Polecamy: 3 DNI DO BIELI
Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Acacia Senegal

Guma arabska, Guma senegalska

Arabic Gum, Gum Arabic, Acacia Gum, Acacia, Acacia Dealbata Gum, Acacia Senegal Gum, Senegal Gum, Acacia Syrup, Australian Gum, Gummi Arabicum, Gummi Acaciae, E414

Guma pozyskiwana z gumowatego soku naciętego pnia i gałęzi drzewa akacji senegalskiej, gatunku rośliny z rodziny bobowatych i podrodziny mimozowych występujących od Senegalu, Somalii, Tanganiki i Arabii. Sok w kontakcie z powietrzem twardnieje, powstała guma jest nierozpuszczalna w eterze i olejach, słabo w glicerolu, prawie całkowicie, lecz bardzo powoli, rozpuszcza się w podwójnej w stosunku do swojej masy ilości wody, a także w 60% etanolu. Otrzymany roztwór jest bezbarwny lub żółtawy, gęsty, lepki, kleisty i lekko kwasowy. Po wysuszeniu występuje jako żółtawy czasem z różowawym odcieniem, kruchy, nieprzezroczysty granulat o nieregularnej strukturze. Niekiedy surowiec jest sproszkowany, jest to guma arabska suszona rozpyłowo. Głównym składnikiem gumy arabskiej jest polisacharyd- arabina, jest to sól wapniowa, magnezowa lub potasowa kwasu arabinowego. Surowiec zawiera także glikoproteiny i czasem enzymy utleniające- oksydazy i peroksydazy, dlatego stosowanie go w formulacjach kosmetycznych musi być przemyślane, a surowiec odpowiedniej jakości, ponieważ enzymy te mogą utleniać niektóre substancje zawarte w kosmetyku, np witaminy. Stężenie w kosmetykach: Do 15%.

Składnik jest koloidalnym emulgatorem, służącym także pomocniczo dla innych emulgatorów, zagęszczającym i wiążącym tłuszcze, olejki eteryczne, woski i żywice i wraz z wodą nadaje im żelową konsystencję. Ma właściwości błonotwórcze, stabilizujące i gaszące pianę. Wykazuje korzystne działanie na skórę, kojące i przeciwzapalne. Łagodzi podrażnienia oczu, hamuje krwawienia, działa ściągająco, zmiękczająco i ochronnie. Najczęściej wykorzystywana jest w kosmetykach o tłustej konsystencji, maściach, masłach, tłustych kremach, ale może być stosowana w różnego rodzaju produktach ze względu na wiele właściwości. Składnik ma także działanie niwelujące niepożądane zapachy w kosmetyku.

Substancja roślinna

Lepiszcze

Substancja konsystencjotwórcza

Stabilizator formuły

Stabilizator emulsji

Stabilizator piany

Substancja antyosadowa

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja ochronna

Substancja pomocnicza

Substancja ściągająca

Substancja zmiękczająca

Substancja maskująca

1
słabsze działanie silne działanie

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.