Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Triticum Vulgare Germ Oil

Olej z kiełków pszenicy

Wheat Germ Oil, Triticum Aestivum Germ Oil, Bran Absolute, Wheat Husk Oil

Tłuszcz otrzymywany po przez tłoczenie na zimno kiełków pszenicy- rodzaju zboża z rodziny wiechlinowatych. Ma przyjemny, zbożowy zapach i pomarańczową barwę, jest dość gęsty i lekko kleisty, dlatego poleca się go stosować w mieszaninie z innymi składnikami. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe- linolowy (53%), oleinowy (27%), palmitynowy (12%), linolenowy (3%), stearynowy (2,5%), w witaminy A, D, bardzo duże ilości wit. E oraz lecytynę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Zaliczany do olejów z grupy schnących, jest średnio trwały, zachowuje świeżość przez ok. 5 miesięcy pod warunkiem odpowiedniego przechowywania, należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce, aby zapobiec szybkiemu jełczeniu, nie należy go podgrzewać.

W kosmetyce stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza do suchej i dojrzałej skóry oraz włosów, jest jednym z tłustszych olejów. Oprócz typowego działania okluzyjnego, ochronnego i natłuszczającego jest ceniony za właściwości zmiękczające i ujędrniające, a także wybitnie wygładzające i nadające odczucie jedwabistości. Wzmacnia również włosy i nadaje im elastyczności. Działa przeciwzmarszczkowo ze względu na bardzo wysoką zawartość wit. E.

Substancja roślinna

Emolient

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

3
słabsze działanie silne działanie
1
słabsze działanie silne działanie

Składnik w dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski i zaskórniki.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.