Polecamy: Zostań Twarzą Kinder Bueno 3 DNI DO BIELI
Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Salicylic Acid

Kwas salicylowy

Acidum Salicylicum, Acido Salicilico

Organiczny związek chemiczny z grupy aromatycznych hydroksykwasów karboksylowych. Może być otrzymywany z kory wierzby lub syntetycznie poprzez reakcję Kolbego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku lub bezbarwnych igiełek. Słabo rozpuszcza się w wodzie, bardzo dobrze w etanolu, olejach i np. Polisorbacie 400. Optymalne działanie wykazuje przy pH ok. 3. Stężenie w kosmetyku nie przekracza 2%, jedynie preparaty apteczne, specjalistyczne, gabinetowe i medyczne mają wyższe stężenia.

W przemyśle kosmetycznym stosuje się go m.in. do produkcji spirytusu salicylowego i mieszaniny z kwasem mlekowym do usuwania brodawek. Składnik jest rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu oprócz właściwości złuszczających, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową i wnikania w głąb skóry. Dociera w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Przyczynia się do odblokowania porów, zapobiega tworzeniu się wyprysków oraz pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Im tłustsza jest skóra, tym działanie skuteczniejsze. Składnik działa także przeciwzapalnie i gojąco, pomaga na problem tzw. wrastających włosków.

Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia

Substancja aktywna

Substancja antybakteryjna

Substancja antyseptyczna, przeciwzapalna

Substancja keratolityczna

Substancja lecznicza

Substancja przeciwłojotokowa

Ścierniwo, substancja złuszczająca

2
słabsze działanie silne działanie

Osoby uczulone na salicylany, np Aspirynę, nie powinny stosować produktów zawierających kwas salicylowy. Składnik nie jest również wskazany do stosowania na skórę z problemem rozszerzonych naczyń krwionośnych. Dzieci do lat 12 i kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny stosować kwasu salicylowego ze względu na ryzyko wywołania astmy wieku dziecięcego, niebezpiecznych ciążowych krwawień oraz przedostania się substancji do mleka matki. Stosując produkty z tym składnikiem w wysokich stężeniach należy zapoznać się z instrukcją producenta, omijać okolice oczu oraz bezwzględnie zabezpieczać skórę przed słońcem.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.