Polecamy: Zostań Twarzą Kinder Bueno 3 DNI DO BIELI
Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Isopropyl Myristate

Mirystynian izopropylu

Isopropylis Myristas, IPM, Isopropyl Ester Myristic Acid, Isopropyl Tetradeconoate, Myristic Acid Isopropyl Ester

Ester, kombinacja alkoholu izopropylowego z kwasem mirystynowym pochodzącym z tłuszczy roślinnych. Ma konsystencję rzadkiego oleju. Rozpuszczalny w tłuszczach. Zalecane stężenie w kosmetykach: Do 30%.

Emolient półtłusty stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, także myjących. Sprawdza się jako rozpuszczalnik dla różnych substancji, zwłaszcza zapachowych, zmniejsza lepkość kosmetyków. Wygładza, zmiękcza, natłuszcza i chroni skórę oraz włosy, tworzy okluzyjny, niezbyt tłusty i lepki film o dobrej przyczepności do powierzchni. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków, a w kosmetykach w formie sztyftu nadaje plastycznej konsystencji, zapobiega kruszeniu.

Substancja półsyntetyczna, Substancja roślinna

Emolient

Substancja kondycjonująca

Plastyfikator

Regulator lepkości

Rozpuszczalnik

Substancja filmotwórcza

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja wygładzająca

4
słabsze działanie silne działanie

Składnik może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski, zaskórniki, zatykać pory skóry. Niepolecany skórze tłustej i trądzikowej.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.