Wróć   Forum Wizaz.pl > Hobby > Moje gotowanie

Notka

Moje gotowanie Dzielimy się wiedzą jak przyrządzić, ugotować i upiec tak wspaniale jak nasze babcie!

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-02-15, 19:20   #1
ocia
Raczkowanie
 
Avatar ocia
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Berlin
Wiadomości: 67
karkowka na wszystkie sposoby

Mam w zamrazalce 2 wielkie kawly karkowy.Poradzcie mi co moge fajnego wykombinowac.Bardzo jestem ciekawa Waszych przepisow.Pozdrawiam.:rol leyes:
ocia jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 23:39   #2
noemi_kh
Rozeznanie
 
Avatar noemi_kh
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 525
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

hmmm, daję co mam

Karkówka "Palce Lizać"

1,5 kg - 2 kg karkówki bądź łopatki wieprzowej w jednym kawałku
1 łyżka soli
1/2 szklanki oleju - potrzebny nam będzie do pieczenia mięsa
2 łyżki papryki słodkiej
1/2 szklanki wody
MARYNATA:
1 szklanka oliwy
10 ząbków czosnku / zgniecionego /
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chili
2 łyżki jarzynki Kucharek
1 przyprawa do dziczyzny
kilka ziaren ziela angielskiego
1 marynata staropolska Kamis
Te składniki należy wymieszać ze sobą - tak by powstała marynata.

Karkówkę należy obgotować w osolonej wodzie przez ok. 40 minut.
Pozostawiamy ją w niej aż do wystygnięcia.
Wyjmujemy i osuszamy.
Następnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą - wykorzystując ją w całości.
Wkładamy do lodówki na 2-3 dni.
Wyjmujemy i ponownie nacieramy ową marynatą.
Mięso możemy też naszpikować czosnkiem / ząbkami w całości / - jed-nak czosnek przed nadziewaniem trzeba posolić.
Posypujemy papryką... bądź też innymi ulubionymi przyprawami do mięs.
Wkładamy na blaszkę - podlewamy mięso oliwą.
Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160*
W trakcie pieczenia mięso należy kilkakrotnie skrapiać tłuszczem na którym się ono piecze.
Jak i po upływie 20 minut pieczenia tegoż mięsa trzeba je podlać 1/2 szklanki wody.
noemi_kh jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 23:42   #3
noemi_kh
Rozeznanie
 
Avatar noemi_kh
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 525
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

Marynata do karkówki z grilla

Przepis na ok. 5 plastrów karkówki (ok. 3 cm).
12 łyżek stołowych oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 mała cebula
1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej
2 ziarenka jałowca
pieprz
1 łyżka vegety

Oliwę z oliwek wlać do pojemnika, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegetę i dobrze wymieszać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozgnieść, ziaren-ka jałowca również rozgnieść. Karkówkę rozbić nieco ręką i dobrze obtoczyć w marynacie, zostawić na kilka godzin w chłodziarce (najlepiej przygotować wieczorem przeddzień smażenia).

Robię to w piekarniku poza grillowym sezonem i jest pyyyyszna
noemi_kh jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 23:43   #4
noemi_kh
Rozeznanie
 
Avatar noemi_kh
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 525
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

znalazłam jeszcze to:

Karkówka w śmietanie

1 kg karkówki
1/2 kg pieczarek
1/2 litra gęstej kwaśnej smietany
sól
pieprz
bułka tarta

Karkówkę kroimy na plastry, solimy i posypujemy pieprzem obtaczamy w bułce tartej (ostrożnie).Smażymy z obu stron. Pieczarki kroimy na plastry , solimy i posypujemy pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy war-stwami karkówke i pieczarki. Na wierzch wylewamy śmietanę, rozsmarowu-jemy. Wstawiamy do piernika. Po 10 min.sprawdzamy i łyżką rozsmarowu-jemy smietane aby nie utworzył sie kożuch i smietana połączyła sie z pie-czarkami. Powtarzamy parę razy tę czynność .Piec około 45 minut (do miekkości).
noemi_kh jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 23:44   #5
noemi_kh
Rozeznanie
 
Avatar noemi_kh
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 525
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

i jeszcze

Roladkowa karkówka

(na 10 osób)
karkówka bez kości 1kg/ pociąć na 10 kawałków
mięso mielone około 20-25 dkg
przyprawy pieprz sól do smaku
czosnek
1 papryka lub ogórek kiszony
1 ziemniak

pocięte kawałki karkówki rozbijam tak jak na kotlety schabowe (nie moga być bardzo cienkie) każdy kawałek nacieram czosnkiem pieprzem solą - od-stawiam na 2 godz. mięso mielone przyprawiam tak jak na kotlety mielone (bez bułki) dodaję szczyptę cukru i koniecznie starty ziemniak. Po 2 godzi-nach na każdy kawałek karkówki nakładam przyrządzone mięso mielone. Zawijam roladki (można dodać pasek ogórka- korniszona czy papryke), spi-nam wykałaczką. należy podsmażyc na rozgrzanym oleju aż się zarumienią
no i do garnka, dodaję kostkę rosołową, Duszę około 50 min na małym ogniu, robię sos pieczeniowy,albo koperkowy.
noemi_kh jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 14:13   #6
sylwi_2005
Raczkowanie
 
Avatar sylwi_2005
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 427
GG do sylwi_2005
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

ja karkówke robie tak jak to opisałam w tym wątku http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=97682
sylwi_2005 jest offline   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-16, 21:52   #7
MAJA1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
Dot.: karkowka na wszystkie sposoby

Witaj Ociu
Kiedys podalam na forum http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82797 podany nizej przepis /w w/w watku ze zdjeciami, wiec warto mysle zajrzec/ Karkówka przygotowana wg niego też się świetnie sprawdzi. Pozdrawiam

W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój
przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2-3 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam
MAJA1 jest offline   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moje gotowanie

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

Wizaz.pl - Polityka poufności - Warunki dostępu - Góra



nie zapisałem pliku!