Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterin, Cholesteryl Alcohol, Provitamin D, 5-Cholesten-3-Beta-Ol

Cholesterol, to związek z grupy steroli, nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w tłuszczach i innych rozpuszczalnikach organicznych, trudno rozpuszczalny w alkoholu etylowym. Wykazuje wysoką stabilność, nie jełczeje, jest odporny na światło. Występuje naturalnie w ludzkim organizmie, także w skórnym sebum, odpowiada za prawidłową budowę cementu międzykomórkowego. W przemyśle kosmetycznym pozyskiwany jest z lanoliny zwierzęcej. Zalecane stężenie: Do 5%.

Emolient tłusty. Odpowiada za syntezę wit. D. Działa na skórę wzmacniająco i ochronnie, przeciwzmarszczkowo, antyoksydacyjnie, zapobiega przeznaskórkowej utracie wody, zmiękcza i wygładza. Wykorzystywany w produktach do skory suchej, wrażliwej, nadreaktywnej, atopowej. Jest także emulgatorem emulsji.

Substancja pochodzenia zwierzęcego

Emolient

Emulgator, emulsyfikator

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

3
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

W dużych stężeniach może nasilać problemy skóry tłustej i trądzikowej.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.