|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2016-05-15, 07:21 | #1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 122
|
Jak robicie risotto?
Bo ja mam problem.
Chodzi o kolejnośc dodawania składników, czyli- kiedy ryż, a kiedy warzywa/mięso. Pzepisy z których korzystałam, zakładają ze kolejnośc jest taka: - posmażenie mięsa z warzywami, na to ryż, podsmazyć az wchłonie tłuszczi zrobi się szklisty, dolać wina, jak wchłonie dodawać rosół aż ryż się ugotuje, na koniec parmezan. Tyle ze zanim ryż dojdzie, to warzywa i mieso sa juz niesmaczne. Przegotowane na śmierć. :/ Warzywa typu brokuły, cukinia, groszek staja się praktycznie niejadalne bo przy tak długim gotowaniu puszczają goryczke i zaczynaja brzydko pachnieć. Jedyne co się broni to grzyby. Tyle ze ja ryżu z grzybami to tak... nie bałdzo. :/ Jakiś trick? Robić warzywa i mieso osobno i dodawać na koniec do ryzu robionego na osobnej patelni
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
2016-05-15, 10:20 | #2 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
Risotto basis:
cebula szalotka, oliva z olivek, ryz, biale wino, goracy wywar warzywny albo inny (np. rosol), utarty parmezan, zimne maslo. czas gotowania 20 min. cebulke zeszklisz na olivce dodajesz ryz dalej smazysz, potem zalewasz bialym winem (riesling) podlewasz rosolem prazysz max 20 min na koncu dodajesz parmesan i zimne maslo + dodatki. Inne dodatki ktore wymagaja krotki czas gotowania (lub dluzszy) przygotowuje sie osobno. Np. brokuly gotujesz w mocno posolonej wodzie 4-5 min i odcedzasz, wrzucasz do lodowatej wody zeby zatrzymac proces gotowania, dodajesz na ostatnia minute do risotto. np. krewetki smazysz osobno na patelni Dynie mozna dodac na poczatku Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2016-05-15 o 10:39 |
2016-05-15, 16:10 | #3 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 122
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
Cytat:
Właśnie tak sobie wyobrażałam, ze miałoby sens. Tylko że skoro x przepisów mówiło, ze wszytko razem, to juz myslałam ze jakas lewa jestem i tylko mnie się te warzywa zagotowują na śmierć. :/ Niestety teraz blogi kulinarne bazują na zdjeciach i znaleźć sensowny przepis to jest często szukanie igły w stogu siana.
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
|
2016-05-16, 17:38 | #4 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
Tu sie z toba zgadzam ze internet (blogi) pelny jest przpisow, ktore sa beznadziejne. Ludzie po prostu nie maja pojecia ale mimo to zakladaja strony internetowe z przepisami. Ja unikam takie strony.
Co do risotto Podam tobie pare dodatkowo pare ciekawostek: - groszek zielony uzywam tylko mrozony bo ma piekny zielony kolor. Rozmrozony dodaje na samym koncu zeby zlapal tylko temperature - grzyby (pieczarki lub lesne)kroje drobno i podsmazam na olivce z maslem na sam kobiec dodaje drobno posiekana zielona pietruszke, i na koniec mieszam z risotto - cukinie kroje drobno i podsmazam w olivce masle na mocno rozgrzanej patelni pare 2-3 minuty i dodaje do risotto (czesc mozna zmiksowac na "pesto") - brokuly gotuje w slonej wodzie 4-5 min, czesc miksuje na "pesto" reszta jest w calosci drobno porojona i dodaje do risotto na koncu itd itd pesto z miesem nie znam, wyobrazam sobie ze mielone wolowe podsmazone na patelni bedzie pasowalo - rybe kroje w male kawalki i smaze krotko na rozgrzanej patelni w olivce z maslem i dodaje do risotto na koncu + zielona pietruszka, krewetki smaze w calosci, oktopus kroje w kawalki + biale wino+ zielona pietruszka wszystkie te wersje przyprawiane sa tylko pieprzem i sola morska z mlynka |
2016-05-19, 18:20 | #5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
A jaki uzywasz ryz? Ja uzywam uncle ben's specjalnie do risotto, ale nie wiem czy taki sam jest dostepny w Polsce. Takze na pewno wszystko sie robi krocej niz u Ciebie. Ryz do risotto musi miec okragle ziarenka.
Poza tym w kuchni wloskiej nie daje sie az tyle dodatkow naraz. Ja robie albo z grzybami, albo z szynka, albo z kurczakiem. Warzywnego risotto jeszcze nie robilam. Moze sprobuj z papryka i cebula, te warzywa sie dlugo smaza. Albo z baklazanem. |
2016-05-20, 20:58 | #6 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
Rodzaje ryzu do risotto to :
Arborio Vialone Maratelli Carnaroli niezaleznie jaki wujek go sprzedaje |
2016-05-21, 19:59 | #7 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 343
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
Też używam wyłącznie arborio (są w normalnym Tesco itp.)
W risotto są od początku tylko twarde warzywa, np. marchewka, częściej nic.
__________________
Nie istnieje nic poza tym, co czujesz -7kg |
2016-05-21, 22:04 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
|
2016-05-22, 07:45 | #9 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
|
2016-05-22, 17:14 | #10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
|
2016-05-22, 18:32 | #11 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak robicie rizotto?
Lombardia i Piemont granicza ze szwajcaria a dokladnie z kantonem Tessin. Ten ryz pochodzi z tego rejonu dokladnie z delty Maggia miedzy miastami Ascona i Locarno.
Widocznie wlosi podkradli ziarenka szwajcarom albo odwrotnie. no i tanszy jest ryz w strefie EU jak w szwajcari wiec wujek kupuje tam... ale najwazniejsze jest to ze smakuje wysmienicie Ja uzywam arborio tez z Piemontu czyli ten sam rejon . W sumie toz to narodowe danie wloch jest. |
2016-05-27, 16:59 | #12 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jak robicie risotto?
Np: taki ryż na risotto
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.