Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Ascorbic Acid

Kwas askorbinowy, Kwas askorbowy, Witamina C

L-Ascorbic Acid, Acidum Ascoribicum, Vitamin C, E300, Acide Ascorbique, L-Gulofuranolactone

Związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych, otrzymywany z glukozy, syntetyczny odpowiednik witaminy C występującej w naturze. Bardzo dobrze przyswajalny. Biały proszek o kwaśnym smaku. Rozpuszczalny w wodzie, roztwór ma niskie (kwaśne) pH. Substancja bardzo niestabilna, łatwo ulega utlenieniu i zepsuciu w roztworze wodnym, w kontakcie z metalami, tlenem, światłem. Należy przechowywać ją w suchym i zaciemnionym miejscu, z daleka od wysokich temperatur. Zalecane stężenie w kosmetykach: Do 20%, w preparatach leczniczych do stosowania miejscowego: Do 30%.

Witamina C przede wszystkim bierze udział w syntezie kolagenu, kwasu hialuronowego, elastyny oraz wszystkich białek w organizmie, jest niezbędna do tego procesu, niezbędna do przeżycia i zachowania zdrowia. Ponieważ organizm ludzki nie wytwarza jej samodzielnie, musi być ona dostarczana przede wszystkim z żywności. Odpowiada za młodość skóry, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Regularne stosowanie wyższych stężeń odmładza, wygładza zmarszczki, rozjaśnia skórę, redukuje przebarwienia, poprawia koloryt, ujędrnia, znacznie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci i opóźnia starzenie. Składnik ma także właściwości keratolityczne, gojące i wzmacniające naczynia krwionośne, chroni skórę przed złym wpływem środowiska. Bardzo korzystna dla skóry zwiotczałej, zmęczonej, ziemistej, tzw. skóry palacza. Jest jedną z witamin zwanych "witaminami młodości".

Substancja syntetyczna

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Substancja keratolityczna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

1
słabsze działanie silne działanie

Wysokie stężenia, powyżej 10% u niektórych osób powodują podrażnienie skóry. Wbrew doniesieniom oraz mitom o wyższości lewoskrętnej witaminy C nad prawoskrętną, witamina C w formie kwasu askorbinowego (Ascorbic Acid) i lewoskrętnego kwasu askorbinowego (L-Ascorbic Acid), to jedna i ta sama substancja, która jest prawoskrętna, także w kwasie askorbinowym występującym w naturze kąt polaryzacji światła pada w prawo. Lewoskrętny kwas askorbinowy nie istnieje. Nie występuje ani w przyrodzie, ani nie jest syntetyzowany. Występują natomiast izomery D i L kwasu askorbinowego, z czego obydwa są czynne biologicznie, kwas askorbinowy o izomerze L wykazuje dużo szersze działanie i jest witaminą C, natomiast o izomerze D jest jedynie przeciwutleniaczem, pochodną witaminy C i nie może być nazywany witaminą C. Jeżeli produkt ma w nazwie "Witamina C" lub, że "Zawiera witaminę C", to jest to witamina C bez względu na to, czy posiada przedrostek "L" w nazwie INCI czy też nie. W drugą stronę wygląda to tak, że kwas askorbinowy użyty do produkcji może mieć (lecz nie musi) izomer D, jeżeli nie ma potwierdzenia w nazwie produktu lub w formie przyrostka w jego składzie INCI, że jest witaminą C, natomiast określenie "Kwas L-askorbinowy" oznacza zawsze kwas askorbinowy o izomerze L i jest równoznaczne z określeniem "Witamina C". Jeżeli więc chcemy mieć 100% pewność, że kupujemy produkt z zawartością prawdziwej witaminy, to wybierajmy taki, w którego nazwie INCI widnieje przedrostek L lub przyrostek "Witamina C" lub który ma w swojej nazwie potwierdzenie, że jest witaminą, a nie tylko sam napis "kwas askorbinowy".

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.