Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-11-26, 13:15   #1
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Łatwy sos mięsny na dwa sposoby

Witam
Na początku wyjaśnię dlaczego napisałam na dwa sposoby otóż ten sos zaleznie od tego co dodamy mozemy wykorzystać do makaronu spaghetti i wtedy otrzymamy danie włoskie czyli spaghetti a'la bolognese,albo mozemy podawac go z ziemniakami i zestawem surówek.
Składniki można dawać według własnego uznania oraz modyfikować ich ilość.
w domku mam mięsozercow wiec musze czesto chodzic na kompromisy bo za miesem nie przepadam,ale ten sosoik chetnie pochłaniam A ten soso jest bardzo prosty i calkiem szybko się go przyrządza.
Moje składniki na wersję do ziemniaczków:
Niecały kg mięska mielonego (ja miałam z indyka)
2 papryki czerwone
2 duże cebule
2 marchewki(ja nie dałam dzisiaj)
-kostka rosołowa pomidorowa
lisc laurowy koniecznie-2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyzeczki i ketczup na oko
przyprawy:
-pieprz
-sól
-curry
papryka słodka i odrobinka ostrej
Przygotowanie:
Mięsko podsmazamy na patelnie jednocześnie bardzo drobno je rozdzielamy drewniana łyżką aby grudki były jak najmniejsze,dodajemy keczup oraz koncentrat pomidorowy,tak aby mięsko nabrało czerwonego kolorku,dodajemy przyprawy zalewamy wrzątkiem i dusimy.Dodajemy kostkę rosołową,liscie laurowe.Cebulkę kroimy drobno i podsmazamy(niekoniecznie podsmazona) papryke i marchewke kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu i dusimy.Ja duszę godzinkę,dolewajac wrzatku jesli woda wyparuje.
Na wersje do makaronu do mięska dodaję:
zioła prowansalskie
oregano
pieprz sól
mozna tez dodać pomidory z puszki bez skórek w kawałkach razem z zalewą
oliwki
zdjecia sosu z ziemniaczkami dodam pozniej
Pozdrawiam serdecznie
boniulka jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 13:38   #2
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Dot.: Łatwy sos mięsny na dwa sposoby

Wklejam fotki- pierwsza to miesko rozdrobnione i podsmazone druga to sos w trakcie duszenia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PB263512.JPG (70,9 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PB263514.JPG (68,9 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PB263516.JPG (68,4 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PB263518.JPG (66,3 KB, 44 załadowań)
boniulka jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!