Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-10-25, 14:24   #1
maja101
Rozeznanie
 
Avatar maja101
 
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomości: 542
wędlina domowej roboty

Czy robicie sobie w domu wędlinę? Pieczoną, wedzoną lub gotowaną? Ja dzisiaj wypróbowuje ten przepis:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022
Ciekawe jak wyjdze zrobiłam na razie zalewę i musze przyznać że interesująco poachnie.
Do tej pory zajmowałm się tylko pieczeniem mięsa. ale mam wrażenie że upieczone mięso każde smakuje podobnie. No może poza boczusiem

Jak macie jakies wypróbowane przepisy na domową wędlinę to wklejajcie.
Jutor zdam relację z efektów
maja101 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 14:14   #2
natalja86
Raczkowanie
 
Avatar natalja86
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 88
Dot.: wędlina domowej roboty

uuuuuuu mniam wygląda pysznie a jakie łatwe do zrobienia ! <jupi> napewno kiedys wypróbuje !
a teraz czekam na efekty twojej pracy ( mile widziane zdjęcia )
natalja86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 18:17   #3
maja101
Rozeznanie
 
Avatar maja101
 
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomości: 542
Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez natalja86
uuuuuuu mniam wygląda pysznie a jakie łatwe do zrobienia ! <jupi> napewno kiedys wypróbuje !
a teraz czekam na efekty twojej pracy ( mile widziane zdjęcia )
Oto i zdjęcia

Wyszło bardzo soczyste, tylko trochę mało słone. Na 3 l wody było ok 1/3 szklanki soli. Mięsa (szynki) bylo 1,2 kg
maja101 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-28, 13:27   #4
natalja86
Raczkowanie
 
Avatar natalja86
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 88
Dot.: wędlina domowej roboty



natalja86 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 11:37   #5
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Dot.: wędlina domowej roboty

Po długich poszukiwaniach, udało mi się odszukać wątek.
Bazujac na przepisie podanym przez Maję, przygotowałam domową wędlinkę z indyka. Efekt ciekawy, w smaku przypominajacy polędwicę "drobiową". A przygotowanie, dziecinnie proste.
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 13:24   #6
syyyylwia
Raczkowanie
 
Avatar syyyylwia
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 418
Dot.: wędlina domowej roboty

Ja już od dłuzszego czasu robię mięsko według powyzszego przepisu i mój TŻ juz nie chce słyszeć o normalnej sklepowej wędlinie.
Najczęściej robię filet z indyka i schab. Szczególnie fajnie wychodzi schab właśnie.
Raz w przypływie weny twórczej zrobiłam indyka na słodko, z dodatkiem musztardy, miodu, imbiru itd i tez wyszedł świetny.
p.s. radzę się jednak nie sugerowac ilościa podanej soli, ja dodaje duzo mniej.
syyyylwia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 13:42   #7
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: wędlina domowej roboty

wygląda smakowicei - trzeba spróbować tym bardziej, że święta za pasem...u mnie w domu dość często robiło się wędliny ale my (ja i siostra) troszkę niedopilnowałyśmy zanotowania przepisów i odeszły razem z Rodzicami
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 13:55   #8
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez syyyylwia
p.s. radzę się jednak nie sugerowac ilościa podanej soli, ja dodaje duzo mniej.
Syyyylwia Ma rację- słuszna uwaga.
Poza tym, można wprowadzić swoje innowacje,w postaci ulubionych przypraw, ja np. dodaję aż 6 zabków czosnku
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 14:24   #9
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 228
Wpisy w blogu: 4
Dot.: wędlina domowej roboty

Mam jeszcze lepszy i szybszy sposób na mięsko, zrobiłam z tego przepisu http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...534&a=31531976 filet z indyka, gotowałam 8 minut i mięsko jest cudownie kremowe w smaku Nie dawałam jarzynki ani vegety bo nie uznaję sztuczności, tylko natarłam 2 zębami czosnu, oprószyłam solą i pieprzem - jest genialne
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 15:06   #10
Noor
Moderator von der Strasshna Noor
 
Avatar Noor
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 4 435
Dot.: wędlina domowej roboty

Ja też robię wędlinę w domu. Po prostu piekę schab i karczek - najprościej jak się da: przyprawy (sól lub wegeta, pieprz, czosnek, ostra marynata do mięs Kamisa), do gęsiarki i do piekarnika. O niebo to lepsze niż kupowana wędlina, wymieszana w bębnie z wodą w proporcjach 1:2 (te "2", to nie mięso bynajmniej ), potem nawet nie gotowana, tylko parzona, na końcu podmalowana z wierzchu na brązowo, żeby wyglądała, jak wędzona. Żałosne. Kupione toto po dwóch dniach już śmierdzi.
Jeśli chodzi o ten przepis bez pieczenia (z pierwszego postu), to też robiłam, mam nawet taki specjalny czeski garnek do gotowania szynki (wkłada sie mięso do środka i mocno ściska, dokręcając specjalną pokrywkę, potem wsadza toto do normalnego garnka i gotuje). Wychodzi bardzo dobre, ale osobiście jednak wolę pieczone.
__________________
KODEKS RECENZENTÓW - przeczytaj, zanim wystawisz recenzję
Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, TUTAJ przeczytaj jakie recenzje mogą zostać usunięte
Noor jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 07:21   #11
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez Noor
Ja też robię wędlinę w domu. Po prostu piekę schab i karczek - najprościej jak się da: przyprawy (sól lub wegeta, pieprz, czosnek, ostra marynata do mięs Kamisa), do gęsiarki i do piekarnika. O niebo to lepsze niż kupowana wędlina, wymieszana w bębnie z wodą w proporcjach 1:2 (te "2", to nie mięso bynajmniej ), potem nawet nie gotowana, tylko parzona, na końcu podmalowana z wierzchu na brązowo, żeby wyglądała, jak wędzona. Żałosne. Kupione toto po dwóch dniach już śmierdzi.
Jeśli chodzi o ten przepis bez pieczenia (z pierwszego postu), to też robiłam, mam nawet taki specjalny czeski garnek do gotowania szynki (wkłada sie mięso do środka i mocno ściska, dokręcając specjalną pokrywkę, potem wsadza toto do normalnego garnka i gotuje). Wychodzi bardzo dobre, ale osobiście jednak wolę pieczone.
O tak, wędliny pieczone w domu, to coś nieporównywalnego z niczym innym. Bardzo często piekę boczek, (nie zgadzam się z przekonaniem, że jest przy tym dużo pracy, czy też, że to trudne i dlatego przygotowanie boczku kojarzymy ze świętami, imieninami, etc.)

Karczek, schab ciut rzadziej, często faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Absolutnie nic, co pochodzi ze sklepu, nie przebije takich smaków
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-06, 21:01   #12
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez Anett_
O tak, wędliny pieczone w domu, to coś nieporównywalnego z niczym innym. Bardzo często piekę boczek, (nie zgadzam się z przekonaniem, że jest przy tym dużo pracy, czy też, że to trudne i dlatego przygotowanie boczku kojarzymy ze świętami, imieninami, etc.)

Karczek, schab ciut rzadziej, często faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Absolutnie nic, co pochodzi ze sklepu, nie przebije takich smaków
masz rację też tak uważam, tym bardziej, że można takie mięcho przyprawić dzień wcześniej i niech sobie naciąga smakami....boczek też często piekę, bo u mnie wszyscy "boczkowi" nawet córcia...i nie przeszkadzają mi żeberka...wyciągam je na gorąco, jak boczuś dobrze wypieczony to wychodzą jak z masełka...schabu nie piekę bo boję się, że mi wyschnie, częściej robię karkówkę...często zamiast pieczenia po prostu ją duszę, a na święta mam zamiar wykorzystać obydwa przeoisy z linków na tym wątku
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-06, 21:58   #13
Noor
Moderator von der Strasshna Noor
 
Avatar Noor
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 4 435
Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez makadamia
masz rację też tak uważam, tym bardziej, że można takie mięcho przyprawić dzień wcześniej i niech sobie naciąga smakami....boczek też często piekę, bo u mnie wszyscy "boczkowi" nawet córcia...i nie przeszkadzają mi żeberka...wyciągam je na gorąco, jak boczuś dobrze wypieczony to wychodzą jak z masełka...schabu nie piekę bo boję się, że mi wyschnie, częściej robię karkówkę...często zamiast pieczenia po prostu ją duszę, a na święta mam zamiar wykorzystać obydwa przeoisy z linków na tym wątku
Ja dokładnie tak robię - przyprawiam mięso, naciąga sobie dzień w marynacie, a potem do piekarnika (mam taką porządną gęsiarkę, żeliwną z lat 60-tych, z ciężką pokrywką - jak się nia przykryje nie ma siły, żeby mięso wyschło ). Często dokładam tam jeszcze żeberka i mam od razu obiad .
Zboczek też piekę, jak się ładny trafi w sklepie - przyprawiam, zwijam w rulon, do gęsiarki i do piekarnika.
__________________
KODEKS RECENZENTÓW - przeczytaj, zanim wystawisz recenzję
Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, TUTAJ przeczytaj jakie recenzje mogą zostać usunięte
Noor jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-07, 06:20   #14
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 053
Smile Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez makadamia
schabu nie piekę bo boję się, że mi wyschnie,
Miałam podobne obiekcje dotyczące rolady z indyka. W wątku "Co robicie na obiad" (posty od 355-odszukałam ), Madlain, podczas rozmowy o domowym pieczonym mięsku, podała mi swój sposób zapobiegający wysychaniu mięsa :

Cytat:
Napisane przez Madlain
Ja indyka smaruje z wierzchu mieszanką - oliwa z oliwek+jogurt+majonez i nie jest nic a nic suchy, wręcz się wszyscy dziwią, że taki wilgotny
Faktycznie, bardzo skuteczny, próbowałam również ze schabem- sprawdza się
Anett_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-08, 06:50   #15
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 15 743
Smaczny profil bluegirl
Smaczne przepisy1
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: wędlina domowej roboty

moja mam robi sama boczek i nie jest on porównywalny z tymi ze sklepu, nie robi sie go długo, posypuje się dużą ilością przypraw, a później wszystko przecudnie pachnie i szybko znika
może tez bym jakąs szynke zrobiła sama
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-17, 20:58   #16
Sulami
Raczkowanie
 
Avatar Sulami
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 147
GG do Sulami
Dot.: wędlina domowej roboty

Witajcie dziewczęta

Wypróbowałam przepis, gdzie gotuje się mięsko w zalewie po 5 minut wieczorkiem i rano. Dałam troszkę za dużo soli, ale wędlinka wyszła pierwszej kategorii.... Przepisem podzieliłam się już z moją siostrą, a szwagier nie mógł uwierzyć, że 10 minut gotowania wystarczy, żeby mięso nie było w środku surowe.
Przepis mi się badzo podoba i na pewno będę korzystać częściej
Polecam
Żeby nie było wątpliwości, podam linka do tego "mojego" przepisu:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022

Pozdrawiam.
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I?
Sulami jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-25, 18:52   #17
Denwer455
Raczkowanie
 
Avatar Denwer455
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 50
GG do Denwer455
Dot.: wędlina domowej roboty

Podaje przepis na domową białą kiełbasę :

Kiełbasa biała domowa

Składniki:

1.5 kg cielęciny lub wołowiny,
1.5 kg mięsa drobiowego (podudzia i piersi z kurczaka lub z indyka),
2 kg wieprzowiny tłustej,
250 - 500 ml wody lub wywaru (może być z kostki),
100 g soli,
50 g majeranku,
1 łyżka pieprzu,
8 ząbków czosnku,
1 łyżka tymianku,
0.5 łyżeczki mielonego kminku,
7 - 8 m osłonek z cienkich jelit wieprzowych.


Sposób przyrządzenia:

Mięso podzielić na 2 części. Cielęcinę lub wołowinę zmielić 2 - 3 razy przez cienkie sito, ewentualnie zmielić raz i wrzucić do malaksera wraz z wszystkimi przyprawami i posiekanym czosnkiem. Drób oraz wieprzowinę zmielić przez grube sito. Skutrowaną cielęcinę lub wołowinę wyrabiać, dodając co jakiś czas przegotowaną i ostudzoną wodę lub wywar. Gdy masa jest dość jednolita i kleista dodać najpierw zmielony drób, a następnie wieprzowinę. Po dokładnym wyrobieniu ew. masę doprawić.

Potem z maszynki do mięsa usunąć noże i sitka, założyć lejek do kiełbasy, lekko go natłuściwszy. Na lejek nałożyć namoczone wcześniej w wodzie jelita. Do maszynki włożyć farsz. Obracać korbą kilka razy, tak żeby z lejka wyciśnięta została część farszu, a z nią powietrze. Wtedy sznurkiem (pociętym na 5 cm kawałki) zawiązać jelito. Jedna osoba kręci korbą i nakłada do maszynki farsz, a druga delikatnie blokuje ręką przesuwanie się jelita, pilnując jego napełniania tak, aby kiełbasa była ścisła i nie pękała. W zależności od tego, jaką długość pęta się chce uzyskać, przewiązywać kiełbasę sznurkiem.

Biała kiełbasa należy do wyrobów nietrwałych. Można ją przechowywać ok. 48 h w lodówce w formie surowej lub 2 razy dłużej po zaparzeniu. W celu zaparzenia włożyć białą kiełbasę do wrzątku i trzymać ją w nim ok. 10 min. (nie gotować).

Wywar z parzenia kiełbasy jest fantastycznym surowcem do produkcji domowego żurku.

Polecam wypróbować
__________________
Zdrowe odżywianie i jego sekrety - http://☠☠☠☠☠☠☠.com/7f78e
Denwer455 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-19, 11:26   #18
Mysia-pysia
Raczkowanie
 
Avatar Mysia-pysia
 
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 164
miękka wędlina domowej roboty ??

Cytat:
Napisane przez Sulami Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczęta

Wypróbowałam przepis, gdzie gotuje się mięsko w zalewie po 5 minut wieczorkiem i rano. Dałam troszkę za dużo soli, ale wędlinka wyszła pierwszej kategorii.... Przepisem podzieliłam się już z moją siostrą, a szwagier nie mógł uwierzyć, że 10 minut gotowania wystarczy, żeby mięso nie było w środku surowe.
Przepis mi się badzo podoba i na pewno będę korzystać częściej
Polecam
Żeby nie było wątpliwości, podam linka do tego "mojego" przepisu:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022

Pozdrawiam.
Zrobiłam szynkę według tego przepisu-faktycznie jest dobra
mam tylko pytanie czy jest jakiś sposób by tak przygotowywana wędlina była jeszcze bardziej miękka, najlepiej rozpływająca się w ustach, bo moim dzieciakom nie chce się gryść, choć wiem że oczywiście powinny, ale jak się nie ma dwóch mleczaków to może faktycznie ciężko
Mysia-pysia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-17, 13:01   #19
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
Dot.: miękka wędlina domowej roboty ??

a macie jakies inne przepisy? interesuje mnie glownie kielbaska
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-17, 13:43   #20
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 228
Wpisy w blogu: 4
Dot.: wędlina domowej roboty

Domowa wędlina mielona

Inny sposob na domowa wędlinę:
Mieso mielone (lepsze lekko tłustawe np.mielony boczek surowy) 1kg do tego 300ml
mleka zagęszczonego nieslodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy
warzywko,pieprz,zioła)dob rze wymieszać,wlozyć do foremki keksówki i piec 1,5
godziny w 180st.Po tym czasie wyjać i od razu zlac płyn,ktory sie wydzieli(aby pieczeń klops nie wchłonął).Podawac można jako wedlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na cieplo do drugiego.\Zaleta -bez jajek,bułki -nie skwasnieje tak szybko.

Mam gdzieś jeszcze przepis na kiełbasę słoikową, smakuje jak przepyszna mielonka z niewielką ilością smalczyku i galaretki, będę szukać, bo dawno jej nie robiłam i sama nabrałam na nią wielkiej ochoty.
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-17, 13:57   #21
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
Dot.: wędlina domowej roboty

znalazlam ten przepis na forum gazety-ponoc bardzo smaczne
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-17, 15:04   #22
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 228
Wpisy w blogu: 4
Dot.: wędlina domowej roboty

Tutaj jest kiełbaska słoikowa http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=48
Jest przepyszna, zjadamy całą porcję w dwa dni, nikt nie jest w stanie odkleić mnie od słoika.
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 09:20   #23
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez trojka Pokaż wiadomość
Tutaj jest kiełbaska słoikowa http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=48
Jest przepyszna, zjadamy całą porcję w dwa dni, nikt nie jest w stanie odkleić mnie od słoika.
juz zrobilam , teraz stygnie -ale jestem ciekawa jak smakuje............
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 11:20   #24
ka_tula
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: wstyd się przyznać... Starachowice ... ;)
Wiadomości: 360
Dot.: wędlina domowej roboty

Ja nie rozumiem jednego z tego przepisu. Jak później wyjmować taką kiełbaskę. Przecież rozwali mi się przy próbie wyjęcia prawda?
ka_tula jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 18:19   #25
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
Dot.: wędlina domowej roboty

musisz ja kroic wewnatrz sloika- tak jak konserwe. wyszla bardzo dobra, ale za duzo czosnku dalam
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-16, 12:44   #26
balbinka_
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 20
Dot.: wędlina domowej roboty

Odkopuję wątek Dość sklepowych specjałów o przerażającym składzie!
Dziś w planach przygotowanie schabu z pierwszego przepisu...
balbinka_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 17:14   #27
aska80
Raczkowanie
 
Avatar aska80
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 133
Dot.: wędlina domowej roboty

Ja również piekę przeróżne mięska na kanapki właśnie - czasem jednak wychodzi troszkę za suche, no ale i tak lepsze to stokroć od wędlin sklepowych. Bardzo ciekawe przepisy podajecie, trzeba będzie wypróbować ja to sie mogę podzielić szynką z dzika wykonania mojej mamy - dusi ją w czerwonym winie (całą butelkę wlewa do garnka i tak dusi ) - wcześniej 2 dni leży sobie w lodówce w ziołach i innych przyprawach - jest naprawdę pyszna na ciepło i na kanapki.
__________________
aska80 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 17:27   #28
Vulcana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 308
Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez balbinka_ Pokaż wiadomość
Odkopuję wątek Dość sklepowych specjałów o przerażającym składzie!
Dziś w planach przygotowanie schabu z pierwszego przepisu...
Balbinko, cieszę się, ze odkopałaś watek Dzięki temu wczoraj natrafiłam na przepis i oczywiście czym prędzej wypróbowałam go.Z pracy prawie biegłam, bo nie mogłam doczekać się kiedy spróbuję schabiku I muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z efektu A u Ciebie jak wyszło? Pewnie też zajadasz się mięskiem
Vulcana jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 21:56   #29
balbinka_
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 20
Dot.: wędlina domowej roboty

Cytat:
Napisane przez Vulcana Pokaż wiadomość
Balbinko, cieszę się, ze odkopałaś watek Dzięki temu wczoraj natrafiłam na przepis i oczywiście czym prędzej wypróbowałam go.Z pracy prawie biegłam, bo nie mogłam doczekać się kiedy spróbuję schabiku I muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z efektu A u Ciebie jak wyszło? Pewnie też zajadasz się mięskiem
Oj wyszło znakomicie... Nie chwaląc się, oczywiście, bo nie moja tu zasługa, a świetnego przepisu Trzeba wypróbować i pozostałe. Mięsko zniknęło w tempie ekspresowym było kruche i wilgotne, a pachniało też wspaniale, bo do zalewy dodałam duuużo jałowcowych kulek. Za takimi właśnie wędlinami tęsknię. W planach dalsze eksperymenty (szynka? polędwica? wędlinka na słodko?). Smacznego, Vulcana!
balbinka_ jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 09:00   #30
libra777
Zakorzenienie
 
Avatar libra777
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
Smaczny profil libra777
Smaczne przepisy5
Dot.: wędlina domowej roboty

Wygląda interesująco , też muszę wypróbować tę szyneczkę , bo tych ze sklepu nie idzie przełknąć , a szwarcwaldzka lub parmeńska to trochę za droga
Ja często robiłam taką kiełbaske do słoików z mięsa świńskiego , mielone mięso doprawione przyprawami (sól i pieprz) jak ktoś lubi to moąna jeszcze inne dodać i czosnek , to wszystko do słoików i gotowałam dwa dni po godzinie tzn. jeden dzień przez godzinę i za 24h znów godzinę , jak wystygło to na wierzchu się tworzyła galaretka , było pycha.

Pamiętam tez z dzieciństwa ,że robiło się weki z mięsem , później sie takie miesko kroiło np. na chleb , tylko nie znam proporcji co do soli.
libra777 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!