Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-11-05, 11:18   #1
tala
Zadomowienie
 
Avatar tala
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 546
Mięso wieprzowe od szynki

Czy macie jakieś propozycje na przydządzenie mięska wieprzowegood szynki? Szczerze mówiąc nie wiem jak to sie zachowuje w gotowaniu czy pieczeniu. Gdybym wiedziała mogłabym ściągnąć przepis z jakiegos innegomięska które smacznie wychodzi.

Pomożecie?
__________________
Wymiana
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...1#post40598071
Zapraszam do wymiany!
tala jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 11:20   #2
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

mięso od szynki jest dość suche ale chude i smaczne.
Ja najczęściej piekę je w całoście w piekarniku z pieczarkami albo robię wieprzowinę słodko-kwaśną na orientalny sposób.
Polecam też "wieprzowina a'la wołowin" według przepisu moje babci.
Zaraz znajdę link - pisałam już o tym kiedyś.
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 11:25   #3
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

Tala - oto ten przepis, o którym mówiłam. Mięsko wychodzi pyszne i kruche. Polecam!!!!
przepis jest łatwy i się udaje ale trzeba go wykonać dokłądnie. Przepis jest dostosowany do naszy realiów, bo kto dziś ma kamienne garnki na przykład.
Bierzemy szynke wieprzową (może być łopatka ale szynka jest chudsza) kroimy ja na kawałki wielkości zaciśniętej pięści (troszkę większe nawet) i nacieramy: solą, pieprzem,ubitym w moździerzu zielem angielskim, majerankiem (koniecznie! mój mąż nie lubi majernaku oficjalnie a nie wie, że w tej potrawie jest i się nią zajada), czosnkiem (ząbek na kilogram mięsa albo więcej jak kto lubi). Zalewamy to wszystko oliwą z oliwek (szklanka na kilo mięska) i aceto balsamico (babcia używa octu zwykłego ale ocet balsamiczny jest lepszy bo nadaje aromat, ilość: zwykły ocet łyżeczka na kilo mięska, aceto 2 łyżki na kg ). Dodajemy 2 cebule pokrojone w piórka na kilo mięska. zamykamy to mięsko z marynatą na noc w szczelnym pudełku i wstawiamy do lodówki, jeszcze lepsze jest po 2 dniach marynowania. następnego dnia podsmażamy tę zawartość na patelni a jak się zrumieni to przerzucamy mięsko do brytfanny i podlewamy około szklanką wody (ja te obie czynności robię w woku tefal ingenio, bo oszczędzam na brudzeniu garów) i do wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na maxa. pieczemy aż się zbrązowieje, podlewamy wodą i miksturą marynatową uprzednio zmiksowaną żeby te cebulki utworzyły aksamitny sos. Mięso musi się zrobić ciemno brązowe ale trzeba uważać, żęby go nie wysuszyć - stąd potrzeba podlewania. kiedy jest już ciemne, trzeba je wyjąc na jakis talerz, pojemnik ,whatever.... wyskrobać resztki (esencja pyszności) z brytfanki vel naczynia innego,w któym piekliśmy i połaczyć z resztką zmiksowanej misktury marynatowej (o ile taka jest). dolać do tego bulionu, zoabczyć czy nie za słone, jak zasłone to dolać wrzątku odrobinkę. na suchą i czystą patelnię (na pewno nie tę od smażenia) wsypać 1 - 2 łyżki stołowe mąki i zrumienić na brązowo , prawie czarno, rozprowadzić sosem, wymieszac wszystko razem. to mięsko upieczone pokroić w plastry w poprzek włókien i wrzucic do sosu, razem to wstawić do leciutko nagrzanego piekarnika, żeby pobulgotało razem. sos można dosmaczyć maggi ale to profanacja troszkę. brzmi zawile to wszystko ale jest bardzo proste i pyszne... Diabeł tkwi w szczegołach - tylko wtedy ten przepis wychodzi. Mięsko jest kruche i mimo wieprzowej prowieniencji ma smak wołowiny! nie znam mężczyzny, który by się tym nie zachwycił!
smacznego
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 11:57   #4
tala
Zadomowienie
 
Avatar tala
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 546
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

Beliczku przepis brzmi smakowicie.. aż mi slinka pociekła, jednak wydaje mi sie pracochłonny. normalnie by mi to nie przeszkadzało ale teraz mam wolny weekend, p[ierwszy woln y od dość dawna i nie chciałabym spędzić go w kuchni.. choć kusi ten przepis No jeszcze zobaczymy, ale nie wiem czy nie skusze sie na upieczenie go w piekarniku.. tylko pieczarek nie kupiłam
__________________
Wymiana
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...1#post40598071
Zapraszam do wymiany!
tala jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 12:04   #5
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

Tala, ten przepis tylko brzmi skomplikowanie ale w zasadzie to szybko to idzie. Polecam bo mięsko jest rzeczywiście pyszne.
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 12:50   #6
tala
Zadomowienie
 
Avatar tala
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 546
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

Okazało sie że jednak ma pieczarki
Mam tylko pytanie, bow sumie ten kawałek nie jest jakiś wielki. Czy jefgo nie zostaną śladowe ilości?
__________________
Wymiana
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...1#post40598071
Zapraszam do wymiany!
tala jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 12:53   #7
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

mięso od szynki troszke sie kurczy w trakcie pieczenia w piekarniku. Może więc lepiej pokrój w kostkę i zrób gulasz z pieczarkami - też smaczne
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 13:28   #8
tala
Zadomowienie
 
Avatar tala
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 546
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

kurcze Beliczku, fantastycznie że wciąż jesteś tu z nami <cmok>
Pomęczę cię jeszcze troche- czy może masz jakiś sprawdzony przepis na gulasz??
Do tego moze bym zrobiła jakieś smaczne kartofelki ale nie w pospolitej postaci tylko np smażone.
__________________
Wymiana
http://wizaz.pl/forum/showthread.php...1#post40598071
Zapraszam do wymiany!
tala jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 13:30   #9
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 311
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

kartofelki? Oczywiście!!!!
Pieczone, czyli kroimy w cząstki, solimy, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołąmi i pieczemy na rumiano w rozgrzanym piekarniku. Moje ulubione.
Gulasz to ja na oko robię, czyli podsmażam mięsko z cebulką podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową i dusze do miękkości. w połowie duszenia dodaję podsmażone pieczarki, doprawiam solą i przyprawami (pieprz, słodka papryka), zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną i gotowe.
beliczek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-05, 21:14   #10
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Mięso wieprzowe od szynki

z takiego mięska pewnie też bym zrobiła gulasz, ale na gulasz lepsza jest łopatka, taka bardziej kleista....podprawiam odrobiną śmietanki i sosik sam się zagęszcza, a zamiast pieczarek można dodać podgotowane do miękkości i drobno pokrojone suszone grzybki i zalać samą śmietanką 18% (może się tak zdarzyć, że śmietana wytrąci się jak w mięsku jest za dużo płynu, wtedy trzeba wyjąć mięso i porządnie roztrzepać ten sos, aż się zrobi emulsja...pycha)
Beliczku, poddałaś mi pomysł na obiadek na następny weekend, dzięki
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra