać na PM swój adres i w poniedziałek bym Ci wysłała, to naprawdę żaden kłopot
MrsVargas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 17:56   #10
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 201
Dot.: Szafran...

Mrs Vargas bardzo Ci dziekuje . Jestes kochana.

Mam tylko jeden malenki problem. Czy PM to prywatny mail? Nie bardzo sie orientuje, jak mam wyslac Ci moje dane. Bede wdzieczna za pomoc.

Buziaki.
keira24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 18:10   #11
MrsVargas
Wtajemniczenie
 
Avatar MrsVargas
 
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 2 876
Dot.: Szafran...

PM private message, ale powinna napisac prywatne wiadomosci, gapa jestem. Ale mozesz od razu mailem, gosiaaa82@o2.pl
MrsVargas jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 18:42   #12
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 201
Dot.: Szafran...

Dzieki serdeczne. Juz wyslalam.

Buziaki .
keira24 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!