Jak robicie risotto? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2016-05-15, 07:21   #1
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 122

Jak robicie risotto?


Bo ja mam problem.
Chodzi o kolejnośc dodawania składników, czyli- kiedy ryż, a kiedy warzywa/mięso.

Pzepisy z których korzystałam, zakładają ze kolejnośc jest taka:
- posmażenie mięsa z warzywami, na to ryż, podsmazyć az wchłonie tłuszczi zrobi się szklisty, dolać wina, jak wchłonie dodawać rosół aż ryż się ugotuje, na koniec parmezan.

Tyle ze zanim ryż dojdzie, to warzywa i mieso sa juz niesmaczne. Przegotowane na śmierć. :/ Warzywa typu brokuły, cukinia, groszek staja się praktycznie niejadalne bo przy tak długim gotowaniu puszczają goryczke i zaczynaja brzydko pachnieć.
Jedyne co się broni to grzyby. Tyle ze ja ryżu z grzybami to tak... nie bałdzo. :/

Jakiś trick? Robić warzywa i mieso osobno i dodawać na koniec do ryzu robionego na osobnej patelni
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-15, 10:20   #2
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Jak robicie rizotto?

Risotto basis:
cebula szalotka, oliva z olivek, ryz, biale wino, goracy wywar warzywny albo inny (np. rosol), utarty parmezan, zimne maslo.
czas gotowania 20 min. cebulke zeszklisz na olivce dodajesz ryz dalej smazysz, potem zalewasz bialym winem (riesling) podlewasz rosolem prazysz max 20 min na koncu dodajesz parmesan i zimne maslo + dodatki.
Inne dodatki ktore wymagaja krotki czas gotowania (lub dluzszy) przygotowuje sie osobno. Np. brokuly gotujesz w mocno posolonej wodzie 4-5 min i odcedzasz, wrzucasz do lodowatej wody zeby zatrzymac proces gotowania, dodajesz na ostatnia minute do risotto.
np. krewetki smazysz osobno na patelni
Dynie mozna dodac na poczatku

Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Czas edycji: 2016-05-15 o 10:39
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-15, 16:10   #3
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 122
Dot.: Jak robicie rizotto?

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Risotto basis:
cebula szalotka, oliva z olivek, ryz, biale wino, goracy wywar warzywny albo inny (np. rosol), utarty parmezan, zimne maslo.
czas gotowania 20 min. cebulke zeszklisz na olivce dodajesz ryz dalej smazysz, potem zalewasz bialym winem (riesling) podlewasz rosolem prazysz max 20 min na koncu dodajesz parmesan i zimne maslo + dodatki.
Inne dodatki ktore wymagaja krotki czas gotowania (lub dluzszy) przygotowuje sie osobno. Np. brokuly gotujesz w mocno posolonej wodzie 4-5 min i odcedzasz, wrzucasz do lodowatej wody zeby zatrzymac proces gotowania, dodajesz na ostatnia minute do risotto.
np. krewetki smazysz osobno na patelni
Dynie mozna dodac na poczatku
O, dzięki.
Właśnie tak sobie wyobrażałam, ze miałoby sens.

Tylko że skoro x przepisów mówiło, ze wszytko razem, to juz myslałam ze jakas lewa jestem i tylko mnie się te warzywa zagotowują na śmierć. :/
Niestety teraz blogi kulinarne bazują na zdjeciach i znaleźć sensowny przepis to jest często szukanie igły w stogu siana.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-16, 17:38   #4
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Jak robicie rizotto?

Tu sie z toba zgadzam ze internet (blogi) pelny jest przpisow, ktore sa beznadziejne. Ludzie po prostu nie maja pojecia ale mimo to zakladaja strony internetowe z przepisami. Ja unikam takie strony.
Co do risotto
Podam tobie pare dodatkowo pare ciekawostek:
- groszek zielony uzywam tylko mrozony bo ma piekny zielony kolor. Rozmrozony dodaje na samym koncu zeby zlapal tylko temperature
- grzyby (pieczarki lub lesne)kroje drobno i podsmazam na olivce z maslem na sam kobiec dodaje drobno posiekana zielona pietruszke, i na koniec mieszam z risotto
- cukinie kroje drobno i podsmazam w olivce masle na mocno rozgrzanej patelni pare 2-3 minuty i dodaje do risotto (czesc mozna zmiksowac na "pesto")
- brokuly gotuje w slonej wodzie 4-5 min, czesc miksuje na "pesto" reszta jest w calosci drobno porojona i dodaje do risotto na koncu
itd itd
pesto z miesem nie znam, wyobrazam sobie ze mielone wolowe podsmazone na patelni bedzie pasowalo
- rybe kroje w male kawalki i smaze krotko na rozgrzanej patelni w olivce z maslem i dodaje do risotto na koncu + zielona pietruszka,
krewetki smaze w calosci, oktopus kroje w kawalki + biale wino+ zielona pietruszka
wszystkie te wersje przyprawiane sa tylko pieprzem i sola morska z mlynka
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-19, 18:20   #5
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Jak robicie rizotto?

A jaki uzywasz ryz? Ja uzywam uncle ben's specjalnie do risotto, ale nie wiem czy taki sam jest dostepny w Polsce. Takze na pewno wszystko sie robi krocej niz u Ciebie. Ryz do risotto musi miec okragle ziarenka.

Poza tym w kuchni wloskiej nie daje sie az tyle dodatkow naraz. Ja robie albo z grzybami, albo z szynka, albo z kurczakiem. Warzywnego risotto jeszcze nie robilam.

Moze sprobuj z papryka i cebula, te warzywa sie dlugo smaza. Albo z baklazanem.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-20, 20:58   #6
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Jak robicie rizotto?

Rodzaje ryzu do risotto to :
Arborio
Vialone
Maratelli
Carnaroli
niezaleznie jaki wujek go sprzedaje
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-21, 19:59   #7
NattiTt
Wtajemniczenie
 
Avatar NattiTt
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jak robicie rizotto?

Też używam wyłącznie arborio (są w normalnym Tesco itp.)
W risotto są od początku tylko twarde warzywa, np. marchewka, częściej nic.
__________________
Nie istnieje nic poza tym, co czujesz

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-05-21, 22:04   #8
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Jak robicie rizotto?

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Rodzaje ryzu do risotto to :
Arborio
Vialone
Maratelli
Carnaroli
niezaleznie jaki wujek go sprzedaje
Na opakowaniu jest napisane, ze to typ ryzu Loto. A wiec zaden z wymienionych. Sprawdzalam specjalnie dla Ciebie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-22, 07:45   #9
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Jak robicie rizotto?

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Na opakowaniu jest napisane, ze to typ ryzu Loto. A wiec zaden z wymienionych. Sprawdzalam specjalnie dla Ciebie.
Wooow ryz ze szwajcarii, tego nie znalem (przyznaje sie bez bicia) i znowu sie czlowiek czegos nauczyl dzieki
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-22, 17:14   #10
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Jak robicie rizotto?

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Wooow ryz ze szwajcarii, tego nie znalem (przyznaje sie bez bicia) i znowu sie czlowiek czegos nauczyl dzieki
Podaja, ze pochodzi z regionu Lombardia Piemont. Czyli Wlochy.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-22, 18:32   #11
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Jak robicie rizotto?

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Podaja, ze pochodzi z regionu Lombardia Piemont. Czyli Wlochy.
Lombardia i Piemont granicza ze szwajcaria a dokladnie z kantonem Tessin. Ten ryz pochodzi z tego rejonu dokladnie z delty Maggia miedzy miastami Ascona i Locarno.
Widocznie wlosi podkradli ziarenka szwajcarom albo odwrotnie. no i tanszy jest ryz w strefie EU jak w szwajcari wiec wujek kupuje tam...
ale najwazniejsze jest to ze smakuje wysmienicie
Ja uzywam arborio tez z Piemontu czyli ten sam rejon . W sumie toz to narodowe danie wloch jest.
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-27, 16:59   #12
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Jak robicie risotto?

Np: taki ryż na risotto
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-05-27 17:59:19


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.