Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Sodium Hydroxide

Wodorotlenek sodu

Soda kaustyczna, Caustic Soda, Sodium Hydrate, Hydroxyde de Sodium, Natriumhydroxid, Soda Lye

Związek chemiczny dopuszczony przez organizacje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.

Regulator pH

Substancja buforująca

1
słabsze działanie silne działanie

Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania): maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania: -w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%, -w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%, -jako regulator pH w depilatorach pH<12,7, -w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11. Warunki i ostrzeżenia jakie powinny być umieszczone na opakowaniach kosmetyków zawierających wodorotlenek sodu to: -w produktach do usuwania skórek wokół paznokci - "Zawiera alkalia", "Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku", "Chronić przed dziećmi". -w preparatach do prostowania włosów przy stosowaniu ogólnym powinno być umieszczone ostrzeżenie - "Zawiera alkalia"," Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku", "Chronić przed dziećmi"; w użytku profesjonalnym - "Tylko do użytku profesjonalnego", "Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku". -w depilatorach powinna być umieszczona informacja - "Chronić przed dziećmi", "Unikać kontaktu z oczami".

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.