Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-11-18, 13:02   #1
lafigue
Zadomowienie
 
Avatar lafigue
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 1 114
Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

Czy ktoś może zna przepis na koftę indyjską? ale nie na taką z mięsem czy warzywami tylko konkretnie z sera w sosie pomidorowo - śmietanowym (podają taką w GreenWay). Przypuszczam, że jest to coś banalnie prostego, jednak z moich eksperymentów wyszło coś dziwnego, a podobny w smaku był tylko sos
lafigue jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 18:18   #2
Wojtusia
Zakorzenienie
 
Avatar Wojtusia
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 6 411
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

Ja znalazłam w necie coś takiego

"Malai kofta - wegetariańskie pulpeciki w pysznym sosie śmietanowym

To danie przygotowuje się tradycyjnie z sera paneer, ale tofu naprawdę świetnie go zastępuje.

czas: 40 minut
trudność: łatwe
liczba porcji: 4
koszt: niedrogie danie
kalorie: mało

składniki
400g tofu lub paneer
2-3 łyżki mąki z grochu włoskiego lub mąki kukurydzianej
2 zielone chili
pół szklanki rodzynek
olej do smażenia

sos:
3 cebule
olej
łyżka tartego imbiru
łyżka tartego czosnku
2 zielone chili lub płaska łyżeczka czerwonego chili
sól
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki swieżej śmietanki
1 łyżeczka garam masala
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
pół szklanki puree pomidorowego - zależnie od gustu
2 łyżki tartych nerkowców - zależnie od gustu

sposób przygotowania
Paneer lub tofu drobno miksuję, zielone chili myję, usuwam ziarenka, szatkuję.
Obieram cebule, kroję na pół i gotuję przez kilka minut we wrzącej wodzie, żeby pozbawić je ostrego smaku. Odcedzam je i miksuję. W misce mieszam panner/tofu z mąką, chili.
Żeby masa nabrała konsystencji, z której można formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego dodaję trochę wody lub mąki - w zależności od potrzeby. Formuję klopsiki, do środka których wkładam po jednej rodzynce. Smażę je w głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor.

Sos: w woku rozgrzewam olej i smażę na nim cebulę przez ok 5 minut.
Dodaję pastę imbirową, czosnek, zielone chili, kolendrę, kurkumę i sól. Smażę przez ok minutę na średnim ogniu, aż olej wydzieli się na powierzchni, dodaję puree pomidorowe.
Mieszam mleko w proszku z dwiema szklankami wody i dodaję do cebuli.
Dodaję starte orzechy, zagotowuję, a potem jeszcze przez ok 10 minut gotuję na wolnym ogniu.
Dodaję śmietanę i garam masala. Do naczynia w który podam danie na stół wkładam pulpeciki i zalewam sosem.

Dekoruję rodzynkami, nerkowcami, świeżą kolendrą.

[zrodlo: http://tribu.pl/kuchnia_indyjska.html ]"


albo jeszcze dwa inne

http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
Wojtusia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 18:27   #3
lafigue
Zadomowienie
 
Avatar lafigue
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 1 114
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

To chyba trochę inna wersja, ale zapowiada się tak smakowicie, że jutro pojawi się u mnie na stole Ciekawa jestem efektu, mam nadzieję, że rodzinka będzie zadowolona
lafigue jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 16:27   #4
Seler
Raczkowanie
 
Avatar Seler
 
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 283
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

hop hop, zapisalam sobie ten przepis mam zamiar wyprobowac,
czy ktos to jadljak smakuje macie moze jakies warianty tego przepisu
Seler jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 20:54   #5
kmq
Raczkowanie
 
Avatar kmq
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 205
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

ojjj ja robie zupelnie inaczej.... na wzor tych greenway'owskich . w sumie dawno nie robilam w ogole, wiec moge cos pominac, ale z grubsza to lecialo tak:

1 opakowanie sera bialego 'piatnica' (ten w jakby troche trojkatnym opakowaniu, ja daje 0% ale ogolnie to obojetne)
4-5 ziemniakow ugotowanych, raczej malych
kilka lyzek maki
troche curry, sol, pieprz ziolowy

to wszystko trzeba po prostu rozgniesc na mase, konsystencja powinna byc... taka, zeby sie dalo formowac kulki pozniej nalezy obtoczyc w panierce:

panierka - maka, jajko + troche papryki suszonej, bulka tarta/bulka tarta + pokruszone platki kukurydziane

pozniej wrzucic na b. krotko na goracy gleboki olej (trzeba wyczuc sytuacje, bo potrafia sie rozwalac jak za dlugo sie smaza)

w trakcie smazenia mozna przygotowac sos:
1 maly jogurt naturalny
1 maly pomidor
lyzeczka koncentratu pomidorowego
duuzo curry
duuzo kolendry
sol, pieprz ziolowy
troszeczke maki

trzeba usmazyc pokrojonego na kawalki pomidora (np na oliwie, obrany), pozniej dodac koncentrat, jogurt, jesli chcemy to troche maki, ciagle mieszac do zagotowania, dodac przyprawy.

bardzo polecam, takie cos moze calkiem dlugo lezec pozniej w lodowce, da sie odgrzac w piekarniku

aa, zapomnialam - ten sos jest tez swietny do ryzu super zestaw - kofta, brazowy ryz i tenze sos wlasnie
kmq jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 06:44   #6
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 899
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

kmq smakuje jak w Greenway'u?
agatka-a jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 11:21   #7
kmq
Raczkowanie
 
Avatar kmq
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 205
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

to jest przepis na podstawie analizy tych z green way'a i moim zdaniem sa identyczne albo prawie identyczne bo watpie, zeby ich kofta miala jakies super skladniki - nie kosztowalaby wtedy tych 11zl
kmq jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 12:37   #8
Seler
Raczkowanie
 
Avatar Seler
 
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 283
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

kmq, dzieki za przepisik, w weekend zrobie, mam tylko jeszcze pytanko czy kofte jade sie z sosoem, a czy jeszcze cos do tego sie dodawa?? jakies warzywka, czapati , wczesniej przyczytalam ze ryz, al eczy cos jeszcze?
Seler jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 12:46   #9
kmq
Raczkowanie
 
Avatar kmq
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 205
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

jasne, z warzywami jest super

ja zazwyczaj ide po najmniejszej linii oporu - 'warzywa na patelnie' albo jakis coleslaw , z ta potrawa praktycznie wszystko sie dobrze komponuje
kmq jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 12:33   #10
Seler
Raczkowanie
 
Avatar Seler
 
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 283
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

kmq, zrobilam kofte wedlug twojego przepisy, jest bardzo smaczna, dzis robie powtorke
Seler jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 17:14   #11
sss7
Zadomowienie
 
Avatar sss7
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Cambridge
Wiadomości: 1 320
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

Jestem zakochana w kofcie z green waya i dzis mam zamair zrobić ją wg. Twojego rpzepisu, złożę relacje. Dzięki za przepis
sss7 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-10, 21:17   #12
sss7
Zadomowienie
 
Avatar sss7
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Cambridge
Wiadomości: 1 320
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

Generalnie wyszło bardzo smaczne, troszke przesadziłam z curry.
Ja dokonam następnym razem modyfikacji i do sosu zamiast jogurdu dam śmietane ( chociaż wiem ze to bedzie grzech)
Dziekuje za przepis - bardzo udany !!!
sss7 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-27, 13:15   #13
lithien
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 1
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

a czy te kuleczki serowe koniecznie trzeba smazyc? Ktoś może próbował z gotowaniem bądź jakimś innym sposobem? Bo nie mogę jeść smażonych/oleistych potraw
lithien jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 18:45   #14
crushing
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 3
Dot.: Przepis na koftę indyjską, czy ktoś zna?

mam ten sam problem - myślę nad zrobieniem ich w piekarniku, próbował już ktoś?

* ok, wypróbowałam upiec to w piekarniku - bez panierki
wyszło mniej więcej tak, jak powinno smakować, delikatna skorupka na zewnątrz, a w środku płynna masa (coś jak puree)
z ostrym sosem jest ok!
a panierki nie dałam, bo bałam się, że ona się spali, a w środku nic się nie zmieni..

Edytowane przez crushing
Czas edycji: 2011-03-02 o 11:20
crushing jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!