Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Alumina

Tritlenek diglinu, Korund

Aluminium oxide, Aluminii oxidum, Activated Alumina, Aluminium Oxide, Aluminum Oxide, Aluminum Sesquioxide, Aluminum Trioxide, Calcined Alumina, Tabular Alumina

Organiczny związek chemiczny, kryształ pochodzenia mineralnego. Jest jednym z najtwardszych po diamencie minerałów. Zalecane stężenie w kosmetyku: Do 20%.

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych, o szerokim zastosowaniu w kosmetyce w zależności od rodzaju przetworzenia. Najczęściej stosowany pod postacią bardzo miałkiego pudru, jako substancja przeciwzbrylająca i regulująca lepkość kosmetyków pudrowych oraz filtrów mineralnych, zapobiega grudkowaniu dwutlenku tytanu i tlenku cynku, redukuje także przejrzystość substancji bezbarwnych zmętniając ją, tym samym zmniejsza przepuszczalność światła. Zastosowanie znajduje także w produktach matujących i przeciwpotnych. Ma właściwości przeciwzapalne mogące przyspieszać gojenie skóry. W postaci grubszej ziarnistości przyjęła nazwę korundu mikronizowanego lub korundu mikrokrystalicznego o silnych właściwościach ściernych, a więc znajduje zastosowanie w produktach mechanicznie usuwających wierzchnie warstwy naskórka, peelingach mechanicznych, a zwłaszcza do mikrodermabrazji.

Substancja pochodzenia naturalnego

Adsorbent, pochłaniacz wilgoci

Regulator lepkości

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja pomocnicza

Substancja zmętniająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

Substancja przeciwzbrylająca

1
słabsze działanie silne działanie

Nie stosować korundu do peelingów na skórze ze zmianami barwnikowymi, tzw pieprzykami, stanami zapalnymi oraz wszelkimi zmianami skórnymi. Zalecana najwyższa ostrożność w domowym stosowaniu peelingów korundem o gramaturze powyżej 150 mikronów. Właściwości ścierające są bardzo mocne.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.