Polecamy: 3 DNI DO BIELI
Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Helianthus Annuus Seed Oil Unsaponifiables

Niezmydlona frakcja oleju słonecznikowego

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil Unsaponifiables, Helianthus Annuus Unsaponifiables, Sunflower Seed Oil Unsaponifiables, Sunflower (Helianthus Annuus) Seed Oil Unsaponifiables

Produkt uboczny (pozostały) oleju słonecznikowego. Frakcja, która nie uległa procesowi hydrolizy i rafinacji podczas zmydlania oleju. Substancja ma konsystencję ziarnistego masła i jest całkowicie rozpuszczalna w olejach. Zawiera cenne sterole, karoteny, tokoferole i inne witaminy charakterystyczne dla oleju słonecznikowego. Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 5-10%, ale składnik może być nakładany bezpośrednio na skórę. Substancja stabilna w pH od 4-7, nie należy jej podgrzewać.

Emolient, tworzy ochronny film na skórze. Ponadto składnik silnie antyoksydacyjny i odżywczy. Działa przeciwzmarszczkowo, zapobiega wiotczeniu, utracie jędrności i młodego wyglądu skóry. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, jest silnym stymulantem do odnowy i regeneracji skóry. Działa łagodząco, nawilżająco i przyspiesza gojenie. Wzmacnia skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi takimi, jak np. zanieczyszczenia i promienie słoneczne. Łagodzi objawy stresu oksydacyjnego, pomaga także w redukcji przebarwień. Ma właściwości matujące i głęboko się wchłania. Surowiec jest wykorzystywany w różnego rodzaju kosmetykach do twarzy i całego ciała, do różnych typów skóry. Koi i regeneruje skórę podrażnioną, szorstką i wrażliwą, reguluje pracę gruczołów łojowych skóry tłustej. Poprawia sprężystość i gęstość skóry całego ciała, wygładza zmarszczki.

Substancja roślinna

Emolient

Przeciwutleniacz, antyoksydant

Substancja aktywna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja filmotwórcza

Substancja kojąca, łagodząca, substancja wzmacniająca naczynia krwionośne

Substancja natłuszczająca

Substancja nawilżająca

Substancja ochronna

Substancja odżywcza

Substancja przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów

Substancja przeciwłojotokowa

Substancja przeciwzmarszczkowa

Substancja wygładzająca

Substancja zmiękczająca

3
słabsze działanie silne działanie

Składnik w dużych stężeniach może nasilać problemy trądzikowe, przeciążać skórę. Wykazuje jednakże korzystne działanie na skórę trądzikową i tłustą stosowany w rozsądnych ilościach.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.