Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Sodium Lactate

Mleczan sodu

Sodium Lactate Solution, Lacolin, Lactic Acid Sodium Salt

Sól sodowa kwasu mlekowego. Otrzymywana z pszenicy, jako produkt uboczny fermentacji lub z mleka. Bezbarwna lub jasnożółta ciecz o lekko kwaśnym, słabym zapachu. Rozpuszczalna w wodzie. Stężenie w kosmetykach: Do 8% działa nawilżająco, powyżej keratolitycznie. Produkt w czystej formie należy przechowywać z dala od światła, szczelnie zamknięty.

Składnik stosowany powszechnie, podnosi zdolności nawilżające kosmetyków, przenika przez warstwę rogową skóry, zmiękcza ją i utrzymuje wilgoć. W wyższych stężeniach działa złuszczająco, oczyszczająco i przeciwłojotokowo. Spotykana w każdego rodzaju kosmetykach, do twarzy, ciała. a także w preparatach złuszczających, maściach na zrogowacenia i odciski stóp, peelingach chemicznych i enzymatycznych, żelach do mycia, kremach, balsamach, ponieważ reguluje pH kosmetyków i ma właściwości przeciwbakteryjne. Pobudza cebulki włosów do wzrostu, spotykana w szamponach i odżywkach. Najlepsze działanie wykazuje w obecności kwasu mlekowego.

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Regulator lepkości

Regulator pH

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja keratolityczna

Substancja nawilżająca

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

1
słabsze działanie silne działanie

Po zabiegach z użyciem wysokich stężeń tego składnika należy bezwzględnie zabezpieczać skórę przed słońcem, stosować filtr przeciwsłoneczny o wysokim faktorze. Składnik może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące jedynie w niskich stężeniach (pielęgnacyjnych).

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.