Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-08-27, 12:49   #1
MonisiaPP
Raczkowanie
 
Avatar MonisiaPP
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Gdynia
Wiadomości: 268
GG do MonisiaPP
Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Mam problem z ta piana! probuje ubic piane z kisielem zeby polac ciasto i nie wychodzi! Prosze o rady! Co moge zrobic?
MonisiaPP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-27, 12:54   #2
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Smile Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Cytat:
Napisane przez MonisiaPP
Mam problem z ta piana! probuje ubic piane z kisielem zeby polac ciasto i nie wychodzi! Prosze o rady! Co moge zrobic?
Pianę ubijamy osobno, gdy jest juz sztywna, wsypujemy kisiel i ubijamy składniki razem jeszcze kilka sekund, do całkowitego ich połaczenia.
Jeśli natomiast proszek wsypiesz do surowych, nieubitych białek, czynność sie nie uda.
Inne wskazówki: białka ubiajają sie szybciej, jeśli uprzednio jaja umieścimy na kilka minut w ciepłej wodzie, a takze dosypać szczypte soli.
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-27, 12:55   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Przede wszystkim dokładnie,brdzo dokładnie oddziel białko od żółtka .Nie moze byc ani ciutki żółtka bo bialko nie ubije sie na porządna pianę !!!! Możeż do białek dodać szczypte (ciut ciut) soli i wtedy bialko na pewno ubije sie na sztywna piane takaże mozna odwrócic miske do góry "nogami" a piana i tak nie wyleci
Ta szczypta soli nie psuje smaku bo ja tak robie np do bezów i nic tej soli nie czuć ...
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-27, 13:05   #4
mamaela
Raczkowanie
 
Avatar mamaela
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 58
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

święta prawda - szczypta soli działa cuda - przy śmietanie także, a przy koglu-moglu masa ma ciemniejszy (ładniejszy) kolor. Tak przynajmniej mówiła moja babcia, a ja nie zauważam różnicy, bo zawsze ją dodaje.
Dajcie znać, czy to przwda
mamaela jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-27, 13:48   #5
MonisiaPP
Raczkowanie
 
Avatar MonisiaPP
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Gdynia
Wiadomości: 268
GG do MonisiaPP
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

dzieki! Jestescie niezastapione!
MonisiaPP jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-27, 14:55   #6
cappucino
Rozeznanie
 
Avatar cappucino
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Sin City
Wiadomości: 974
GG do cappucino
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Cytat:
Napisane przez mamaela
Dajcie znać, czy to przwda
prawda, prawda
__________________
"Na imię miał Lo, po prostu Lo,
z samego rana i w jednej skarpetce.
W spodniah była Lolą.
W szkole-Dolly. W rubrykach-Dolores.
Lecz w moich ramionach zawsze była Lolitą."

cappucino jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 13:59   #7
Maratka
Raczkowanie
 
Avatar Maratka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: skąd popadnie:-))
Wiadomości: 136
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Cytat:
Napisane przez Nutka
Przede wszystkim dokładnie,brdzo dokładnie oddziel białko od żółtka .Nie moze byc ani ciutki żółtka bo bialko nie ubije sie na porządna pianę !!!! Możeż do białek dodać szczypte (ciut ciut) soli i wtedy bialko na pewno ubije sie na sztywna piane takaże mozna odwrócic miske do góry "nogami" a piana i tak nie wyleci
Ta szczypta soli nie psuje smaku bo ja tak robie np do bezów i nic tej soli nie czuć ...
Tak jakbym słyszała moją mamę, ona zawsze mi to powtarza
Maratka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 14:02   #8
aga01
Zakorzenienie
 
Avatar aga01
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: Rawa Maz./Łódź
Wiadomości: 4 738
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Jajka powinny byc ciepłe... tzn. dopiero co wyjete z lodówy Ponoć lepiej sie ubijają
__________________
Żona z mężem w restauracji. Żona zamawia:
- Stek, pieczone ziemniaczki i lampkę wina...
- A warzywo? - pyta kelner.
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 18:04   #9
karolinka86
Zakorzenienie
 
Avatar karolinka86
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 5 613
Smaczny profil karolinka86
Smaczne przepisy3
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Dziewczyny czy wg.Was duże znaczenie ma czy pianę ubija się ręcznie trzepaczką czy mikserem? Nie chce mi się męczyć ręcznie bo trochę to trwa A moja mama uważa, że jeśli się to robi właśnie w ten sposób, to piany wychodzi objętościowo więcej... A Wy co o tym myślicie? Z góry dzięki za rady!!
karolinka86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 18:32   #10
karolinka86
Zakorzenienie
 
Avatar karolinka86
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 5 613
Smaczny profil karolinka86
Smaczne przepisy3
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

No skoro wypróbowałaś obie metody i efekt ten sam to faktycznie lepiej wybrać tą łatwiejszą Dzięki, tak będę robić
Może lekki off topic ale nie będę przecież zakładać nowego wątku żeby zadać to pytanie: ajeśli coś trzeba do ciasta utrzeć, wymieszać itp np.margaryne z jajkiem i cukrem albo inne składniki to można użyć miksera?Czy lepiej pałką drewnianą? Wiem, że głupie pytania ale jestem "początkująca"
karolinka86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 19:18   #11
zosienka666
Rozeznanie
 
Avatar zosienka666
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Wro
Wiadomości: 593
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
No skoro wypróbowałaś obie metody i efekt ten sam to faktycznie lepiej wybrać tą łatwiejszą Dzięki, tak będę robić
Może lekki off topic ale nie będę przecież zakładać nowego wątku żeby zadać to pytanie: ajeśli coś trzeba do ciasta utrzeć, wymieszać itp np.margaryne z jajkiem i cukrem albo inne składniki to można użyć miksera?Czy lepiej pałką drewnianą? Wiem, że głupie pytania ale jestem "początkująca"

Najlepiej mikserem szczególnie żółtka z cukrem - wtedy wychodzą naprawdę puszyste! a jak już się ubije pianę to do ciasta należy jej dodać ok. 1/3, wymieszać łyżką drewnianą, później resztę. Delikatnie mięcholić żeby nie uciekło całe poweitrze. I zawsze piane do ciasta a nie ciasto do piany.

A co do ubijania piany z białek - obowiązkowo szczypta soli i czyste mieszadła miksera tzn. jeśli robi się nimi ciasto wcześniej, nie może być na nich resztek ciasta z proszkiem do pieczenia.
__________________
jestem człowiekiem grzechu
zosienka666 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 22:38   #12
Nais
Wtajemniczenie
 
Avatar Nais
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 2 057
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

I jeszcze jedno, naczynie w którym ubijasz pianę musi być absolutnie czyste, białko nie ma prawa spotkać się z niczym tłustym - tak słyszałam i czytałam kilka razy
__________________
MOJE MALOWANKI

Nais jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-15, 09:52   #13
taka_sobie_ja
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 637
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

dokładnie, dlatego lepiej NIE ubijać np. w plastikowej misce - bo b. ciężko usuwa się tłuszcz z plastiku
__________________
www.pajacyk.pl / zapuszczam włosięta
taka_sobie_ja jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-17, 19:36   #14
karolinka86
Zakorzenienie
 
Avatar karolinka86
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 5 613
Smaczny profil karolinka86
Smaczne przepisy3
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Ubiłam wg waszych rad: mikserem ze szczyptą soli Ale piany nie wyszlo zbyt dużo... Chyba, ze daltego ze byla tylko z dwoch białek...
karolinka86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 08:01   #15
ptysza
Zadomowienie
 
Avatar ptysza
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 1 548
Smaczny profil ptysza
Smaczne przepisy1
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Cytat:
Napisane przez aga01 Pokaż wiadomość
Jajka powinny byc ciepłe... tzn. dopiero co wyjete z lodówy Ponoć lepiej sie ubijają
yyyyy to ciepłe czy wyjęte z lodówki?
no chyba, że jest jakiś nowy rodzaj lodówek co grzeją a nie chłodzą

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wg.Was duże znaczenie ma czy pianę ubija się ręcznie trzepaczką czy mikserem? Nie chce mi się męczyć ręcznie bo trochę to trwa A moja mama uważa, że jeśli się to robi właśnie w ten sposób, to piany wychodzi objętościowo więcej... A Wy co o tym myślicie? Z góry dzięki za rady!!
oj mikserem
po co się męczyć, nawet gdyby różnica objętościowa jakaś wychodziła to wg mnie ręcznie to tylko strata czasu i szkoda rączek

już widzę jak ktoś je ciasto i widzi różnice, ooo ta piana to ręcznie musiała być ubijana, taa jasneeeee

swoją drogą to ja sobie nie wyobrażam ręcznie ubijać, chyba długo to trwa nie?
ja bym na bank nie dała rady
ptysza jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 11:28   #16
aga01
Zakorzenienie
 
Avatar aga01
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: Rawa Maz./Łódź
Wiadomości: 4 738
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Cytat:
Napisane przez ptysza Pokaż wiadomość
yyyyy to ciepłe czy wyjęte z lodówki?
no chyba, że jest jakiś nowy rodzaj lodówek co grzeją a nie chłodzą


Nie, ale jest nowy rodzaj domyślenia, się że brakuje "nie" w drugiej części zdania i jest to po prostu niezauważony błąd.
__________________
Żona z mężem w restauracji. Żona zamawia:
- Stek, pieczone ziemniaczki i lampkę wina...
- A warzywo? - pyta kelner.
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 17:10   #17
karolinka86
Zakorzenienie
 
Avatar karolinka86
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 5 613
Smaczny profil karolinka86
Smaczne przepisy3
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Cytat:
Napisane przez ptysza Pokaż wiadomość
oj mikserem
po co się męczyć, nawet gdyby różnica objętościowa jakaś wychodziła to wg mnie ręcznie to tylko strata czasu i szkoda rączek

już widzę jak ktoś je ciasto i widzi różnice, ooo ta piana to ręcznie musiała być ubijana, taa jasneeeee

swoją drogą to ja sobie nie wyobrażam ręcznie ubijać, chyba długo to trwa nie?
ja bym na bank nie dała rady
Ręcznie to ze 20 minut się ubija I ręka boli...
Nie no, w smaku to się nie pozna jak piana była ubijana
Ja tam mikserem będę robić, ale moja mama nie chce się przekonać...eh
karolinka86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 20:29   #18
zagubiona9
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 37
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

posluchajcie kucharki obojetne czym ubija sie piane oczywiscie mikserem jest szybciej..jak kolezanki wczesniej wspomnialy mozna dodac szczypte soli ona nie zmienia smaku i po niej piana staje sie sztywniejsza ale wychodzi jej mniej..gdy ubija sie piane z zimnych bialek bez dodatku soli to powinny one zwiekszyc swa objetosc o conajmniej 7 razy..
zagubiona9 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 16:09   #19
Pisklak23
Raczkowanie
 
Avatar Pisklak23
 
Zarejestrowany: 2008-04
Wiadomości: 99
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Od siebie dodam tylko, że oprócz tego że naczynie, w którym ubijamy musi być czyste - nie może być również mokre, musi być suche.Gdy jest w środku mokre, trzeba wytrzeć np. ręcznikiem papierowym
Pisklak23 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 00:58   #20
jamestown
Zakorzenienie
 
Avatar jamestown
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 26 917
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Mam maly problem i ladnie prosze o pomoc. Ciasta pieke rzadko i niezbyt dobrze sie na pieczeniu znam.

Chce zrobic tego murzynka jutro rano. Nie mam jednak ani miksera ani ubijaczki do jajek. Co sie stanie jak nie ubije piany z bialek tylko jajka dodam w calosci jak np w tym przepisie?

Na co w ogole ta pianka? Chodzi tylko o to, aby ciasto bylo bardziej puszyste czy tez piania wplywa na prawdopodobienstwo zakalca?

Bede wdzieczna za podpowiedz .
__________________
“Once you let the darkness inside, it never comes out.”



Wymiana.

Edytowane przez jamestown
Czas edycji: 2012-09-17 o 01:00
jamestown jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 04:55   #21
mariiiiiiii
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 100
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Ja słyszałam również o patencie ubijania jajek z odrobiną octu, podobno jest niewyczuwalny a piana idealna. Sama jeszcze nie próbowałam
mariiiiiiii jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 09:49   #22
Inka_1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 315
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Piana z białek spulchnia ciasto, ale całe jajka też dadzą radę, jeśli dobrze napowietrzysz masę. Dobrze i dokładnie, dość energicznie wymieszaj wszystko łyżką, najwyżej będziesz miała coś a'la brownie, bardzo modne ciasto
Inka_1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 10:03   #23
nosferatku
Zadomowienie
 
Avatar nosferatku
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 544
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Cytat:
Napisane przez stokrotkaa2009
Moja babcia tez twierdzila, ze tylko recznie trzeba ubijac piane (podobnie jak ucierac sernik czy wyrabiac ciasto drozdzowe). Kiedys sprawdzilam obie metody co do piany i objetowsciowo wyszlo tyle samo.
Ja też tak uważam. Ba. Nawet nie posiadam miksera!
Nie ufam mikserom.
nosferatku jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 15:16   #24
Inka_1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 315
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

Kiedyś piekłam często i dużo i nie wyobrażam sobie życia bez mojego robota Bosch. Ale zanim go kupiłam spaliłam mikser, który służył mi wiele lat, akurat w trakcie robienia czaso- i pracochłonnego tortu i powiem wam, że nigdy w życiu nie klęłam tak jak wtedy, ubijając trzykrotnie ręcznie pianę z białek i ucierając krem. O ile pianę bym przeżyła, gdybym miała odpowiedni sprzęt (a nie miałam, ubijałam na wpół rozwaloną rózgą) to ucieranie kremu pałką było mordęgą. Tort się udał, ale to był ostatni raz, kiedy go robiłam
Teraz wszystkie ciasta robię w robocie. Wrzucam wszystkie składniki drożdżowego i ono mi się samo zagniata. Kruche - to samo. Ciasto na pizzę czy chleb? Proszę bardzo. Nic, tylko piec, jeść i tyć Kocham mój robot prawie tak mocno jak zmywarkę
Inka_1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 20:16   #25
olmana
Raczkowanie
 
Avatar olmana
 
Zarejestrowany: 2011-12
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 155
Dot.: Nie chce mi sie ubic piana z bialek! :( Co robie zle?

ja polecam dodać szczyptę soli albo szczyptę sody oczyszczonej a jak robisz np. pianę jako bezę czy coś, to np. cukier puder dopiero jak ubijesz na sztywną pianę i wtedy będzie mieć lśniący kolor.
olmana jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!