Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Trisodium EDTA

Wersenian trójsodowy

Trisodium Edetate, Trisodium Ethylenediamine Tetraacetate, Trisodium Hydrogen Ethylenediaminetetraacetate, EDTA Na3

Sól trójsodowa kwasu wersenowego. Substancja rozpuszczalna w wodzie. Stężenie w kosmetykach: Od 0,1-0,5%.

Substancja wiążąca jony metali, konserwująca. Wzmacnia działanie innych konserwantów, ma właściwości bakteriostatyczne. Zmiękcza wodę. Stosowana w różnego rodzaju produktach, wszelkich myjących kosmetykach, mydłach, ale również pielęgnacyjnych.

Substancja syntetyczna

Chelator, sekwestrant

Konserwant

Substancja antymikrobowa

Substancja zmiękczająca

2
słabsze działanie silne działanie

Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. Nie należy stosować kosmetyków zawierających tę substancję podczas stosowania leków z cynkiem, żelazem, miedzią, glinem, ołowiem i bizmutem, ponieważ składnik wiąże metale ciężkie, odradza się również podczas przyjmowania antybiotyków. Niezalecany w kosmetykach nanoszonych za pomocą rozpylaczy ze względu na możliwość drażnienia błon śluzowych i układu oddechowego. EDTA w połączeniu ze związkami azotowymi, tworzy nitrozaminy, które mają działanie rakotwórcze.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.