Włącz obsługę Javaskryptu w przeglądarce!

Jeżli widzisz ten tekst, oznacza to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. Bez włączonego JavaScript nie możesz korzystać z wielu funkcji KWC.

Zdjęcia


Mazidła, Ekologiczny olej z czarnuszki

  • 1
Powiększ Mazidła, Ekologiczny olej z czarnuszki

Zgłoszony przez paradiso perduto

Nierafinowany olej z czarnuszki uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion Nigella sativa L. Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Czarnuszka jest jednoroczną rośliną kwitnącą, pochodzącą z południowo-zachodniej Azji, której nasiona, z uwagi na zawartość w znaczących ilościach wielu cennych aktywnych substancji (ok. 100 różnych), są wykorzystywane w kosmetyce i fitoterapii oraz jako przyprawa.
Przez wiele wieków, ziele czarnuszki siewnej i olej pozyskiwany z jej nasion były stosowane przez mieszkańców Azji, Środkowego Wschodu i Afryki w celach zdrowotnych. Tradycyjnie, surowce te były wykorzystywane we wszelkiego rodzaju zabiegach związanych z układem oddechowym i jelitowym, z funkcjonowaniem nerek i wątroby, z układem krążenia, systemem odpornościowym i schorzeniami skórnymi. Kosmetyczne wykorzystanie oleju z czarnuszki oparte jest głównie na wysokiej zawartości kwasu linolowego (ok. 58%) należącego do rodziny kwasów omega-6, kwasu oleinowego (ok. 24%) należącego do rodziny kwasów omega-9, olejku eterycznego (ok. 0,5%, max. 1,5%), który nadaje olejowi charakterystyczny, korzenny zapach oraz
15 aminokwasów łącznie z 8 niezbędnymi (egzogennymi) i innych aktywnych substancji takich jak witaminy i minerały.
Kwas linolowy należy do grupy niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFA -Essential Fatty Acid) co oznacza, że jest on konieczny dla zachowania prawidłowej kondycji człowieka, lecz nie może być wytwarzany przez organizm. EFA należą do klasy kwasów tłuszczowych
zwanych polinienasyconymi (PUFA). Są one konieczne do stymulowania funkcji skóry i wzrostu włosów, zachowywania dobrej kondycji kości, regulowania metabolizmu i zachowywania zdolności reprodukcyjnej.
EFA są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.
Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych (dermatozy), częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.
Kwas linolowy, obecny w oleju w bardzo dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone.
Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian trądzikowych. Olej z czarnuszki zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Olejek eteryczny zawierający tymochinon, nigellon i p-cymen, wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co tłumaczy tradycyjne wykorzystanie oleju z czarnuszki w zwalczaniu reumatyzmu, artretyzmu i innych dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi. Stosowany do masażu, pomaga w zwalczaniu bólu i sztywności mięśni.
Olej z czarnuszki jest także bogatym źródłem aminkowasów, zarówno endogennych jak i egzogennych (niezbędnych). Zawiera szczególnie dużo lizyny, metioniny i argininy, które pełnią kluczową role w zachowaniu dobrej kondycji skóry i włosów.
Olej regeneruje skórę dojrzałą, podrażnioną i uszkodzoną, np. przez poparzenia słoneczne oraz działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jest z powodzeniem stosowany w preparatach na włosy w celu przyspieszania ich wzrostu oraz przeznaczonych do leczenia łuszczycy, egzemy i nadmiernie przesuszonej skóry.

UWAGA! Prosimy o ocenianie własności wyłącznie jako samodzielnego kosmetyku, a nie składnika innych kosmetyków

Cena: 8zł /10g
/s/

  • Sortowanie:
  • Ocena recenzji
  • Data
  • Ocena
  • Nick recenzentki
  •  
  • smak tragiczny ale POMAGA
  • Używałam olejku wewnętrznie i zewnętrznie, obecnie mam przerwę.

    Wewnętrznie kilkanaście kropel na łyżkę i popijanie wodą, smak niestety troszkę utrzymuje się w buzi, dlatego najczęściej piłam go na noc.

    Stosowałam go również do masażu twarzy - raz na tydzień, czasem 1x2 tygodnie.

    Oraz robiłam masaż skóry głowy, zostawiałam olejek na włosach na pół godziny po czym zmywałam.


    Plusy:

    - naprawdę pomaga, znajomi po ok miesiącu picia zwrócili mi uwagę, że moja skóra jest jakaś inna, gładsza, promienna, zniknęła szarość i zmęczenie

    - miałam mniej problemów z "niespodziankami", strupki, ranki na ciele znikały błyskawicznie

    - włosy trochę ograniczyły wypadanie, dodatkowo były błyszczące, nawilżone, gładkie

    Minusy:

    - czasem w aptekach cena jest kosmiczna od 20 zł aż do 60 - nie wiem od czego to zależy

    - przeokrutny smak


    ale czegóż sie nie robi aby czuć się i wyglądać lepiej?



    Używam tego produktu od: ok rok
    Ilość zużytych opakowań: 3 opakowania

    Oceniono na 5.00 na 5 gwiazdek.

  • Kupiłabyś ten produkt ponownie? Tak
Chcesz pochwalić torunska_ksiezniczka za czytelną i pomocną recenzję?
  •  
  • Dobry
  • Faktycznie, zapach jest nie do zniesienia. Jeżeli stosuje go na skórę nie jest tak okrutny jak przy dodaniu np do słatek.. Jego bogactwo daje efekty głównie przy spożywaniu, od czasu do czasu po prostu zatykam nos, łykam małą łyżeczkę i obficie czymś popijam (dalej przez nos ))
    pomijając zapach jest bardzo dobry, skóra jest gładka, włosy również

    Używam tego produktu od: kilka miesięcy
    Ilość zużytych opakowań: właśnie kończe pierwsze

    Oceniono na 4.00 na 5 gwiazdek.

  • Kupiłabyś ten produkt ponownie? Tak
Chcesz pochwalić Winonaa za czytelną i pomocną recenzję?
  •  
  • Nie do zniesienia
  • Może ma cudowne działanie, spektakularnie wpływa na stan cery, ale jego zapach jest tak przeokrutny, że odpada w przedbiegach. Mam olej śliwkowy, który cudownie pachnie i równie fantastycznie działa. Więc można? Można.
    Nigdy więcej

    Używam tego produktu od: kilka razy
    Ilość zużytych opakowań: nieznaczna część pierwszego

    Oceniono na 1.50 na 5 gwiazdek.

  • Kupiłabyś ten produkt ponownie? Nie
Chcesz pochwalić Callitus za czytelną i pomocną recenzję?
  •  
  • cięższy brat konopnego
  • Wciąż szukam swojego olejowego KWC. Oleje stosuję od jesieni i czasem je zdradzę na rzecz nowego kremu lub serum, co mam sobie za złe, bo za każdym razem z podkulonym ogonem wracam do olejów i moich mazidełek.

    Olej ten pachnie paskudnie, ale jest to do zniesienia. Zapach ten utrzymuje się dość długo, dlatego nie stosuję rano, gdy wychodzę do ludzi. Często stosuję sam z dodatkiem żelu hialuronowego. Wchłania się dość wolno, jest cięższy niż olej z pestek arbuza czy olej konopny. Skóra jest miękka, nawilżona, wypoczęta. Efekt podobny jak po oleju konopnym. Po olejkach zauważyłam zmniejszoną ilość zaskórników na nosie.

    Lubię ten olej szczególnie razem z olejem z pestek arbuza wymieszane z HA. Wydaje mi się, że ten duet naprawdę dobrze działa na moja skórę. Myślę, że będę kupować, choć mam chętkę na jeszcze inne oleje.

    Używam tego produktu od: jesieni 2011
    Ilość zużytych opakowań: w trakcie 1

    Oceniono na 4.00 na 5 gwiazdek.

  • Kupiłabyś ten produkt ponownie? Tak
Chcesz pochwalić paradiso perduto za czytelną i pomocną recenzję?


Zamknij