karkowka na wszystkie sposoby - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-02-15, 20:20   #1
ocia
Raczkowanie
 
Avatar ocia
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 67

karkowka na wszystkie sposoby


Mam w zamrazalce 2 wielkie kawly karkowy.Poradzcie mi co moge fajnego wykombinowac.Bardzo jestem ciekawa Waszych przepisow.Pozdrawiam.:rol leyes:
ocia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 00:39   #2
noemi_kh
Rozeznanie
 
Avatar noemi_kh
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 519
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

hmmm, daję co mam

Karkówka "Palce Lizać"

1,5 kg - 2 kg karkówki bądź łopatki wieprzowej w jednym kawałku
1 łyżka soli
1/2 szklanki oleju - potrzebny nam będzie do pieczenia mięsa
2 łyżki papryki słodkiej
1/2 szklanki wody
MARYNATA:
1 szklanka oliwy
10 ząbków czosnku / zgniecionego /
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chili
2 łyżki jarzynki Kucharek
1 przyprawa do dziczyzny
kilka ziaren ziela angielskiego
1 marynata staropolska Kamis
Te składniki należy wymieszać ze sobą - tak by powstała marynata.

Karkówkę należy obgotować w osolonej wodzie przez ok. 40 minut.
Pozostawiamy ją w niej aż do wystygnięcia.
Wyjmujemy i osuszamy.
Następnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą - wykorzystując ją w całości.
Wkładamy do lodówki na 2-3 dni.
Wyjmujemy i ponownie nacieramy ową marynatą.
Mięso możemy też naszpikować czosnkiem / ząbkami w całości / - jed-nak czosnek przed nadziewaniem trzeba posolić.
Posypujemy papryką... bądź też innymi ulubionymi przyprawami do mięs.
Wkładamy na blaszkę - podlewamy mięso oliwą.
Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160*
W trakcie pieczenia mięso należy kilkakrotnie skrapiać tłuszczem na którym się ono piecze.
Jak i po upływie 20 minut pieczenia tegoż mięsa trzeba je podlać 1/2 szklanki wody.
noemi_kh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 00:42   #3
noemi_kh
Rozeznanie
 
Avatar noemi_kh
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 519
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

Marynata do karkówki z grilla

Przepis na ok. 5 plastrów karkówki (ok. 3 cm).
12 łyżek stołowych oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 mała cebula
1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej
2 ziarenka jałowca
pieprz
1 łyżka vegety

Oliwę z oliwek wlać do pojemnika, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegetę i dobrze wymieszać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozgnieść, ziaren-ka jałowca również rozgnieść. Karkówkę rozbić nieco ręką i dobrze obtoczyć w marynacie, zostawić na kilka godzin w chłodziarce (najlepiej przygotować wieczorem przeddzień smażenia).

Robię to w piekarniku poza grillowym sezonem i jest pyyyyszna
noemi_kh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 00:43   #4
noemi_kh
Rozeznanie
 
Avatar noemi_kh
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 519
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

znalazłam jeszcze to:

Karkówka w śmietanie

1 kg karkówki
1/2 kg pieczarek
1/2 litra gęstej kwaśnej smietany
sól
pieprz
bułka tarta

Karkówkę kroimy na plastry, solimy i posypujemy pieprzem obtaczamy w bułce tartej (ostrożnie).Smażymy z obu stron. Pieczarki kroimy na plastry , solimy i posypujemy pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy war-stwami karkówke i pieczarki. Na wierzch wylewamy śmietanę, rozsmarowu-jemy. Wstawiamy do piernika. Po 10 min.sprawdzamy i łyżką rozsmarowu-jemy smietane aby nie utworzył sie kożuch i smietana połączyła sie z pie-czarkami. Powtarzamy parę razy tę czynność .Piec około 45 minut (do miekkości).
noemi_kh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 00:44   #5
noemi_kh
Rozeznanie
 
Avatar noemi_kh
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 519
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

i jeszcze

Roladkowa karkówka

(na 10 osób)
karkówka bez kości 1kg/ pociąć na 10 kawałków
mięso mielone około 20-25 dkg
przyprawy pieprz sól do smaku
czosnek
1 papryka lub ogórek kiszony
1 ziemniak

pocięte kawałki karkówki rozbijam tak jak na kotlety schabowe (nie moga być bardzo cienkie) każdy kawałek nacieram czosnkiem pieprzem solą - od-stawiam na 2 godz. mięso mielone przyprawiam tak jak na kotlety mielone (bez bułki) dodaję szczyptę cukru i koniecznie starty ziemniak. Po 2 godzi-nach na każdy kawałek karkówki nakładam przyrządzone mięso mielone. Zawijam roladki (można dodać pasek ogórka- korniszona czy papryke), spi-nam wykałaczką. należy podsmażyc na rozgrzanym oleju aż się zarumienią
no i do garnka, dodaję kostkę rosołową, Duszę około 50 min na małym ogniu, robię sos pieczeniowy,albo koperkowy.
noemi_kh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 15:13   #6
sylwi_2005
Raczkowanie
 
Avatar sylwi_2005
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 427
GG do sylwi_2005
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

ja karkówke robie tak jak to opisałam w tym wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=97682
sylwi_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 22:52   #7
MAJA1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

Witaj Ociu
Kiedys podalam na forum http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82797 podany nizej przepis /w w/w watku ze zdjeciami, wiec warto mysle zajrzec/ Karkówka przygotowana wg niego też się świetnie sprawdzi. Pozdrawiam

W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój
przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2-3 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam
MAJA1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:53.