Polecamy: Zostań Twarzą Kinder Bueno 3 DNI DO BIELI
Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Mica

Mika

CI 77019, Pigment White 20, Sericite, Soapstone, Golden Mica, Biotit, Micagroup Minerals, Muscovite Mica, Mica Powder

Naturalny minerał z grupy krzemianów występujący w skałach magmowych i osadowych. W Polsce jest spotykany w pegmatytach na Dolnym Śląsku. Istnieją różne odmiany ze względu na skład chemiczny oraz zabarwienie miki, np. muskowit, serycyt, paragonit, fengit, biotyt, flogopit, lepidolit, cynwaldyt, biotyt, muskowit, margaryt, klintonit, ksantofilit. Są to zasadowe glinokrzemiany potasu, sodu, wapnia, glinu, magnezu, żelaza, manganu, rubidu, cezu, baru, cynku, wanadu, litu, tytanu lub chromu. Charakteryzują się wysoką stabilnością chemiczną i odpornością na wysokie temperatury oraz światło, mają formę proszku.

Pigment kosmetyczny stosowany, jako kolorant w różnego rodzaju kosmetykach do makijażu oraz dających efekt rozjaśnienia lub opalenizny, np. w kremach i balsamach rozświetlających lub brązujących. Występuje w wielu kolorach i wykończeniach. Ma właściwości odbijające światło, dzięki czemu po aplikacji skóra jest optycznie wygładzona, rozświetlona, a zmarszczki i rozszerzone pory mniej widoczne. Znajduje zastosowanie również jako substancja zmętniająca zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje kosmetyków, odbija promieniowanie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość, a substancje wrażliwe na światło nie ulegają psuciu.

Substancja pochodzenia naturalnego

Barwnik

Substancja ochronna

Substancja odbijająca światło

Substancja zmętniająca

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.