Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!
Polecamy: 3 DNI DO BIELI
Statystyki: + Dodaj produkt
Składnik:

Kaolin

Glinka biała, Glinka kaolinowa, Glinka porcelanowa

Kaolin Clay, Kaolinum, CI 77004, Kaolinit, Bolus Alba, China Clay

Minerał otrzymywany z osadowych skał ilastych. Pylisty proszek o barwie białej, jasnoszarej lub jasnożółtej, o jedwabistej i miałkiej konsystencji. Nazwa kaolinu pochodzi od chińskiej nazwy góry Gao-ling, z której po raz pierwszy wydobyto kaolin. Złoża kaolinu znajdują się głównie w Chinach, Rosji, Francji, Ameryce, także w Polsce, na Dolnym Śląsku. Zawiera krzemian glinu oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, sole mineralne, domieszki węglanów wapnia, wodorotlenek żelazowy, piasek kwarcowy, mikę itp. w formie zanieczyszczeń. Substancja koloidalna, nierozpuszczalna w wodzie. Może być nakładany bezpośrednio na skórę.

Kaolin ma kilka zastosowań. W kosmetykach kolorowych pełni funkcje rozjaśniacza, rozbiela produkty kolorowe i zapobiega ich zbrylaniu, stosowany jest również w pudrach, ma właściwości pochłaniające sebum i matujące. Może lekko bielić skórę. W kosmetykach pielęgnacyjnych stosowany jest w produktach myjących do twarzy, ciała, włosów, do tłustej skóry głowy- bardzo dobrze oczyszcza i dodaje spektakularnej objętości włosom; w maseczkach i peelingach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej- oczyszcza, podsusza, wygładza, ściąga pory, wyrównuje koloryt, ujędrnia i mineralizuje, lekko poleruje powierzchnie i działa przeciwzapalnie. Spotykana także w kremach, tonikach i pastach do zębów. Znajduje zastosowanie również w kosmetykach antycellulitowych, pomaga w spalaniu tłuszczu, wyciąga toksyny. Polecana również do skóry suchej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym, ponieważ jest najłagodniejszą z glinek i ma właściwości łagodzące.

Substancja pochodzenia naturalnego

Adsorbent, pochłaniacz wilgoci

Barwnik

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Reduktor, reduktor tkanki tłuszczowej

Rozjaśniacz/Wybielacz

Substancja antyosadowa

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja lecznicza

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciw próchnicza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja spulchniająca

Substancja ściągająca

Substancja wygładzająca

Substancja wypełniająca

Substancja zmętniająca

Ścierniwo, substancja złuszczająca

Substancja przeciwzbrylająca

1
słabsze działanie silne działanie

Zbyt częste stosowanie dużych stężeń prowadzi do wysuszenia skóry i włosów.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.