Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Squalene

Skwalen

Spinacen, Spinacene

Skwalen- węglowodór wielonienasycony, triterpen, jest zaliczany do lipidów, nie jest jednak tłuszczem. W przemyśle kosmetycznym pozyskiwany jest najczęściej z tłuszczy roślinnych takich jak np. oliwa z oliwek, może też być pozyskiwany z wątroby rekina. Jest to płynna frakcja niezmydlana tłuszczy. Jest także składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry, znajduje się w sebum w ilości ok.12%. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. W czystym stężeniu należy go przechowywać w szczelnym opakowaniu, w lodówce.

Skwalen ma cenne właściwości, działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, opóźnia procesy starzenia, działa przeciw wolnym rodnikom, spłyca zmarszczki, rozstępy i blizny. Jest emolientem, ale niezbyt tłustym i ciężkim, odżywia, poprawia nawilżenie, ujędrnia i natłuszcza skórę, jest filmotwórczy, odbudowuje płaszcz lipidowy skóry, wzmacnia ją, reguluje pracę gruczołów łojowych i chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów zapobiega elektryzowaniu i również działa wygładzająco, odżywczo i ochronnie. Dodatkowo stosowany jest, aby ułatwić przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry, zwłaszcza Wit.A i jej pochodnych, obniża lepkość kosmetyków i utrwala emulsje oraz zapachy, jest świetną bazą dla perfum w kremie. Jest również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o spf ok. 6. Do skóry szorstkiej i suchej, z egzemą, łuszczycą można stosować wysokie stężenia, do skóry tłustej i mieszanej zaleca się stężenie w kosmetyku od 5-10%.

Substancja pochodzenia zwierzęcego, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Emolient

Filtr UV, Pochłaniacz UV

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Regulator lepkości

Stabilizator emulsji

Substancja antybakteryjna

Substancja antystatyczna

Substancja filmotwórcza

Substancja grzybobójcza, fungicyd

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja pomocnicza

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

Utrwalacz

1
słabsze działanie silne działanie

Brak ostrzeżeń

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.