Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-11-25, 18:26   #1
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Fasola JASIEK

Co robicie kobiety z fasolka ,żeby nie byla twarda??? Czy moczycie przez noc w zimniej wodzie??? Czy macie inne skuteczniejsze metody....??


Nie ma nic gorszego niż twardawa fasola w zupie....
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-25, 19:16   #2
makadamia
Raczkowanie
 
Avatar makadamia
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
Dot.: Fasola JASIEK

a Ty wiesz, cholibka, że tak dawno fasolki nie robiłam (moja pociecha nie lubi), że zapomniałam :-(
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-25, 19:21   #3
Sara1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 72
Dot.: Fasola JASIEK

Ja do ugotowania fasolki używam szybkowaru troche fasole podgotuje w tym cudzie (bez nocnego zamaczania a jak jest juz prawie dobra to ją



wrzucam do garka gdzie już mam podgotowane inne warzywa i wszystko razem jeszcze troche gotuje . Naprawde gotowanie w szybkowarze fasoli nie trwa dłużej niz pół godz.
Sara1 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 20:21   #4
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 342
Dot.: Fasola JASIEK

ja moczę fasole na noc i 'jaśka' gotuje jakieś 45min , chyba nie ma innego sposobu na fasolę
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 22:33   #5
et-ka
Zakorzenienie
 
Avatar et-ka
 
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 6 187
GG do et-ka
Dot.: Fasola JASIEK

Cytat:
Napisane przez shachownica
ja moczę fasole na noc i 'jaśka' gotuje jakieś 45min , chyba nie ma innego sposobu na fasolę
dokładnie, u mnie też fasola gotowana jest po całonocnym moczeniu.
ale ciekawa jestem, czy można to jakośtak inaczej zrobić i obejść. hm
et-ka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 08:37   #6
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Fasola JASIEK

własnie ponoc mozna dlatego sie zapytałam....moze ktos coś bedzie wiedział...
mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 09:14   #7
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 201
Dot.: Fasola JASIEK

Witam

Wlasnie wczoraj zajadalam sie gotowanym "Jaskiem" . Przypatrzylam sie rowniez, jak moja mama zabiera sie do tego. Otoz w ogole jej nie moczyla przez noc. Tylko ja najpierw umyla, a potem wlozyla do garnka i zalala wrzatkiem . Fasola ugotowala sie calkiem szybko. A ja proponuje dodac od razu spora ilosc majeranku. Wtedy nie bedzie powodowala wzdec. Sprawdzilam na sobie . Teraz bede sie zajadala fasolka czesciej .

Pozdrawiam serdecznie.
__________________
... Zastanówcie się, o co prosicie, bo przy odrobinie pecha możecie to otrzymać ...
- Siewca Wiatru -
keira24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 16:31   #8
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 010
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Fasola JASIEK

Ja znam taką wersje, i u nas zawsze wychodzi. Mocze całą noc w zimnej wodzie nastepnie zalewam wrzątkiem i gotuje ok 1 godz, czasami potrzebuje i 1,5 godz. Zależy chyba od fasoli.
Sanderek jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-28, 14:17   #9
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 342
Dot.: Fasola JASIEK

Cytat:
Napisane przez keira24
Witam

Wlasnie wczoraj zajadalam sie gotowanym "Jaskiem" . Przypatrzylam sie rowniez, jak moja mama zabiera sie do tego. Otoz w ogole jej nie moczyla przez noc. Tylko ja najpierw umyla, a potem wlozyla do garnka i zalala wrzatkiem . Fasola ugotowala sie calkiem szybko. A ja proponuje dodac od razu spora ilosc majeranku. Wtedy nie bedzie powodowala wzdec. Sprawdzilam na sobie . Teraz bede sie zajadala fasolka czesciej .

Pozdrawiam serdecznie.
pytanie czy to był 'jasiek' świeży czy suszony
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-28, 14:26   #10
keira24
Zadomowienie
 
Avatar keira24
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 1 201
Dot.: Fasola JASIEK

Witaj Shachownico .

Otoz "Jasiek" byl taki kupowany w siateczkowych woreczkach. Moja mowi, ze on jest preparowany odpowiednio, bo swiezy gotowalby sie znacznie dluzej niz ok. 1h jak ten w siateczkach .

A czy on jest suszony, czy swiezy to nie wiem .

Pozdrawiam serdecznie.
__________________
... Zastanówcie się, o co prosicie, bo przy odrobinie pecha możecie to otrzymać ...
- Siewca Wiatru -
keira24 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-28, 22:46   #11
sweeney
Zakorzenienie
 
Avatar sweeney
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3 654
GG do sweeney
Dot.: Fasola JASIEK

A ja nawet dzisiaj robilam fasolke po bretonsku Fasole moczylam godzine i gotowalam ok 1,5 godziny. Zwykle mocze troche dluzej a gotuje krocej, ale chyba nie robi to zadnej roznicy
sweeney jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-29, 09:46   #12
akira
Raczkowanie
 
Avatar akira
 
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
Dot.: Fasola JASIEK

gotuję aż do wrzenia, płukam na sitku, zalewam nową wodą i zostawiam na noc, w tej wodzie gotuję już fasolę na miękko..nie znam jednak sposobu na gotowanie bez uprzedniego moczenia kiedyś tak próbowałam to ziarna nierównomiernie się rozgotowywały gdy jedne były już dobre to drugie twardawe
akira jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-29, 09:48   #13
Danaa
Raczkowanie
 
Avatar Danaa
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 169
Dot.: Fasola JASIEK

ja własnie dzisiaj gotuje fasolke i przed gotowaniem mocze ją przez noc
Danaa jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-29, 11:26   #14
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 342
Dot.: Fasola JASIEK

Cytat:
Napisane przez keira24
Witaj Shachownico .

Otoz "Jasiek" byl taki kupowany w siateczkowych woreczkach. Moja mowi, ze on jest preparowany odpowiednio, bo swiezy gotowalby sie znacznie dluzej niz ok. 1h jak ten w siateczkach .

A czy on jest suszony, czy swiezy to nie wiem .

Pozdrawiam serdecznie.
to był 'swieży' o tej porze, mozna taki znaleźć w warzywniakach, a jesli idzie o suszona fasole to nie ma zmiłuj niezależnie od wielkości trzeba delikwentkę moczyc całą noc
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 12:27   #15
seawoman
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Okolice Zakopanego
Wiadomości: 92
Dot.: Fasola JASIEK

Na tej stronie:
http://www.youtube.com/watch?v=Dtf-2j5bdJY
jest film, z tego co zrozumiałam jak ktos ma szybkowar to zalewamy fasole wrzatkiem, albo doprowadzamy do wrzenia w szybkowarze, zamykamy pokrywke od szybkowaru i wylaczamy gaz, cisnienie i cieplo dosc dlugo sie utrzymuje w szybkowarze, wiec to chyba najekonomiczniejszy sposob, no i zostawiamy tak bez gazu na 1h. Potem wymiana wody i gotowanie, u mnie w szybkowarze w instrukcji sa takie czasy:

225g dried beans/peas = Approx 450g cooked weight

Pulse:
Chick Peas 16-22 min (Time at full pressure)
Split Peas 6-8 min (Time at full pressure)
Kidney Beans 16-18 min (Time at full pressure)
Haricot Beans 6-8 min (Time at full pressure)
Soya Beans 15 min (Time at full pressure)
Butter Beans (small) 10 min (Time at full pressure)
Whole Beans 25-30 min (Time at full pressure)
Butter Beans (Large) 15 min (Time at full pressure)


Ogolnie to bardzo polecam gotowanie w szybkowarze, polecam jednak wydac troche wiecej bo jak wiadomo byly przypadki kiedys ze wybuchaly, wiec nie polecam kupowac jakiegokolwiek taniego na gieldzie, rynku, czy taniej chinszczyzny, jest to urzadzenie ktore pozwala BARDZO skrocic czas przygotowania i jest duza oszczednosc energi(no chyba ze ktos podgrzewa potrawy energia sloneczna jak tutaj np:

http://www.youtube.com/watch?v=K2vUEWZBXIU
Ten film mnie zaszokowal!!!
Oni tym sposobem gotuja wszystko!! Jest w innych filmach pokazane jak zrobic takie solaryjne urzadzenie, wystarczy blacha... Szok
Nawet chleb w gotuja na sloncu

Wczesniej nie zawsze mi sie chcialo gotowac dla siebie obiad do pracy, po pierwsze czas, i czas spedzony na przygotowanie, a w szybkowarze (mam go dopiero 2 tygodnie) najpierw np podsmarzam mieso na oleju (w szybkowarze) tak azeby sie tylko zrumienilo, wrzucam do niedo pokrojone ziemniaki, marchewke, czy jakies warzywa, dodaje wody, tak 1 szklanke, moze wiecej, te czynnosci zajmuja mi jakies 10min, dopowadzam do wrzenia , w szybkowarze zamyka sie zawor i zmieniam gaz na minimalny, albo wylaczam, czekam te 10min i gotowe. Doslownie czas jakby sie mleko gotowalo a nie obiad, wszystko w jednym garnku, szybko i energie wlasciwie zuzywam tylko na podgrzanie do zagotowania wode, azeby wytworzyla sie para i cisnienie.
seawoman jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 12:51   #16
avrea
Raczkowanie
 
Avatar avrea
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 214
Dot.: Fasola JASIEK

a ja używam faloki "jaś " z puszki jak mnie najdzie ochota na "fasolkę po bretońsku" lub zupę i nie muszę się martwić ,żę trzeba ją moczyć ,albo długo gotować

spróbujcie naprwdę warto! , a ile czasu zaoszczędzicie
__________________
"...najważniejszy jest czas, w którym robię, co chcę..."

avrea jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 12:56   #17
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 4 172
Dot.: Fasola JASIEK

jejuuuu ale stary temat znalazlyście
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


mikroREKLAMA
Moje gotowanie
Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Ta reklama pokazywana jest pod 4 172 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
Nutka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 13:21   #18
seawoman
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Okolice Zakopanego
Wiadomości: 92
Dot.: Fasola JASIEK

Stary ale google gdy wpisze fasola i szybkowar to jedna z pierwszych pozycji.


"SPOSOBY GOTOWANIA FASOLI:
SPOSÓB 1: fasola gotuje się szybciej, gdy zalejemy ją zimną wodą i zaraz postawimy na ogniu. Jak tylko zagotuje się , należy dodać zimnej wody. Powtórzyć dwa-trzy razy. Po 30-40 minutach fasola będzie gotowa.
SPOSÓB 2: fasolę po opłukaniu należy namoczyć na 12-15 godzin, ogrzać w tejże wodzie, a gdy się pokaże piana, wodę odlać i zalać gorącą, w której będziemy gotować aż do miękkości.

ROŚLINY STRĄCZKOWE (suche nasiona) - CZAS GOTOWANIA
na tej stronie:
http://www.florpak.pl/pl/straczkowe_...kulinarne.html



Fasola może powodować wzdęcia. Można sobie jednak z tym poradzić, dodając do potraw przyprawy ziołowe: majeranek, oregano, czy czosnek.

Gdy gotujemy fasolę i chcemy dodać np. ocet, sok z cytryny, pomidory, ketchup czy wino, powinniśmy pamiętać, żeby to zrobić pod koniec gotowania, jeśli zrobimy to wcześniej fasola może stać się twarda."

Edytowane przez seawoman
Czas edycji: 2009-04-02 o 13:24
seawoman jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 17:17   #19
dona_1990
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-10
Wiadomości: 51
Dot.: Fasola JASIEK

Ja mam dobry sprawdzony już kilkukrotnie sposób na gotowanie fasoli gdyż bardzo uwielbiam fasolkę po bretońsku ja robię tak że moczę fasole przez całą noc, potem zmieniam wodę i dodaje do niej trochę sody (zwykła spożywcza sodka), zwykle jak gotuje pół kg fasoli to daje tak niecałą połowę małej łyżeczki, podobno to zmiękcza wodę i przyspiesza gotowanie fasoli, nie wiem czy to prawda, ważne że teraz gotuje ją 45-60min a nie jak kiedyś bez dodatku sody 2 godziny
dona_1990 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!