Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Xanthan Gum

Guma ksantanowa

Gummi xanthanum, E415

Egzopolisacharyd pochodzenia bakteryjnego, wytwarzany przez bakterie Xanthomonas campestris w procesie fermentacji. Występuje w formie białego proszku. Jest rozpuszczalny w wodzie. Wykazuje synergię z polisacharydami roślinnymi. Sugerowane stężenie w kosmetykach: do 10%.

Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Substancja pochodzenia naturalnego

Emulgator, emulsyfikator

Lepiszcze

Stabilizator emulsji

Substancja żelująca

Zagęstnik

1
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.