Polecamy: 3 DNI DO BIELI
Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Aloe Barbadensis Leaf Juice

Sok aloesowy

Aloe Barbadensis Gel, Aloe Vera Leaf Juice, Aloe Gel, Aloe Juice, Aloe Barbadensis Fresh Juice

Sok z miąższu liści aloesu- gatunek byliny pochodzącej z terenów Afryki i Azji Mniejszej, sukulenta. Aloes ma mięsiste, grube liście, w środku których znajduje się przezroczysto biały, soczysty i śluzowaty miąższ mający właściwości lecznicze i to najczęściej z niego pozyskuje się ekstrakt kosmetyczny, może on pochodzić także z kwiatów rośliny. Roślina zawiera ponad 140 biologicznie czynnych składników: aminokwasy (endogenne i egzogenne), enzymy (lipazę, amylazę, celulazę i inne), witaminy (z grupy B, kwas foliowy, C, A, cholinę), wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, związki mineralne wapnia i magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu, nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy), naturalny kwas salicylowy, mleczan magnezowy, kampesterol, bradykinazę, fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe, saponiny, ligniny, biostymulatory, cukry- monocukry (glukoza i fruktoza), wielocukry (polimannozę, glukomannozę, mukopolisacharydy). W kosmetykach wykorzystuje się suchy ekstrakt, świeży sok, cały miąższ, czasem cały liść aloesu, a także wyciąg z kwiatów. Miąższ ma charakterystyczny zapach medykamentów.

Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Substancja roślinna

Humektant

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja aktywna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja nawilżająca

Substancja odżywcza

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja tonizująca

Substancja żelująca

1
słabsze działanie silne działanie

Kobiety w ciąży oraz dzieci mogą stosować czysty aloes miejscowo na niewielkie obszary skóry, omijając otwarte rany, nie zaleca się dużych stężeń na całe ciało. Składnik nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na salicylany, np. aspirynę, jednakże u wielu osób wrażliwych na kwas salicylowy wykryto brak reakcji alergicznych na aloes. Najlepiej zawsze wykonać próbę uczuleniową. Ponadto w zielonej skórce liścia aloesu znajduje się silnie uczulający enzym- aloina, który powoduje silne reakcje skórne, a po spożyciu nawet stany gorączkowe, bóle brzucha, głowy, biegunki, wymioty i także zmiany skórne, dlatego coraz rzadziej stosuje się w kosmetyce i lecznictwie ekstrakty z całej rośliny, jest ona dokładnie obierana ze skórki i wykorzystywany jest jedynie jej leczniczy miąższ, w którym nie stwierdzono obecności aloiny. Jeśli posiadamy czysty wyciąg z aloesu, możemy sprawdzić poprzez degustację, z czego jest zrobiony. Jeżeli ma bardzo gorzki i cierpki smak, to oznacza, że znajduje się w nim aloina. Czysty miąższ lub sok z miąższu ma lekko kwaśny, lecz zupełnie neutralny smak.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.