Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-11-02, 19:34   #1
hefalumpa
Rozeznanie
 
Avatar hefalumpa
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: b-stok
Wiadomości: 906
wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

czy ktoras z was ma doswiadczenie jesli chodzi o gotowanie w szybkowarze? dla mnie to narazie stwor a moze raczej statek kosmiczny i narazie tylko ogladam go ze wszystkich stron, choc dzis mam zrobic premiere i uzyc go zgodnie z przeznaczeniem - ugotac w nim jakies miesko z warzywami. czekam na dobre rady i wskazowki jesli chodzi o jego uzywanie (to ze nie mozna zdejmowac pokrywki zanim nie sposci sie calej pary - juz wiem, slyszalam historie o tym jak jedna kobieta tego nie wiedziala i ma teraz dziure w suficie ;/ ). a moze jakies sprawdzone przepisy? dziekuje z gory
hefalumpa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 12:54   #2
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 144
GG do BeataWi
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Szybkowar posiadam juz dobrych kilka lat ale musze przyznac, ze nie korzystam z niego zbyt czesto
Jesli chodzi o rydy i wskazowki to do tej, o ktorej juz wiesz dodam jeszcze dwie:
- zeby szybciej odeszla para z garnka, wkladam go do zlewozmywaka i puszczam na pokrywke zimna wode,
- od czasu do czasu uszczelke (gume) znajdujaca sie na pokrywce przecieram olejem jadalnym.
Na razie podaje tylko 1 przepis, na zupe gulaszowa
Skladniki:
25 dag miesa wolowego, pokrojonego na kostke,
3 cebule,
2 marchewki,
3 ziemniaki,
3-4 pomidory,
2 lyzeczki papryki slodkiej ( jesli lubisz moze byc ostra)
1 litr bulionu
1-2 lyzek margaryny lub oleju,
ewentualnie wytrawne wino czerwone.

Tluszcz rozgrzac w otwartym garnku, wrzucic cebule pokrojana na kostke i poddusic, nastepnie wrzucamy mieso i podpiekamy. Do calosci wlac bulion, pokrojone w kostke marchewke i pomidory oraz papryke i wino (niekoniecznie). Garnek zamkac i gotowac 10 minut (czas liczymy od momentu uchodzenia pary).
Gotowa zupe ewentualnie doprawic do smaku.
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 16:40   #3
hefalumpa
Rozeznanie
 
Avatar hefalumpa
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: b-stok
Wiadomości: 906
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Cytat:
Napisane przez BeataWi
Szybkowar posiadam juz dobrych kilka lat ale musze przyznac, ze nie korzystam z niego zbyt czesto
Jesli chodzi o rydy i wskazowki to do tej, o ktorej juz wiesz dodam jeszcze dwie:
- zeby szybciej odeszla para z garnka, wkladam go do zlewozmywaka i puszczam na pokrywke zimna wode,
- od czasu do czasu uszczelke (gume) znajdujaca sie na pokrywce przecieram olejem jadalnym.
Na razie podaje tylko 1 przepis, na zupe gulaszowa
Skladniki:
25 dag miesa wolowego, pokrojonego na kostke,
3 cebule,
2 marchewki,
3 ziemniaki,
3-4 pomidory,
2 lyzeczki papryki slodkiej ( jesli lubisz moze byc ostra)
1 litr bulionu
1-2 lyzek margaryny lub oleju,
ewentualnie wytrawne wino czerwone.

Tluszcz rozgrzac w otwartym garnku, wrzucic cebule pokrojana na kostke i poddusic, nastepnie wrzucamy mieso i podpiekamy. Do calosci wlac bulion, pokrojone w kostke marchewke i pomidory oraz papryke i wino (niekoniecznie). Garnek zamkac i gotowac 10 minut (czas liczymy od momentu uchodzenia pary).
Gotowa zupe ewentualnie doprawic do smaku.
to maz sie ucieszy - zupa gulaszowa to nasza ulubiona i do tej pory tak z 2 godzinki (bez przygotowania produktow)ja w garze meczylismy. a tu prosze zupe w szybkowarze tez mozna. a ten 1l bulionu to troszke nie za malo, nie wyparuje?

wczoraj zrobilam premiere - ziemniaczki z piersia kurczaka, nie wiedzialam jednak ile wody dolac,ani ile gotowa, wszystko tak na czuja i niedokonca wyszlo, choc paskudne tez nie bylo ;]
hefalumpa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 19:02   #4
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 144
GG do BeataWi
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Cytat:
Napisane przez hefalumpa
to maz sie ucieszy - zupa gulaszowa to nasza ulubiona i do tej pory tak z 2 godzinki (bez przygotowania produktow)ja w garze meczylismy. a tu prosze zupe w szybkowarze tez mozna. a ten 1l bulionu to troszke nie za malo, nie wyparuje?
Bulionu mozesz dac wiecej, ja lubie gesta zupe

Cytat:
Napisane przez hefalumpa
wczoraj zrobilam premiere - ziemniaczki z piersia kurczaka, nie wiedzialam jednak ile wody dolac,ani ile gotowa, wszystko tak na czuja i niedokonca wyszlo, choc paskudne tez nie bylo ;]
Jesli chodzi o ziemniaki to powinnas wlac ok. 1 litr wody na kilogram i gotowac 5-7 mniut. Jesli posiadasz w zestawie wkladke do przygotowania potraw na parze (podobne do sita z duzymi dziurami), mozesz na niej przygotowac ziemniaki, wystarczy je obrane polozyc na wkladzie, zalac posolona woda (1/4 litra na 75 dag ziemniakow) i gotowac 4-5 min. Kurczak w calosci powinien byc zakryty woda i gotujemy go 15-20 min, pokrojony i podsmazony (np. kawalki piersi) zalac szklanka wody i gotowac 8-9 min.
Podam ci moze jeszcze kilka przykladow:
kapusta kiszona: 10 min,
zupa jarzynowa: 6-7 min,
pieczen wolowa: 20-25 min,
flaczki: 35-45 min,
rolady: 15-20 min.
Jesli chodzi o przepisy to posiadam jeszcze kilka ale nie wiem czy bedziesz zainteresowana, sa to typowo niemieckie potrawy np. Königsbereger klopsiki, Kassler (wedzona karkowka, lopatka lub schab) z kapusta kiszona, Wegorz w chrzanie. Mam jeszcze przepis na pieczen wieprzowa, gulasz, zupe cebulowa, zupe ozorkowa, borschtsch (zupa rosyjska podobna do barszczu z warzywami), zupa ziemniaczana, zupa z soczewicy, cielece ragout, ryba w calosci.
Jesli jestes zainteresowana ktoryms z wymienionych przepisow, to sluze pomoca
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-04, 13:02   #5
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Ja mam szybkowar od roku, ale moja mama miała już 20 lat temu.
Osobiście używam go do wekowania, głównie sosu bolońskiego który robię w dużych ilościach i potem mam na obiad jak nie ma czasu gotować i grzybów- jak ktoś robi uszka na wigilię to jest bardzo przydatne bo nie trzeba już moczyć grzybów.
To co się pozbiera w lesie- mogą to być wszystkie jadalne grzyby, gotuję przez 10- 15 minut, następnie mielę w maszynce do mięsa i smażę dodając margaryny, przy okazji doprawiam solą i pieprzem tak żeby były smaczne. Jak się dosyć gęsta masa zrobi to pakuję do słoików i wekuję od zamknięcia szybkowaru 40 minut. W garnku się zawekować nie uda po tygodniu słoiki się otwierają- testowałam to z mamą jak się stara uszczelka popsuła i nie było szybkowaru w domu. Grzyby są gotowe do robienia uszek- otwiera się tylko słoik, robi ciasto i lepi uszka.
Poza tym mama szybkowar używała do gotowania grochówki, rosołu, a w zasadzie wszystko można tam ugotować tylko szybciej. Ja ostatnio gotowałam buraczki w mundurkach na barszcz.
Przepisy są takie same jak przy normalnym gotowaniu tylko czas gotowania trzeba skrócić do 1/3.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-04, 19:09   #6
hefalumpa
Rozeznanie
 
Avatar hefalumpa
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: b-stok
Wiadomości: 906
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Cytat:
Napisane przez BeataWi
Jesli chodzi o przepisy to posiadam jeszcze kilka ale nie wiem czy bedziesz zainteresowana, sa to typowo niemieckie potrawy np. Königsbereger klopsiki, Kassler (wedzona karkowka, lopatka lub schab) z kapusta kiszona, Wegorz w chrzanie. Mam jeszcze przepis na pieczen wieprzowa, gulasz, zupe cebulowa, borschtsch (zupa rosyjska podobna do barszczu z warzywami), zupa ziemniaczana, zupa z soczewicy, cielece ragout, ryba w calosci.
Jesli jestes zainteresowana ktoryms z wymienionych przepisow, to sluze pomoca
ooo bylo by milo , jesli nie sprawi ci to problemu to poprosze przepis na gulasz, zupe z soczewicy, rybe w calosci i Kassler

asiulka wielkie dzieki za podopowiedz kolejnego zastosowania - ja z wekowaniem to wogole mam schize - poki co robie to w piekarniku,ale na poczatku sie balam ze wybuchnie taka strachliwa jestem
hefalumpa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-04, 19:39   #7
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Stanowczo przy wekowaniu nigdy mi nic nie wybuchało należy jedynie na spód położyć szmacianą ściereczkę, słoiki nie mogą się dotykać no i nalewa się wody tak do 1/3 lub połowy wysokości słoików no i wekuje. Poza tym zazwyczaj pozostawiam szybkowar aż samo ciśnienie zejdzie, zawsze się lepiej zawekuje.

Kompoty to wystarczy 10-15 minut wekować, jak o nich kiedyś zapomniałam i 40 minut się wekowały to połowa wody z nich wyparowała- ale smaczne były.

Raz jak mi się spieszyło i polewałam szybkowar wodą żeby ciśnienie zeszło no i zaczęło strasznie syczeć i para lecieć między uszczelką, podejrzewam że może była źle ułożona. Od tego czasu niechętnie zabieram się za polewanie wodą, ale mojej mamie nigdy się nic takiego nie przytrafiło więc chyba miałam pecha.

Z rad praktycznych to radzę zakupić kilka zapasowych uszczelek. Wystarczają na wiele lat, na 5 na pewno potem trzeba wymienić no i może się okazać (tak jak to było z maminym szybkowarami z przed 20 lat) że nie da się ich kupić bo już ich nie produkują no i jest płacz bo trzeba nowy szybkowar kupić. Ja mam w szafie 2 uszczelki na zapasie.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-04, 20:48   #8
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 144
GG do BeataWi
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Jaki problem? Oto przepisy

Rybe w calosci mozesz przygotowac tylko wtedy, jesli posiadasz wklad do gotowania na parze, o ktorym pisalam wczesniej.
Skladniki:
1 ryba (500-700 g) np. losos, dorsz, sok z cytryny, przyprawa do ryb, 3 pomidory, 1/4 litra wody, maslo lub margaryna.
Sprawiona rybe umyc i polozyc na wkladzie (sito), polac ja sokiem z cytryny i posypac przyprawa do ryb. Pomidory obrac ze skory, pokroic na osemki i ulozyc kolo ryby. Wlac wode, zamknac garnek i gotowac 8-10 min.

Gulasz
Skladniki:
25 dag miesa wieprzowego, 25 dag miesa wolowego, 2 cebule, 2 pomidory, 10-20 dag pieczarek (moga byc z puszki), 1 papryka, sol, pieprz, papryka slodka, 1 szczypta curry, 1 lyzka maki, 1/3 szklanki kwasnej smietany, 1,5 lyzki oleju, 1/4 litra wody lub bulionu.

Olej rozgrzac w garnku i podpiec na nim mieso pokrojone w kostke, nastepnie dodac pieczarki oraz cebule i poddusic to razem. Wszystko posypac maka, zalac woda lub bulionem, dodac pomidory oraz przyprawy. Gotowac 15-20 minut i calosc polaczyc ze smietana.

Zupa z soczewicy (potrzebny znow wklad do gotowania na parze)
Skladniki:
25 dag soczewicy, 1 cebula, ziemniaki (2-3 w zaleznosci od upodobania ) margaryna, 1 lyzka maki, 1 1/4 lita bulionu, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina. Jesli chodzi o wino, to musze dodac, ze Niemcy dodaj je prawie do wszystkiego, mozesz sprobowac
Cebule i ziemniaki pokroic na kostke i razem z soczewica wlozyc do wkladu, zalac bulionem, zamknac gotowac 10-15 minut. Z margaryny i maki przygotowac zasmazke. Gotowa soczewice przetrzec przez sito lub zmiksowac, wymieszac z reszta, dodac zasmazke i zagotowac, caly czas mieszajac, naa koniec wlac wino.
Dodatkowo mozna jeszcze dodac pokrojona na kostke kielbase.

Kassler z kapusta kiszona
Skladniki:
65 dag Kasslera (wedzona lopatka, karkowka, schab lub szynka), 3 lyzki tluszczu (margaryny, oleju), 1/4 litra wody, 75 dag kapusty kiszonej, 2 duze jablka, kilka ziaren jalowca (niekoniecznie, mozesz zastapic zielem angielskim), 1 ziemniak.
Mieso podpiec ze wszystkich stron, zalac woda, zamknac garnek i gotowac 15 minut. Nastepnie otworzyc go (wspomnialam juz wczesniej o polaniu pokrywki woda ), wyjac mieso, wlozyc kapuste, pokrojone jablka oraz ziarna jalowca lub ziela angielskiego, na to polozyc mieso, zamknac garnek i gotowac jeszcze 10 minut. Wyciagnac mieso i pokroic na plastry a kapuste polaczyc z potartym ziemniakiem, zagotowac i doprawic do smaku pieprzem, sola, vegetta czyli jak kto lubi

Na koniec przypomne jeszcze, ze czas gotowania liczymy od momentu uchodzenia pary i jeszcze jedno nie wiem czy wiesz, ze gdy para zacznie uchodzic nalezy zmniejszyc ogien

__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 09:25   #9
hefalumpa
Rozeznanie
 
Avatar hefalumpa
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: b-stok
Wiadomości: 906
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

dziekuje wam bardzo , bede teraz szybkowarowac ze hoho
hefalumpa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-21, 14:37   #10
era03
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 1
Smile Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Cytat:
Napisane przez BeataWi Pokaż wiadomość
Jaki problem? Oto przepisy

Rybe w calosci mozesz przygotowac tylko wtedy, jesli posiadasz wklad do gotowania na parze, o ktorym pisalam wczesniej.
Skladniki:
1 ryba (500-700 g) np. losos, dorsz, sok z cytryny, przyprawa do ryb, 3 pomidory, 1/4 litra wody, maslo lub margaryna.
Sprawiona rybe umyc i polozyc na wkladzie (sito), polac ja sokiem z cytryny i posypac przyprawa do ryb. Pomidory obrac ze skory, pokroic na osemki i ulozyc kolo ryby. Wlac wode, zamknac garnek i gotowac 8-10 min.

Gulasz
Skladniki:
25 dag miesa wieprzowego, 25 dag miesa wolowego, 2 cebule, 2 pomidory, 10-20 dag pieczarek (moga byc z puszki), 1 papryka, sol, pieprz, papryka slodka, 1 szczypta curry, 1 lyzka maki, 1/3 szklanki kwasnej smietany, 1,5 lyzki oleju, 1/4 litra wody lub bulionu.

Olej rozgrzac w garnku i podpiec na nim mieso pokrojone w kostke, nastepnie dodac pieczarki oraz cebule i poddusic to razem. Wszystko posypac maka, zalac woda lub bulionem, dodac pomidory oraz przyprawy. Gotowac 15-20 minut i calosc polaczyc ze smietana.

Zupa z soczewicy (potrzebny znow wklad do gotowania na parze)
Skladniki:
25 dag soczewicy, 1 cebula, ziemniaki (2-3 w zaleznosci od upodobania ) margaryna, 1 lyzka maki, 1 1/4 lita bulionu, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina. Jesli chodzi o wino, to musze dodac, ze Niemcy dodaj je prawie do wszystkiego, mozesz sprobowac
Cebule i ziemniaki pokroic na kostke i razem z soczewica wlozyc do wkladu, zalac bulionem, zamknac gotowac 10-15 minut. Z margaryny i maki przygotowac zasmazke. Gotowa soczewice przetrzec przez sito lub zmiksowac, wymieszac z reszta, dodac zasmazke i zagotowac, caly czas mieszajac, naa koniec wlac wino.
Dodatkowo mozna jeszcze dodac pokrojona na kostke kielbase.

Kassler z kapusta kiszona
Skladniki:
65 dag Kasslera (wedzona lopatka, karkowka, schab lub szynka), 3 lyzki tluszczu (margaryny, oleju), 1/4 litra wody, 75 dag kapusty kiszonej, 2 duze jablka, kilka ziaren jalowca (niekoniecznie, mozesz zastapic zielem angielskim), 1 ziemniak.
Mieso podpiec ze wszystkich stron, zalac woda, zamknac garnek i gotowac 15 minut. Nastepnie otworzyc go (wspomnialam juz wczesniej o polaniu pokrywki woda ), wyjac mieso, wlozyc kapuste, pokrojone jablka oraz ziarna jalowca lub ziela angielskiego, na to polozyc mieso, zamknac garnek i gotowac jeszcze 10 minut. Wyciagnac mieso i pokroic na plastry a kapuste polaczyc z potartym ziemniakiem, zagotowac i doprawic do smaku pieprzem, sola, vegetta czyli jak kto lubi

Na koniec przypomne jeszcze, ze czas gotowania liczymy od momentu uchodzenia pary i jeszcze jedno nie wiem czy wiesz, ze gdy para zacznie uchodzic nalezy zmniejszyc ogien

Witam -właśnie stałam się właścicielką szybkowaru i nie mam zielonego pojęcia ile się gotuje podstawowe produkty obiadowe, czy ktos może mi w przybliżeniu napisac co i ile, a w tej chwili najbardziej mnie interesują nogi wieprzowe na galarete oraz gołąbki, rosół itd,aha i jeszcze jedno mam wkładkę do gotowania na parze i zastanawiam sie jak mogę ugotowac np. w jednym czasie sos mięsny i ziemniaki skoro wkładki nie ma na czym zawiesic, będę wdzięczna za każda poradę,
pozdrawiam wszystkie szybmkowarówki
era03 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 22:42   #11
seawoman
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Okolice Zakopanego
Wiadomości: 92
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Jak powinien sie prawidlowo zachowywac szybkowar?
Ja mam Tower 5,5 L Speed 5 Non-Stick Model 4370.

Mam dwa metalowe "bolce" w pokrywie, ktore sluza jakos zabezpieczenie. W instrukcji jest napisane azeby zawsze przed gotowaniem je sprwdzac, ale nie napisane jak... moze jeden mozna odkrecic, i nie wiem czy te blokady maja byc zakrecone czy lekko odkrecone?

Jest trzeci duzy "ciezarek"? Taki stozek, na ktory sie zaklada taki ciezarek z 4 dziurkami naokolo, czytalam w instrukcji ze powinien sie on krecic wokol wlasnej osi, u mnie tak sie nie dzieje, on syczy i woda sie zbiera nieco pod nim ale sie nie kreci, boje sie wlaczyc na cala pare garnek, bo sie troche naczytalam iz nieprawidlowe dzialanie przyczynilo sie do wybuchu.

Czy te blokady powinny byc zakrecone?
seawoman jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 17:57   #12
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 45 021
Wpisy w blogu: 15
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Witam

Dostałam ostatnio szybkowar. Mój jest bez uszczelek, z samouszczelniająca się pokrywą.

Mam pytanie z jakich żródeł czerpiecie przepisy??
Madzialenka12344321 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-23, 12:25   #13
anuś800
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 43
GG do anuś800
Smile Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Cześć Dziewczynki!
Gdyby któraś z Was potrzebowała uszczelki do szybkowaru to polecam:
- do szybkowaru o średnicy 22 cm http://www.ronatsklep.pl/606,uszczel...sr.-22-cm.html (średnica zewn. uszczelki 24,5 cm)
-do szybkowarów o średnicy 25 cm http://www.ronatsklep.pl/607,uszczel...sr.-25-cm.html

Znajdziecie tu również wszystkie modele szybkowarów marki FAGOR, informacje na temat gotowania w szybkowarze,a w przyszłości też przepisy, zachęcam również do dodawania własnych
Pozdrawiam
anuś800 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 09:10   #14
ugotowani
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3
Red face Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Witam!
Jestem tu nowa ale zaciekawił mnie Wasz temat szybkowarów ponieważ sama zastanawiałam się nad zakupem. Dzięki Wam wiem na co zwrócić uwagę. Myślę nad zakupem szybkowaru Hawkins ze strony www.szybkowary.com ma zawór bezpieczenstwa. także nic sie nie stanie napewno, jak ma za duże ciśnienie to sam je wypuszcza.
mnie np trudno sobie wyobrazić jak mi dzieciaki latają po kuchni a mi pokrywa z szybkowaru odlatuje, wybucha cała gotująca zawartość. ,


dlatego ten wybrałam, ponieważ tego moze nie widac na zdjeciach ale pokrywka przy zamykaniu wchodzi pod spód, a to znaczy ze jesli ciśnienie z niego nie zejdzie do bezpiecznego poziomu , nie wiadomo ile byscie miały siły nie otworzycie go, moja ciotka raz miala taki zwykły nakręcany od gory, zapomniała sie i go otworzyła, gotujące jedzenie normalnie wybuchło, miała duzo szczescia bo na nią nic nie poleciało.. ufff. a tu nie ma tego problemu

Proszę wypowiedźcie się co o tym sądzicie
ugotowani jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 10:11   #15
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Ja bym nie kupiła szybkowaru z chowaną pokrywą, znajoma miała i narzekała na takie rozwiązanie bo jest to bardzo niepraktyczne. Jeżeli wkłada się sporo do środka np. wysokie słoiki to można miec problem z włożeniem pokrywy, a gdy robi się zupę to trzeba wlać mniej lub pokrywa macza się w tej zupie.

Co do pozostałych stwierdzeń to wiele z nich jest kłamliwych i sprawia wrażenie że cały post jest reklamą- zwłaszcza to straszenie bezpieczeństwem dzieci (tym bardziej że to pierwszy post i od razu link do sklepu). No ale po kolei:
- wszystkie szybkowary mają zawór bezpieczeństwa i wypuszczają nadmiar pary co można stwierdzić w praktyce- po prostu słyszymy jak szybkowar posykuje,
-nie wiem kto opowiada historie o wybuchających szybkowarach- chyba przede wszystkim konkurenci, szybkowar jest zrobiony z grubej blachy wiec musiałoby powstać ogromne ciśnienie będące w stanie wygiąć tę blachę, a od tego aby zbyt duże ciśnienie nie powstało jest zawór,
- szybkowary mają zabezpieczenie powodujące że nie można "się zapomnieć" i go otworzyć zanim się nie zmniejszy ciśnienia to panującego na zewnątrz, jeśli przygoda Twojej ciotki jest prawdziwa to widocznie ciotka miała zdezelowany złom którego wiadomo że nie należy używać.

Szybkowar towarzyszy mi całe życie, jeszcze za komuny rodzice mieli DDR-owy, teraz tez mam jakiś również kupiony w Niemczech (w Polsce nie jest to zbyt popularne urządzenie i trudno je kupić, a jak widziałam to właśnie w tej marnej wersji z wewnętrzną pokrywą, w Niemczech mają je praktycznie w każdym sklepie ze sprzętem gospodarstwa domowego), nigdy nic mi nie wybuchło, nikt go nie otworzył przypadkiem, a zawsze mieliśmy wersje zakręcane od góry.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-27, 07:18   #16
ugotowani
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Dziękuję za sprostowanie. Na pewno nie miałąm na myśli żadnej reklamy, nie o to mi chodziło. Dość dużo czytałam na temat szybkowarów różnych firm i wcale nie wydawało mi się takie oczywiste że wszystkie posiadają zawór bezpieczeństwa, myślałam że to tylko w nielicznych markach występuje. Strona do której podałam linka zaciekawiła mnie po prostu, tym bardziej że do siedziby Firmy mam blisko. Zastanowię się jeszcze i poszukam więcej.
ugotowani jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-27, 07:21   #17
ugotowani
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2011-10
Wiadomości: 3
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

A i jeszcze jedno, co do pokrywki chowanej do wewnątrz, na pewno nie przyznam racji iż to marne rozwiązanie. Akurat tą możliwość wezmę na pewno pod uwagę
ugotowani jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-27, 08:10   #18
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

A bierz sobie pod uwagę co chcesz i kupuj co chcesz, ja piszę z praktyki że nie jest to dobre rozwiązanie na co podałam przykłady.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 10:00   #19
olimpia23
Raczkowanie
 
Avatar olimpia23
 
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 102
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Witam wtrącę się nieśmiało od niedawna sama mam szybkowar pożyczony od teściowej co prawda ale jest pokrywka do jest chowana do środka i zgodzę się z tym że jeżeli przygotowuje się coś małego to jest ok ale jeżeli już coś w większych ilościach to rzeczywiście można umoczyć pokrywkę ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma a tak poważnie to jaką firmę i model polecacie bo w końcu trzeba będzie kupić swój
olimpia23 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 08:22   #20
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Ja żadnej firmy nie polecam, po prostu powinien mieć solidną konstrukcję.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 11:20   #21
maryna2328
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 1
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Co do chowanej pokrywki do środka może i nie mozna tak wkładąc wielkich słojów ale jest bezpieczeństwo bo przy bardzo dużym ciśnieniu nic sie nie otworzy i choćby nie wiadomo co sam też go nie otworzysz. Jeśli ktoś by szukał dobrego szybkowaru własnie z chowana pokrywką to polecam HAWKINS. Używam go już kilka miesięcy i jest super a dla mnie bez bezpieczeństwo, oszczedność i smak to podstawa
maryna2328 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 07:20   #22
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Miła że kolejna osoba zarejestrowała się tylko po to żeby zareklamować produkt konkretnej firmy.

Powtórzę bo widzę że osoby (najwidoczniej powiązane z tą firmą) nachalnie próbują wmówić że tylko tamten produkt jest bezpieczny. Nie jest to prawdą, również szybkowary zamykane od zewnątrz są bezpieczne. Ważny jest materiał z jakiego produkt jest zrobiony, a nie konstrukcja, bo gdyby teoretycznie zawór bezpieczeństwa przestał działać i ciśnienie zaczęłoby rosnąć do niezwykle wysokich wartości (nie wiem czy jest możliwe osiągniecie takiego ciśnienia w warunkach domowych to tak samo byłby w stanie wygiąć blachę tak aby wyleciała pokrywka w jednym i drugim szybkowarze.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 12:10   #23
basga
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 35
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Ja dziś pierwszy raz gotowałam w szybkowarze.Kupiłam w Ikei 6 litrowy.Ziemniaki na 3 osoby w 5 minut gotowe.
__________________
basga jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 18:00   #24
czarno_biala1987
Raczkowanie
 
Avatar czarno_biala1987
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 233
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Ja też zastanawiam się od niedawna nad zakupem szybkowaru. Znajoma z pracy zachwala tego Fagora, ale kurka, drogie są :/
POszłam któregoś razu do sklepu żeby "podotykać" sobie na żywo, stwierdzam, że ten z pokrywą chowaną do środka jest kiepski dla nowicjuszy. Ledwo dałam radę go otworzyć trzymając pod pachą i zapierając się z całej siły, na kuchence i z gorącą zupą to mogłoby być wręcz niebezpieczne... Ale może to kwestia wprawy?
Bardziej przypadł mi do gustu taki z przekręcaną rączką na bok, można go zamknąć jedną ręką, ale jest o prawie 100zł droższy
Szukam też na alle, tu już troszkę lepiej z cenami..
Muszę to jeszcze przemyśleć :/
czy stosunek ceny do zaoszczędzonego czasu naprawde jest taki korzystny?
__________________
czarno_biala1987 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 07:22   #25
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Trudno mi mówić jaki jest przelicznik czas/cena bo ja szybkowaru na co dzień niewiele używam, ale nie wyobrażam sobie wekowania bez niego.

Co do ceny to szybkowar jest inwestycją na wiele lat więc te 100 zł nie ma takiego znaczenia, a wygoda jest bardzo ważna. Może być tak że kupisz tańszy i potem latami męcząc się z nim będziesz żałowała że nie dołożyłaś tych 100 złotych, a szybkowar będzie w dobrym stanie więc żal będzie się go pozbyć i kupić nowy. Zwróć tylko uwagę na to czy da się zakupić zapasowe uszczelki i najlepiej od razu kup na zapas.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 14:51   #26
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 6 909
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Cytat:
Napisane przez czarno_biala1987 Pokaż wiadomość
Ja też zastanawiam się od niedawna nad zakupem szybkowaru. Znajoma z pracy zachwala tego Fagora, ale kurka, drogie są :/
POszłam któregoś razu do sklepu żeby "podotykać" sobie na żywo, stwierdzam, że ten z pokrywą chowaną do środka jest kiepski dla nowicjuszy. Ledwo dałam radę go otworzyć trzymając pod pachą i zapierając się z całej siły, na kuchence i z gorącą zupą to mogłoby być wręcz niebezpieczne... Ale może to kwestia wprawy?
Bardziej przypadł mi do gustu taki z przekręcaną rączką na bok, można go zamknąć jedną ręką, ale jest o prawie 100zł droższy
Szukam też na alle, tu już troszkę lepiej z cenami..
Muszę to jeszcze przemyśleć :/
czy stosunek ceny do zaoszczędzonego czasu naprawde jest taki korzystny?
powiem tak, teściowa ma szybkowar firmy domotti (czy jakoś tak), 5l kosztuje 100zł - drogi nie jest, ale po jakimś czasie zepsuła jest się ta pokrywka ( zamykana z resztą od wewnątrz), nie wiem co dokładnie, i zastąpić ją musiała starą pokrywką z dawnego tzw. "przedwojennego" szybkowaru, który ma już ponad 20 lat. Był tak stary i tak mocno eksploatowany, że wszystko w nim już się przypalało, dlatego kupiła ten w/w. Widać od razu na pierwszy rzut oka, że garnek jest gorzej wykonany niż ten stary, wysłużony.
Ale za ta cenę można spróbować, majątek nie kosztuje, a może dobry egzemplarz się akurat trafi. A poza tym w moim mieście w sklepach z AGD innych nie ma w tym przedziale cenowym (nie mówię już o tych np. Tefalowskich za 300 zł)
Jakiś czas temu czaiłam się na szybkowar, który był w Biedronce, kosztował 150zł, 5l i miał pokrywę zamykaną od zewnątrz, tak jak w Tefalu, ale firma 'no name' i to ryzyko kupowania w marketach takich rzeczy odwiodły mnie od tego zakupu, może i teraz bym żałowała lub nie
__________________
Nasz Skarb
Ramona_85 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 19:11   #27
Black Roses in Heaven
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 9
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Ja mam w domu 2 sztuki . I życia sobie bez nich nie wyobrażam .
Oba maja po około 25 lat . Produkcja ZSSR . Niezniszczalne
Nawet uszczelki są w idealnym stanie .
Black Roses in Heaven jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 07:17   #28
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Z tymi uszczelkami to właśnie dziwna sprawa, mój szybkowar mam już kilka lat i uszczelka jest idealna, rodzice mają ten sam szybkowar i już kilka razy wymieniali uszczelkę. Najwidoczniej muszą coś robić że te uszczelki im się rozwalają.

Z Biedronkowym szybkowarem to faktycznie może być problem bo jak uszczelka walnie to nie będzie gdzie kupić nowej. Tefala to bym tez nie kupiła, bo przepłaca się za markę, a po patelniach widzę że wcale nie są lepsze, wymieniać trzeba po takim samym czasie jak inne.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 13:38   #29
Gusiasiusia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 113
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Dziewczyny, a czym konkretnie kierować się przy wyborze szybkowaru? Sama chcę kupić, ale chciałabym kupić porządny... Na prawdę Wam nigdy nie przydarzyło się nic z szybkowarami? Mojej mamie wybuchł szybkowar, metalowa pokrywa powykręcała się, zrobiła dziurę w suficie. I historia jest naprawdę prawdziwa, tylko mama sama przyznaje, że ty była tylko i wyłącznie jej wina. Gotowała grochówkę i strzelający groch zakleił dziurkę, którą powinno uchodzić powietrze. Ciśnienie "rozwaliło" garnek. Było to pewni już z 20 lat temu (albo i 25) i mam nadzieję, że technologia wykonywania szybkowarów jakiś się zmieniła. Mama po kilkunastu latach znowu wróciła do tego urządzenia tzn. innego-dostała szybkowar w prezencie (za co ją podziwiam) i sama zastanawiam tylko chciałabym, aby urządzeni było jak najbardziej bezpieczne.
Gusiasiusia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 07:07   #30
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 3 896
Smaczny profil asiulkaa
Smaczne przepisy16
Send a message via Skype™ to asiulkaa
Dot.: wszystko co powinnam wiedziec o szybkowarze...

Gusiasiusia a jaki szybkowar miała mama? Pewnie ten rosyjski który był robiony z niezbyt grubej blachy.

Według mnie to najważniejsze aby zwrócić uwagę na to z jakiego materiału jest wykonany szybkowar, ale nie sądzę żeby na rynku sprzedawano obecnie tandetę. Kwestia sposobu otwierania nie ma wpływu na bezpieczeństwo, bo tak samo ścianki szybkowaru czy pokrywy mogą się wygiąć jeżeli są wywinięte do środka jak i na zewnątrz.

Gdyby firma którą tak dziewczyna reklamowała i prymitywnie straszyła bezpieczeństwem dzieci miała faktycznie bezpieczniejsze urządzenia to by wzięła szybkowary innych firm i przetestowali jakie ciśnienie który wytrzymuje, takich danych nie ma bo pewnie nie maja się czym chwalić.

No i ja jak zawsze polecam szybkowar otwierany na zewnątrz ze względów praktycznych.
__________________
asia
asiulkaa jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Tagi
szybkowar

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:36.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!