Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Polysorbate 20

Polioksyetylenowane 20 molami tlenku etylenu estry tłuszczowe sorbitanu

Polysorbatum 20, Oksyetylenowany monolaurynian sorbitolu, Polisorbat 20, Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monolaurate

Niejonowy związek powierzchniowo czynny, wytwarzany na bazie oleju kokosowego i tlenku etylenu, jest pochodną kwasu laurynowego. Ma formę żółtej cieczy o charakterystycznym zapachu, o pH 5,5-7,0, w wyższym pH ulega rozpadowi. Rozpuszczalna w wodzie, stabilna w naturalnych warunkach. Najłagodniejszy ze wszystkich rodzajów Polisorbatu. Sugerowane stężenie w kosmetykach: Od 1- 20%.

Emulgator do tworzenia emulsji typu O/W. Stabilizuje emulsje i zapobiega rozwarstwianiu faz, jest również dobrym nośnikiem dla substancji nierozpuszczalnych w wodzie, pomaga je wprowadzić do roztworów wodnych. Ma także właściwości oczyszczające.

Substancja półsyntetyczna

Substancja myjąca, detergent, surfaktant, tensyd

Emulgator, emulsyfikator

Solubilizator

Stabilizator emulsji

Utrwalacz

1
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

Składnik może być zanieczyszczony szkodliwym dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.