|
Notka | |
Forum Plotkowe Tutaj zapraszamy do dyskusji na każdy temat - również całkowicie niezwiązany z urodą ;-) |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
wierszyki, powiedzonka, piosenki o zimie i śniegu
pamiętacie z dzieciństwa jakieś piosenki, wierszyki czy powiedzonka o zimie i śniegu?
ja przypominam sobie jedynie takie związane z Mikołajem i świętami i od tygodnia nie umiem sobie przypomnieć nic, co byłoby związane z zimą, ale bez tej świątecznej otoczki. zapraszam i chętnie poczytam wasze wspomnienia ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: wierszyki, powiedzonka, piosenki o zimie i śniegu
Śniegu ni ma, mrozu ni ma, gdzie ta niemiła zima?
I jeszcze przypomniała mi się rymowanka o deszczu, jak byłam mała nauczył mnie dziadek: Pada deszcz, pada deszcz, siedzi w p...pie kleszcz. Ajajaj, ajajaj drapie się do jaj. ![]()
Я свободен, словно птица в небесах, Я свободен, я забыл, что значит страх. Sowa, córka piekarza Edytowane przez alkaxy Czas edycji: 2014-03-16 o 11:24 Powód: edytowane słownictwo |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jedyne co mi sie w tej chwili przypomina to piosenka o balwankach
![]() Bałwanki drogą szły, Bałwanków było trzy. Płakały, narzekały, Łzy z oczu ocierały. -Ach, czas nam w drogę, czas, już wiosna goni nas. Choć się uśmiecha ładnie, Kożuszki nam ukradnie. I przyszedł nocą dziś Puszysty, biały miś. I zabrał trzy bałwanki Na wielkie, srebrne sanki. I w taki kraj je wiózł, Gdzie śnieg i wiatr, i mróz, Gdzie sroga zima biała Ma z lodu srebrny pałac. ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Zima, zima, zima, pada, pada śnieg
jadę, jadę w świat sankami sanki dzwonią dzwoneczkami dzyń, dzyń, dzyń dzyń, dzyń, dzyń, dzyń, dzyń, dzyń Jaka pyszna sanna, parska raźno koń śnieg rozbija kopytkami sanki dzwonią dzwoneczkami dzyń, dzyń, dzyń... Zasypane pola, w śniegu cały świat biała droga hen przed nami sanki dzwonią dzwoneczkami dzyń, dzyń, dzyń... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Ani wiatru ani zimy
my się wcale nie boimy. Bo na wiatr na wiaterek Ty masz futro , ja sweterek. hu ha hu ha niechaj sobie dmucha. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
mi sie coss kojarzy piosenka o Zmarźlaku. Pamietam, ze z moja przyjaciolka jak bylysmy małe urządzilysmy 'koncert' u mnie w domu po wigilii z repertuarem tego typu
![]() ![]()
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Stoi bałwan kolo plotka
Kto go spotka śmieje się Bo wąsiki ma z patyków a z kamyków pięć guzików W obu rękach miotły dwie. Zamiast czapki miska wielka Z kartofelka piękny nos. Wróble skaczą i ćwierkają Burek szczeka , zmyka zając Bo się dzieci śmieją w głos. ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Śnieg pada, śnieg pada, cieszą się dzieci. Tu płatek tam płatek, dużo ich leci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
dzięki za odpowiedzi!
muszę przyznać, że nie znałam nic poza huhuha ;p |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.