|
|||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ | Lista userów | Kluby | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze wiadomości | Oznacz fora jako przeczytane |
| Dermatologia Forum z poradami lekarza dermatologa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Włókniaki
Mam całą kolonię tych małych potworków na szyji.Stąd moje pytanie, czy można się ich pozbyć i ile to kosztuję oraz skąd się biorą, bo mam wrażenie że się rozsiewają. Prosze o szybką odpowiedz!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Włókniaki
z tego co wiem to włókniaki miekkie i te twarde tez nie ustepuja samoistnie i trwaja przez cale zycie ale czy da sie je jakos usunac to pojecia nie mam...najlepiej idz do lekarza i zapytaj...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Włokniaki usuwa sie mechanicznie tutaj zadne masci nie pomoga. Masz dwa sposoby do wyboru L laserowo albo wyciecie przez chirurga najlepiej plpastyka (on to zrobi estetycznie bez blizn) ale najwaznijesze zeby nie byly koloru czerwonego (zazwyczaj sa w kolorze skory) ani czarnego bo wtedy najlepiej w ogole ich nie ruszac. Po wycieciu zazwyczaj wysyla sie te podejrzane wlokniaki na badania histopatologiczne zeby sparwdzic czy nie sa to jakies formy zlosliwe... No i chyba tyle, ceny usuniecia u chirurga plastyka wachaja sie od 250 pln za 1 wlokniak w Poznaniu do 400-200 pln za jeden wlokniak za w Wa-wie ale mozna oczywiscie zroic to znacznie taniej u dermatologa... jak masz jakies opytania to pisz.. No i powodzenia
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Re: Włókniaki
Dziękuję za odpowiedz. Niestety, mam tych małych paskudztw dość dużo więc laser odpada. A czy u dermatologa to można je usunąć na kasę chorych i czy znasz może jakiegoś dobrego dermatologa w Poznaniu, bo ostatnio jak byłam na EDICTUM na Mickiewicza, to pani dermatolog przepisała mi na nie maść cynkową
Zresztą nawet nie chciało jej sie wstać z krzesła i oberzeć z czym przychodze.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Włókniaki
Benita, czy te włókniaki to takie brazowe wystajace jakby krostki? Bo ja z przerażeniem zauważyłam dzis wysyp tego na szyi, wczesniej miałam kilka, nie przeszkadzały mi a tu w ciągu jednej nocy - masa
![]() Jestem w 35 tygodniu ciąży, moze to dlatego...przeraziłam sie tą ilością Wystepują tylko na szyi
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Hej, widze, ze tez borykacie sie z tym problemem... Moze pomoge Wam troche dzielac sie z Wami swoja wiedza i doswiadczeniami.
Otoz wlokniaki moga byc koloru skory, ale tez lekko brazowe, rosna one caly czas i same nie ustepuja. Jest to uwarunkowanie genetyczne, wiec niestety nic na to nie poradzimy A usunac mozemy u dermatologa, ja kilka lat temu robilam w Elblagu za free, w Wawie mam znajomych lekarzy, wiec nie wiem ile to obecnie kosztuje. Aha, nie polecam zabiegu w gabinecie kosmetycznym, bo nie kosmetyczka nie ma takiej wiedzy i moze Wam usunac cos, czego nie powinna... A dostepne metody to kripterapia, czyli zmrozenie cieklym azotem lub elektrokoagulacja, czyli obciecie pradem. Ja osobiscie wole to pierwsze. Na pocieszenie moze dodam, ze nie wiaze sie to z zadnymi powiklaniami, wiec mozemy byc spokojne. Choc wiem, ze to okropne uczycie nosic to na sobie... Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Witam. Od okolo 2 tyg. u mmojego syna na szyi pojawil sie taki malenki czerwony pieprzyk, wyglada to raczej jak maly pecherzyk wypelniony krwia. Boje sie i bede musiala isc z nim do lekarza, bo zdazyl sie troche powiekszyc
Szukam na necie czegos na ten temat, ale znajduje same przerazajace informacje...
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
Witam! Miesiąc temu miałam wypalane elektrokoagulatorem włókniaki na twarzy i szyi. Miałam to robione w szpitalu na Szkolnej w Poznaniu. Lekarka tak mi usunęła że owszem, włókniaków nie mam ale mam za to blizenki. Zrobiła to nieumiejętnie. Jestem wściekła!!! Czym potrakotwać teraz te blizenki żeby się ich pozbyć? Może znacie jakiegoś dobrego lekarza estetycznego w Poznaniu który umie usuwać takie ślady?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Podnoszę wątek. Dziewczyny jak sie tego pozbyc????
Mam problem z włókniakami, miałam ich kilka na szyji, teraz są jeszcze w okolicy pach. Z tego co się dowiedziałam u kosmetyczki to one się rozsiewają, więc teraz szaliki golfy i w efekcie włokniaków jest coraz więcej
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Włókniaki można usunąc chirurgicznie, po konsulatacji z lekarzem oczywiście.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Mnie niestety także męczą włókniaki zwłaszcza pod pachą... No i mam taki problem: przy goleniu naderwal mi sie jeden i zastanawiam się czy może sie cos z tego zrobic? w koncu są to jakieś nowotwory. Nie wiem czy iść z tym do lekarza,czy jest to w jakiś sposob niebezpieczne?
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Krioterapia, gojenie.
Wczoraj miałem "usuwane" włókniaki miękkie metodą krioterapii. mam pytanie do szanownych forumowiczów, a mianowicie po jakim czasie one zaczynają przysywachac goić sie i odpadac. Jeden włokniak ma 2 cm drugi jest bardzo malutki, po zabiegu zrobił mi sie straszny balon na plecach w miejscu zabiegu i do teraz nabiera jakimś płynem co jakiś czas wypływającym z tego włókniaka. Zrobił się czerwony. Po jakim czasie mogę się spodziewać że bedzie zanikał, zasychał i w końcu odpadnie. Czy smarowac czymś ten włókniak czy pozostawić go takim jaki jest do czasu odpadnięcia. Czy stosowac opatrunek na niego, nakleiłem sobie plaster ale mam wrażenie ze cały czas jest on mokry i nie schnie. Czy takie objawy sa normalne po takim zabiegu? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Po zabiegu ciekłym azotem włókniaki i nie tylko goją się okolo 10 dni, najpierw robi sie pecherz jak po oparzeniu (wyglada dosyc nieciekawie) nastepnie robi sie strup ktory sam odpadnie najlepiej go nie zdrapywac bo zostanie czerwony punkt ktory zniknie ale troszke trzeba poczekac oczywiscie
strupkow moze tez zrobic sie kilka tz jeden odpadnie a zrobi sie nastepny.pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
mi również pojawiły się włokniaki pod koniec ciązy ale nie tylko na szyji , równiez piersi i brzuch .... po porodzie część z nich zniknęła a jak przestałam karmic wiekszośc z nich zniknela zupełnie - zostały tylko nieliczne na szyji - wybieram się na zabieg elekrokoagulacji . rozmawialam z dermatologiem i w ciazy czesto dzieją sie takie rzeczy na skutek zmian hormonalnych - takze głowa do góry |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Witaj!! Mam taki sam problem jak Ty. Cala szyja w takich "włokniakach". Otóz, bylam dzis u lekarza dermatologa w przychodni. Dowiedzialam sie ze mozna to zlikwidowac tylko prywatnie. Niedaleko mnie jest taki gabinet. Kosztuje to 100zł (za usuniecie wszystkich) i co najwazniejsze sa one nie grozne. Usowa je sie za pomoca krioterapi czyli wymrazanie. Niedlugo sie tam udaje !! Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Witam Dziewczyny. Mam i jednoczesnie miałam ten sam problem - mnóstwo, wręcz cała kolonia włókniaczków na szyi. Co zrobiłam? Najpierw dermatolog z NFZu. Bo niby dlaczego płacić 70zł za prywatną konsultację skoro odprowadzana jest za mnie składka na ubezpieczenie zdrowotne. Tam zostałam zdiagnozowana ale też obwieszczono mi że spokojnie można z tym żyć i że nie ma refundacji z kasy chorych za zabieg usunięcia tego paskudztwa. Odnalazłam DOBRĄ poradnię/poradnię dermatologiczną z zabiegami chirurgicznymi /żadna kosmetyczka, sami lekarze - chirurg i dermatolog-kosmetolog na miejscu.
Sposób usunięcia- "wycięcie zmiany" - tak napisano na wypisie. Znieczulono mi miejscowo szyję jakimś specyfikiem w spray'u powodujacym uczucie zimna i drętwienia szyi, przysłoniono buzię i wycięto około 25 małych i większych paskudztw z lewej strony szyi. Zabieg trwał około 20 minut, zapłaciłam 250zł., rany zdezynfekowano i załozono opatrunek. Bolesność - nie będę owijać w sreberka - przyjemne to to na pewno nie było. Zabieg wykonano w poniedziałek, do środy chodziłam z opatrunkiem, potem tylko plasterek w miejscu gdzie miałam największe zmiany, dziś jest sobota i moja szyja wygląda prześlicznie. Nie mam blizn ani przebarwień. Za tydzień w poniedziałek walczymy z panem doktorem z prawą stroną. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Madzia,ale pytanie jest takie,bo ja tez mialem 3 dni temu robiona kioterapie i ten wlokniak wisi taki ciemny teraz i pod nim jest pecherzyk,czy to wszytsko odpadnie???bo lekarz mi mowial ze on odpadnie po 3 dniach a on wisi i jest pod nim gulaja,o juz nie wiem .pozdr
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Tak odpadnie odpadnie, ale goi się ok 10 dni(u mnie ponad 2 tyg) ale efekt idealny
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
mi ostatnio usuwal dermatolog- zamrazal azotem, przez kilka dni trzeba to osuszac spiryt. salicylowym, pozniej odpada. jeden juz mam tak usuniety pod pachą i nie ma po nim sladu. a na takie maleńkie, ktore dopiero sie tworzą, dostalam jakis mocny specyfik, ktory ma je palic, smaruje sie przez kilka dni.dzis dopiero odbieram z apteki, o efektach napisze jak będą..aha, dodam jeszcze, że robilam to w państwowej przychodni, na ubezpieczenie, bez zadnych oplat
Edytowane przez stolarzowa5 Czas edycji: 2009-08-21 o 08:28 Powód: niekompletna informacja |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
Witam. 2lata temu wykryłam guz w lewej piersi..byłam u lekarza rzobil mi usg powiedział ze nie jest powiedzianeze to nowotwor mozliwe ze to jakies sprawy hormonalne...kilka - kilkanascie miesiecy temu sprawdzałam czy nadal jest okazało sie, ze tak.. od 1.5tygodnia zauwazyłam e tamten jest nadał i do tego mam jeszcze jeden tylko ze mniejszy w tej samej piersi.. nie wiem co robic...boje sie najgorszego....co radzicie.... ??
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Mnie zrobił się włokniak na piersi konkretnie na sutku, przypuszczam ze to po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Zaraz po sesji wybieram się do lekarza zobaczymy co powie. Mam nadziejeję ze bez problemu będzie mozna go usunąć bo jest to raczej mało komfortowe no i nie wyglada zbyt estetycznie
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
zadam glupie pytanie, czy mozna zarazic kogos wlokniekiem?
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
3
Edytowane przez karinn30 Czas edycji: 2011-08-04 o 12:35 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
no niestety, jestem niezadowolona... to smarowidło to jakiś mocny roztwór spirytusu, trzeba nim punktowo smarować każdy włókniak z osobna,kilka razy dziennie-w moim przypadku było ciężko, bo jestem 10 godzin w pracy, więc nie mogłam regularnie smarować, no i się okazało, że odpadły tylko 2, ale to dlatego ,ze je drapałam. A nowe rosną cały czas, jedyny sposób to wymrażanie ,jak są ciut większe...Aha, zamierzam wypróbować xerial-ten mocno złuszczający krem do skóry, może to podziała...
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Mam też pytanie. Pani doktor mówiła, żebym po wymrożeniu smarowała maścią, którą mi zapisze. I zapomniała zapisać. Dała mi wprawdzie receptę, ale na coś zupełnie innego - bo przy okazji "załatwiłam sobie" inną sprawę. Myślałam, że na tej recepcie są obydwie rzeczy. No i moje pytanie - czym mogę smarować i czy wogóle to jest konieczne. Ktoś wcześniej pisał coś o davercinie? Mam to w domu - pomoże?
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
po wymrożeniu ja miałam smarowaćpo prostu spirytusem salicylowym, żeby przysychało, tak też robiłam, z dobrym skutkiem. ewentualnie zapytaj w aptece co z tym robić
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:19.

strupkow moze tez zrobic sie kilka tz jeden odpadnie a zrobi sie nastepny.